ΕΟΠΥΥ: Τέλος του μήνα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα φαρμακεία

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία συμμετοχής των φαρμακοποιών για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που μέχρι σήμερα χορηγούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους φαρμακοποιούς να ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020.

Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία συμμετοχής των φαρμακοποιών για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που μέχρι σήμερα χορηγούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Βασίλης Πλαγιανάκος – Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για 50 σκευάσματα κατά του καρκίνου και σκλήρυνσης κατά πλάκας, ο αριθμός των οποίων ενδέχεται να αυξηθεί προς το τέλος του μήνα. Προϋπόθεση για επιλογή του τρόπου χορήγησης, αποτελεί για τους ασθενείς η εγγραφή τους στον προσωπικό φάκελο ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ).

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κάλεσε σήμερα, 2 Ιανουαρίου, τους φαρμακοποιούς να εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία. Η προθεσμία λήγει στις 20 Ιανουαρίου και στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο προσωπικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ)

Σύμφωνα με όσα τονίζει η διοίκηση του Οργανισμού, μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας, ο ΕΟΠΥΥ με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ενισχύει την χρήση του προσωπικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ). Με τον ΦΑΥ οι ασφαλισμένοι έχουν πρόσβαση σε στοιχεία για το σύνολο των νοσηλειών. Των υπηρεσιών υγείας, των υλικών, των νόσων και διαγνώσεων που υπάρχουν καταγεγραμμένες στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΦΑΥ και των στοιχείων που παρέχει προς τους ασφαλισμένους, τίθεται σε λειτουργία μία νέα υπηρεσία πιστοποίησης του ασφαλισμένου. Πλέον θα έχει την δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο που θα προμηθευτεί τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Δηλαδή εάν επιθυμεί να τα λαμβάνει (όπως σήμερα) από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ή εάν επιθυμεί να τα λαμβάνει από τα φαρμακεία της γειτονιάς του, που θα συμμετέχουν στην διαδικασία διάθεσης ΦΥΚ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι ο ΦΑΥ να μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες, όπως ο προγραμματισμός ραντεβού για την προμήθεια ΦΥΚ (φαρμάκων υψηλού κόστους) από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική ενημέρωση για την πορεία αιτήσεων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για την χορήγηση ΦΥΚ, κ.α.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στον προσωπικό ΦΑΥ. Η διαδικασία είναι απλή και αποτελεί ένα εργαλείο που βοηθά τόσο τον ΕΟΠΥΥ όσο και τον ασφαλισμένο να εντοπίζει τυχόν χρεώσεις που έγιναν. Χωρίς δηλαδή ο ίδιος να γνωρίζει για αυτές. Συγκεκριμένα μέσω του ΦΑΥ ο κάθε ασφαλισμένος έχει δυνατότητα «αυτοελέγχου» για τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Πλέον υπάρχει πλήρης εικόνα όλων των παροχών που έχουν αποζημιωθεί.

Οδηγίες για την εγγραφή στον ΦΑΥ

Με κάθε συναλλαγή σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ, προεγγράφεστε αυτόματα στον προσωπικό σας Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Κατόπιν, δύναται να δημιουργήσετε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης (Κωδικός Χρήστη και Συνθηματικό) από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: (Εγγραφή στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας – https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson) και αυτόματα να συνδεθείτε στον ΦΑΥ: (https://eservices.eopyy.gov.gr/eHealthInsuranceRecordInsPerson/login.xhtml)

Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν επισκεφθεί οποιαδήποτε ΠΕ.ΔΙ. μπορούν να πραγματοποιούν εγγραφή με τους κωδικούς TAXISnet και τα στοιχεία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου τους στην υπηρεσία πιστοποίησης στοιχείων ασφάλισης από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: (Εγγραφή στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας – https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson) και λαμβάνουν μοναδικό κωδικό εγγραφής. Στη συνέχεια, όταν πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε οποιοδήποτε ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή σε ΠΕ.ΔΙ., με την Ταυτότητα ή το Διαβατήριο και το αποδεικτικό εγγραφής, ενεργοποιούν την υπηρεσία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ