Ροή ΕιδήσεωνΠοια χώρα απαγορεύει το TikTok για διατάραξη της κοινωνίας

Ποια χώρα απαγορεύει το TikTok για διατάραξη της κοινωνίας

- Advertisement -

Κόκκινη κάρτα έχουν δείξει πολλές χώρες στο TikTok, μεταξύ των οποίων η Ινδία πρώτη και καλύτερη, από το 2020, και πιο πρόσφατα η Βρετανία, όπου εκτοπίστηκε από το δίκτυο του κοινοβουλίου, η Νέα Ζηλανδία, που, επίσης, απαγόρευσε τη χρήση του στο κοινοβούλιο, αλλά και η Μοντάνα ως η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που λαμβάνει σχετική απόφαση.

Πολλές χώρες έχουν δείξει κόκκινη κάρτα στο TikTok, μεταξύ των οποίων η Ινδία πρώτη και καλύτερη, από το 2020, και πιο πρόσφατα η Βρετανία, όπου εκτοπίστηκε από το δίκτυο του κοινοβουλίου, η Νέα Ζηλανδία, που, επίσης, απαγόρευσε τη χρήση του στο κοινοβούλιο, αλλά και η Μοντάνα ως η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που λαμβάνει σχετική απόφαση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ακόμη, η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου έχει επιβάλει την απαγόρευση της χρήσης τη εφαρμογής από τις συσκευές των υπαλλήλων όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Οι λόγοι απαγόρευσης

Ακόμα περισσότερες χώρες, όμως, δύσκολα θα το αποτολμούσαν μεταξύ των άλλων και επειδή κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε τα εκατομμύρια ψηφοφόρων τους, χρηστών της πιο εθιστικής πλατφόρμας, οι οποίοι θα αισθάνονταν αβάσταχτο το πλήγμα της απώλειας!

Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησαν στην απαγόρευσή του οι αρχές σε μια σειρά χωρών ποικίλλουν, κυρίως, όμως επικεντρώνονται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της μητρικής του TikTok Byte Dance, αλλά και νέους τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ.

Καμία χώρα, πάντως, από αυτές τις χώρες που «άνοιξαν μέτωπο» με την κινεζική εφαρμογή, δεν επικαλέστηκε απειλή της αρμονίας της κοινωνίας. Αυτό, λοιπόν, το έκανε το Νεπάλ.

Σύμφωνα με την υπουργό Επικοινωνιών και ΙΤ της χώρας, Ρίκα Σάρμαν, η οποία μίλησε για αυτό στο BBC, η πλατφόρμα διέδωσε κακόβουλο περιεχόμενο. H ίδια εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή το TikTok χρησιμοποιείται συστηματικά για τον διαμοιρασμό περιεχομένου που «αναστατώνει την κοινωνική αρμονία και διαταράσσει τις οικογενειακές δομές και τις κοινωνικές σχέσεις».

Αντιδράσεις

Πρόσθεσε ότι «η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και οι αρχές τηλεπικοινωνιών έχουν λάβει οδηγίες να εφαρμόσουν την απόφαση».

Όμως ο Γκάγκαν Θάπα, ανώτερος αξιωματούχος του Κογκρέσου του Νεπάλ, αμφισβήτησε την απόφαση να επιβάλει απαγόρευση στο TikTok.

Τη χαρακτήρισε ως «μια προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης» και υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη ρύθμιση της πλατφόρμας.

Περισσότερες από 1.600 υποθέσεις εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με το TikTok έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Νεπάλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την αναφορά του BBC Media Action σχετικά με τη χρήση των μέσων ενημέρωσης στο Νεπάλ, η TikTok είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα σε εθνικό επίπεδο.

Ενώ το YouTube και το Facebook είναι δημοφιλή μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου όλων των ηλικιακών ομάδων, το TikTok είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεότερες ηλικιακές ομάδες με περισσότερο από το 80% των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ