Ανοσία και Όμικρον: Αρκεί για το μέλλον η γραμμή άμυνας που υπάρχει;

Το κύμα της παραλλαγής Όμικρον, που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, μετά τον πανικό που προκάλεσε ενίσχυσε και τις άμυνες έναντι νέων παραλλαγών. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως μελλοντικές απειλές της πανδημίας θα αφήσουν μικρότερο αποτύπωμα, ενώ στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη ετοιμάζεται να επιστρέψει στη νέα κανονικότητα, αφήνοντας πίσω της την πανδημία.

Το κύμα της παραλλαγής Όμικρον, που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, μετά τον πανικό που προκάλεσε ενίσχυσε και τις άμυνες έναντι νέων παραλλαγών

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τονίζουν, εκατοντάδες εκατομμύρια μεμονωμένα ανοσοποιητικά συστήματα αναγνωρίζουν πλέον τον ιό και είναι προετοιμασμένα να τον καταπολεμήσουν, εφόσον συναντήσουν την Όμικρον ή ακόμα και μια άλλη παραλλαγή.

Σε αυτό έχει συμβάλει το εμβόλιο με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, καθώς και οι λοιμώξεις. Συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ, επισημαίνεται πως -σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα- το 73% των Αμερικανών έχει, προς το παρόν, ανοσία στην Όμικρον, την κυρίαρχη παραλλαγή, και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 80% μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Η αυξημένη ανοσία, θα μπορούσε να αποτρέψει ή να κάνει πιο ήπιες πιθανές νέες λοιμώξεις σε προστατευμένα άτομα, καθώς και να μειώσει το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί συνολικά, βάζωντας «φρένο» στα νέα κύματα. Παράλληλα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ που βρίσκονταν στο «κόκκινο» θα πάρουν μια ανάσα.

Ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον νέος. Πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν χτύπησε την ανθρωπότητα, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων συναντούσε κάτι το απρόσμενο. Ολόκληρος ο πληθυσμός του πλανήτη -7,9 δισ. άνθρωποι- ήταν επιρρεπείς στη μόλυνση.

Την ίδια ώρα, πολλές χώρες προχωρούν σε άρση των μέτρων, σταματάει η τηλεργασία και οι πτήσεις γεμίζουν.

Κανονικότητα vs οπισθοδρόμηση

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν εάν η «κανονικότητα» μπορεί να διαρκέσει ή εάν μια άλλη οπισθοδρόμηση φαίνεται στον ορίζοντα. Προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ιό και τα εμβόλια: Πόσο γρήγορα μειώνεται η ανοσία έναντι της Όμικρον; Πόσες ήπιες λοιμώξεις δεν αναφέρθηκαν ποτέ; Πόσοι άνθρωποι μολύνθηκαν αλλά δεν είχαν συμπτώματα; Για να βρουν ενδείξεις, χρησιμοποιούν δεδομένα υγείας από άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία και η Νότια Αφρική.

Ωστόσο, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει κάποιου είδους «ασπίδα», πολλά άτομα δεν προστατεύονται. Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανοσία του πληθυσμού, εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι.

Κορωνοϊός: H Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα

Από παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας άλλοτε, η Ευρώπη επιδιώκει να επιστρέψει όσο το δυνατόν εγγύτερα στους προ πανδημίας ρυθμούς ζωής, μια μετάβαση την οποία υποστηρίζουν από τη μία πλευρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και από την άλλη τα ηπιότερα συμπτώματα που προκαλεί η Όμικρον, έστω κι αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ορισμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Γερμανία: «Ημέρα Ελευθερίας» η 20ή Μαρτίου

Στη Γερμανία η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά έως τις 20 Μαρτίου, που ορίζεται πλέον ως «Ημέρα Ελευθερίας», όπως αποφάσισαν χθες ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια.

Στο πρώτο στάδιο, από τις 4 Μαρτίου θα επιτρέπονται και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων. Αν ωστόσο συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε έως τις 19 Μαρτίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας για συνάντηση με έως και δύο άτομα από διαφορετικό νοικοκυριό, με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών. Στην ίδια φάση καταργούνται και οι περιορισμοί για την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα έχουν πρόσβαση μόνον εμβολιασμένοι και ιαθέντες. Θα παραμείνει πάντως υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με τη σύσταση για FFP-2.

Εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας / Φωτογραφία: AP Photo
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Κανόνας για πρόσβαση σε εμβολιασμένους/ιαθέντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ της ίδιας ημέρας (Κανόνας 3G) θα εφαρμόζεται από τις 4 Μαρτίου και στα καταστήματα εστίασης, ενώ τα νυχτερινά κλαμπ θα λειτουργούν μόνο με τον Κανόνα 2G+, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους με τις τρεις δόσεις ή ιαθέντες που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Αυστρία: Αίρονται από τις 5 Μαρτίου οι περισσότεροι περιορισμοί 

Από τις 20 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και η κατάσταση στα νοσοκομεία, θα καταργηθούν όλα τα «εκτεταμένα» μέτρα προστασίας, όπως και η υποχρέωση τηλεργασίας, αλλά θα παραμείνουν σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς καθώς και η τήρηση αποστάσεων.

Επιπλέον, για την είσοδο σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κανόνες για εμβολιασμένους/ιαθέντες και προσκόμιση αρνητικού τεστ. Η ίδια δυνατότητα υπάρχει και για τα σχολεία.

Γαλλία: Νέα χαλάρωση των περιορισμών στα μέσα Μαρτίου

H Γαλλία κινήθηκε ταχύτερα σε σύγκριση με τη Γερμανία στην άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων και πιθανώς από τα μέσα του επόμενου μήνα να προχωρήσει παραπέρα, χαλαρώνοντας την υποχρεωτικότητα αναφορικά με τις μάσκες και την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς μειώνονται τα κρούσματα.

«Αν η τάση συνεχιστεί, το κύμα αυτό [της πανδημίας] μπορεί να έχει λήξει σε περίπου δύο εβδομάδες και να επιστρέψουμε σε μια σχεδόν φυσιολογική κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν.

Η Ελβετία καταργεί τα περιοριστικά μέτρα

Η επιστροφή στην κανονικότητα έφτασε και στην Ελβετία, καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι για άσκηση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.

Έτσι, από σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μόνον η υποχρέωση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις υγειονομικές υποδομές θα παραμείνει σε ισχύ, όπως και η υποχρεωτική παραμονή σε πενθήμερη καραντίνα για όσους διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό έως τα τέλη Μαρτίου, για να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να προχωρά στα μέτρα που προανήγγειλε πριν από δύο εβδομάδες, όταν τερμάτισε την καραντίνα για όσους ήλθαν σε επαφή με κρούσμα και μετέτρεψε σε σύσταση την οδηγία για τηλεργασία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ