Δημόσια ΥγείαΑνακαλύφθηκε υβριδικός ιός που ξεγλιστρά από το ανοσοποιητικό

Ανακαλύφθηκε υβριδικός ιός που ξεγλιστρά από το ανοσοποιητικό

- Advertisement -

Έναν νέο υβριδικό ιό, από δύο κοινούς αναπνευστικούς ιούς, που μπορεί να διαφεύγει από τα αντισώματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ανακάλυψαν ερευνητές στη Γλασκώβη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian».

Έναν νέο υβριδικό ιό, από δύο κοινούς αναπνευστικούς ιούς, που μπορεί να διαφεύγει από τα αντισώματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ανακάλυψαν ερευνητές στη Γλασκώβη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο εξαιρετικά κοινούς (influenza A και RSV) «μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ενός νέου, υβριδικού, που παρακάμπτει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος», όπως αναφέρει η εργαστηριακή μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature Microbiology».

Εάν και οι συλλοιμώξεις -η ταυτόχρονη λοίμωξη δηλαδή ενός ασθενή με δύο διαφορετικούς ιούς- αποτελεί αρκετά συχνή συνθήκη (αντιπροσωπεύει το 10 – 30% των συνολικών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος), μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήξεραν πώς αυτοί οι ιοί θα λειτουργούσαν εάν βρίσκονταν μαζί μέσα στο ίδιο κύτταρο.

«Συνεργασία» ανάμεσα σε ιούς

Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μία τέτοια «συνεργασία» ανάμεσα σε ιούς, η οποία οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου τύπου παθογόνου ιού, που «μπορεί να δραπετεύσει από τα αντισώματα που συνήθως τον εξουδετερώνουν».

Πρόκειται για τον συνδυασμό του ιού της γρίπης τύπου Α (που προκαλεί την εποχική επιδημία της γρίπης) και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (που προκαλεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών). Και οι δύο προσβάλλουν το αναπνευστικό μας σύστημα.

Για να φτάσουν σε αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες μόλυναν κύτταρα ανθρώπινων πνευμόνων και με τους δύο και διαπίστωσαν ότι αντί να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον όπως συνηθίζεται, ενώθηκαν, διαμορφώνοντας ένα υβρίδιο με σχήμα δέντρου, όπου ο ιός του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) είχε το ρόλο του κορμού και ο ιός της γρίπης εκείνο των φύλλων.

Μόλις δημιουργήθηκε, ο υβριδικός μπορούσε να μολύνει τα κοντινά κύτταρα – ακόμα και εκείνα που διέθεταν αντισώματα κατά της γρίπης τα οποία συνήθως θα εμπόδιζαν τη μόλυνση.

Αν και τα αντισώματα κατάφεραν να προσκολληθούν επάνω στις πρωτεΐνες της γρίπης που υπήρχαν στην επιφάνεια του υβριδικού, ο ιός μπόρεσε να μολύνει τα κύτταρα χρησιμοποιώντας τις πρωτεΐνες του RSV: «Η γρίπη χρησιμοποιεί υβριδικά ιικά σωματίδια σαν κάποιο είδος Δούρειου Ίππου», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι συλλοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ασθένεια σε ορισμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικής στην θεραπεία πνευμονίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ