Δημόσια ΥγείαΔάγκειος Πυρετός: Συναγερμός στην Ευρώπη- Φάρμακα για λίγους

Δάγκειος Πυρετός: Συναγερμός στην Ευρώπη- Φάρμακα για λίγους

- Advertisement -

Ο δάγκειος πυρετός έφτασε στη νότια Ευρώπη και το Politico να βλέπει σοβαρές «παγίδες» για συγκεκριμένους πληθυσμούς από τη θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια.

Ο δάγκειος πυρετός έφτασε στη νότια Ευρώπη και το Politico να βλέπει σοβαρές «παγίδες» για συγκεκριμένους πληθυσμούς από τη θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το 2022, η Ευρώπη αντιμετώπισε περισσότερα κρούσματα τοπικά μεταδιδόμενου δάγκειου πυρετού από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία. Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί τόσο μια απειλή για τη δημόσια υγεία όσο και μια αντίστοιχη ευκαιρία για την αγορά εμβολίων και θεραπειών για τον δάγκειο πυρετό- νέα που θα πρέπει να ωθήσουν τη φαρμακοβιομηχανία να ενισχύσει τις επενδύσεις στην παραμελημένη ασθένεια.

Εκ πρώτης όψεως, η αλλαγή αυτή φαίνεται να επηρεάζει όχι μόνο χώρες όπως η Γαλλία αλλά και έθνη όπως το Μπαγκλαντές και οι Φιλιππίνες που μάχονται εδώ και καιρό τον δάγκειο πυρετό.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα λένε ότι η άνοδος του δάγκειου πυρετού στη Δύση θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να δυσχεράνει τη χορήγηση σωτήριων φαρμάκων σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν εργαλεία που είναι λιγότερο αποτελεσματικά στις χώρες όπου η επιβάρυνση από τον δάγκειο πυρετό είναι μεγαλύτερη ή επειδή τα πλούσια έθνη καταλήγουν να συσσωρεύουν αυτά τα φάρμακα και τα εμβόλια.

«Μπορεί να φαίνεται καλό – και είναι καλό – ότι αναπτύσσονται περισσότερα προϊόντα, αλλά μήπως στη συνέχεια δημιουργείται ένα σύστημα δύο ταχυτήτων όπου οι πληθυσμοί υψηλού εισοδήματος έχουν πρόσβαση σε αυτά και στη συνέχεια εξακολουθούμε να έχουμε το χάσμα πρόσβασης για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος;», αναρωτήθηκε η Lindsay Keir, διευθύντρια της ομάδας επιστημονικών και πολιτικών συμβουλών στη δεξαμενή σκέψης Policy Cures Research στο Politico.

Φονικά κουνούπια μετανάστες

Η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση σημαίνουν ότι τα κουνούπια μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό, καθώς και άλλες ασθένειες όπως η chikungunya και η Zika. Τα πιο πρόσφατα ετήσια στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν ότι, το 2022, στην Ευρώπη σημειώθηκαν 71 κρούσματα τοπικά μεταδιδόμενου δάγκειου πυρετού: 65 στη Γαλλία και έξι στην Ισπανία.

Ενώ ο δάγκειος πυρετός συνήθως προκαλεί ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο και εμετό. Ο σοβαρός δάγκειος πυρετός μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τα ούλα, κοιλιακό πόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

Μέχρι στιγμής, το κουνούπι έχει περιοριστεί κυρίως στη Νότια Ευρώπη, αλλά αποτελεί ανησυχία για όλη την Ήπειρο. Στο Βέλγιο, το εθνικό ερευνητικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano έχει μάλιστα ξεκινήσει μια εφαρμογή όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν φωτογραφίες οποιουδήποτε ασιατικού κουνουπιού τίγρης που εντοπίζουν.

Οι ασθένειες που εξαπλώνονται από αυτά τα κουνούπια ανήκουν παραδοσιακά στις παραμελημένες τροπικές ασθένειες, μια ομάδα λοιμώξεων που πλήττουν κυρίως χώρες με χαμηλό εισόδημα και αγωνίζονται να προσελκύσουν επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αυτό όμως αλλάζει.

H J&J εργάζεται πάνω σε μια αντιική θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό και η MSD έχει ένα εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό που ετοιμάζει, ενώ η Sanofi αναπτύσσει ένα δεύτερο εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό. Δύο εμβόλια κατά του δάγκειου πυρετού έχουν ήδη εγκριθεί στην ΕΕ – ένα από τη Sanofi και ένα από την Takeda. Η Moderna δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζει προσεκτικά ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού και έχει ήδη στα σκαριά ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του Ζίκα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ