Ευλογιά των πιθήκων: Η Ευρώπη εξοπλίζεται με εμβόλια – Η προμήθεια

Στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία Bavarian Nordic, για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HERA.

Στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία Bavarian Nordic, για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HERA

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η προμήθεια των κρατών μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή, έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης, οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών μελών της.

Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

Η απόκριση της ΕΕ σε αυτή την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποδεικνύει πως, με συντονισμένες ενέργειες, τα κράτη μέλη μπορούν να πετύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων θα αποκτήσει νέο όνομα 

Την ίδια στιγμή, σε συζητήσεις με ειδικούς βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να βρεθεί ένα νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων (monkeypox).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα αφού πάνω από 30 επιστήμονες έγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα για την «επείγουσα ανάγκη» για ένα όνομα που «δεν κάνει διακρίσεις και δεν στιγματίζει» για τον ιό και την ασθένεια που προκαλεί. Όπως υποστήριξαν, οι αναφορές στον ιό ως «αφρικανικό» είναι ανακριβείς και συνιστούν διάκριση.

Περίπου 1.600 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν και 72 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων ήταν ήδη ενδημική, κανένας δεν έχει σημειωθεί στις 32 νέες χώρες που έχουν επηρεαστεί.

Ο ΠΟΥ είπε ότι θα πραγματοποιήσει επείγουσα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να διαπιστωθεί εάν το ξέσπασμα θα καταχωρηθεί ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια υγεία- το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται πως οι μόνες άλλες ασθένειες για τις οποίες έχει γίνει αυτό στο παρελθόν ήταν η γρίπη των χοίρων, η πολιομυελίτιδα, ο Έμπολα, ο Ζίκα και η Covid-19.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ