Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε πιθανό κρούσμα και στο Παρίσι

Ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Γαλλία, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εν μέσω ενδείξεων για εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Γαλλία, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εν μέσω ενδείξεων για εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού. Το πιο απειλητικό είναι το στέλεχος του Κονγκό, με θνητότητα έως και 10%. Το δεύτερο είναι το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, του οποίου η θνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης, μολυσματική ασθένεια, που συνήθως είναι ήπια και από την οποία οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται μέσα σε μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του Ην. Βασιλείου, που είναι και η πρώτη χώρα στην οποία αναφέρθηκε κρούσμα, στις 7 Μαΐου.

Πρόσφατα, εντοπίστηκε ένα κρούσμα στις ΗΠΑ, ενώ εξετάζονται 13 πιθανές περιπτώσεις στον Καναδά. Δεκατέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία, άλλα επτά στην Ισπανία και ένα στην Ιταλία. Επίσης, μία περίπτωση της ασθένειας έχει καταγραφεί στη Σουηδία, ενώ η Ιταλία εξετάζει δύο περιπτώσεις ως ύποπτες.

Το πρώτο κρούσμα στη Νιγηρία

Το πρώτο αυτό κρούσμα αφορούσε ασθενή που είχε πρόσφατα βρεθεί στη Νιγηρία, στην οποία πιστεύεται ότι μολύνθηκε προτού ταξιδέψει στην Αγγλία, όπως είπε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον, στη χώρα αυτή έχουν επιβεβαιωθεί εννέα περιπτώσεις της ασθένειας. Για τα κρούσματα αυτά δεν έχει εντοπιστεί σαφής αλυσίδα μετάδοσης, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πιθανή την εγχώρια μετάδοσή τους.

Οι Αρχές της Βρετανίας έχουν αρχίσει να χορηγούν ένα εμβόλιο για την ευλογιά στους υγειονομικούς υπαλλήλους και σε άτομα που κινδυνεύουν να εκτεθούν στην ασθένεια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ