ΨυχολογίαΕξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Οι «κακοποιημένες» διάσημες

Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Οι «κακοποιημένες» διάσημες

- Advertisement -

Ο Ιταλός καλλιτέχνη και ακτιβιστής Alexsandro Palombo, παρουσίασε μια πρωτότυπη ιδέα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. O 46χρονος, ο οποίος μέσα από τα έργα του προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, επέλεξε να υπογραμμίσει το πρόβλημα με εικόνες ισχυρών γυναικών της πολιτικής σκηνής, τις οποίες παραποίησε και δημοσίευσε στο Facebook.

Ο Ιταλός καλλιτέχνη και ακτιβιστής Alexsandro Palombo, παρουσίασε μια πρωτότυπη ιδέα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

O Palombo σχεδίασε μώλωπες σε πρόσωπα γυναικών όπως η Άνγκελα Μέρκελ, η Χίλαρι Κλίντον, η Μισέλ Ομπάμα, η Μπριζίτ Μακρόν και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ,

Στις εικόνες οι «κακοποιημένες» γυναίκες κοιτάζουν ευθεία στον φακό, τη στιγμή που διαφαίνονται τραυματισμοί σε διάφορα μέρη του σώματός τους.

«Είμαι θύμα βίας», «Λαμβάνω χαμηλότερο μισθό», «Δεν μπορώ να αποφασίσω ποιον θέλω να παντρευτώ», «Έχω υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων», είναι μερικές από τις φράσεις που αναγράφονται στο κάτω μέρος της οθόνης.

International Day for the Elimination of Violence against Women"Just because I'm a woman" by aleXsandro PalomboWomen…

Gepostet von Alexsandro Palombo am Montag, 25. November 2019

Έκθεση – σοκ νοσοκομείου Μιλάνου

Την ίδια στιγμή, ηχηρό μήνυμα που υπογραμμίζει τον «καθημερινό τρόμο» της βίας κατά των γυναικών στέλνει ένα νοσοκομείο στο Μιλάνο με μια έκθεση ακτινογραφιών γυναικών που δέχθηκαν επίθεση από άντρες.

Η έκθεση στο νοσοκομείο San Carlo με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών οργανώνεται λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης -σοκ του ΟΗΕ για τις δολοφονίες γυναικών στον πλανήτη.

Μεταξύ των ακτινογραφιών που εκτίθενται στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου και καταγράφουν περιστατικά της τελευταίας δεκαετίας, περιλαμβάνεται μία που δείχνει τη μεγάλη λάμα ενός μαχαιριού καρφωμένη στην κοιλιακή χώρα μιας γυναίκας, αλλά και άλλες που δείχνουν σπασμένα οστά κι ένα σαγόνι.

Η χειρουργός δρ Μαρία Γκράτσια Βανταντόρι, υπεύθυνη της έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών, είπε ότι ορισμένα από τα θύματα αρχικά αγνοούν ή δεν τολμούν να παραδεχτούν πως υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Τα τελευταία χρόνια μόνον άρχισαν οι γυναίκες στην Ιταλία να κάνουν εκστρατεία για να σταματήσει η βία εις βάρος πρώην και νυν συζύγων, φίλων, μητέρων, θυγατέρων και αδελφών.

Μέχρι πριν από μια γενιά ο ποινικός κώδικας προέβλεπε μικρές ποινές – τρία χρόνια φυλάκιση- για τους άνδρες που σκότωναν γυναίκες από ζήλια, ενώ «στα μαλακά» έπεφταν και οι δράστες «εγκλημάτων ποινής». Οι προσπάθειες, ωστόσο, ορισμένων θαρραλέων θυμάτων -ανάμεσά τους και κάποια που οι δράστες περιέλουσαν με οξύ – κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη με αποτέλεσμα η ιταλική Βουλή να αλλάξει το 2009 την κείμενη νομοθεσία. Ακόμη κι έτσι, όμως, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις που αντιμάχονται τη βία κατά των γυναικών, οι Αρχές εξακολουθούν να υποτιμούν τον κίνδυνο που συνιστούν ζηλόφθονες ή εκδικητικοί άνδρες, που τους παράτησαν ή προσπάθησαν να τους εγκαταλείψουν κάποιες γυναίκες…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ