Ανασφαλείς, δύσπιστοι και εσωστρεφείς – Τι φοβούνται οι Έλληνες

Άκρως δύσπιστοι, ανασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι όχι μόνο σε θεσμούς αλλά και απέναντι στους συνανθρώπους μας φαίνεται πως είμαστε οι Έλληνες, όπως καταδεικνύει η τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι μόνοι θεσμοί που χαίρουν εμπιστοσύνης σε ποσοστό άνω του 50% είναι μόλις πέντε: Πανεπιστήμια, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εκκλησία και δικαστήρια. Θεσμοί όπως το κοινοβούλιο, ο Τύπος, η κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα έχουν ποσοστά εμπιστοσύνης κάτω του 15%.

Την ίδια ώρα σε πολύ χαμηλό σημείο βρίσκεται και η κοινωνική εμπιστοσύνη. Σχεδόν 9 στους 10 διαφωνούν με την άποψη ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης.

Η έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ, στο πλαίσιο της World Values Survey (WVS) δίνει μια πλήρη και πολυεπίπεδη εικόνα για τις αξίες που θεωρούμε σημαντικές ως λαός.

Ζήτημα εμπιστοσύνης 

Ειδικότερα, το 99,5% των πολιτών δηλώνουν πως εμπιστεύονται άτομα της οικογένειάς τους. Το 83% εξ αυτών με “ανθρώπους που γνωρίζουν προσωπικά”. Το 61% τους γείτονές τους, αλλά μόνο 1 στους 5 εμπιστεύεται “ανθρώπους άλλης εθνικότητας”. 1 στους 5 “ανθρώπους άλλης θρησκείας”. Μόνο 1 στους 10 εμπιστεύεται την ομάδα ανθρώπων που απολαμβάνει της χαμηλότερης εμπιστοσύνης από όλες: “ανθρώπους που συναντάτε για πρώτη φορά”.

“Η χαμηλή κοινωνική εμπιστοσύνη, η οποία μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να διαβαστεί είτε ως καχυποψία είτε ως επιφυλακτικότητα, συνδέεται με την “απόσταση” ή αλλιώς με τον βαθμό συγγένειας ή εγγύτητας από τον “άλλο”, γράφει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis στην έκθεσή του.

1 στους 3 πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται
 • Οι Έλληνες εμπιστεύονται, σε ποσοστά άνω του 50% μόνο πέντε θεσμούς. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τα πανεπιστήμια, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την εκκλησία και τα δικαστήρια.
 • 9 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με την άποψη ότι “οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης”
 • 1 στους 3 Έλληνες θεωρεί την πολιτική κάτι σημαντικό για τη ζωή. Ενώ 4 στους 10 απαντούν πως “συχνά” ή “πάντοτε” πρέπει να χρηματίζουν τοπικούς αξιωματούχους και παρόχους υπηρεσιών για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
 • Την ίδια στιγμή, το 63% των Ελλήνων θεωρεί πως “η κοινωνία μας πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά με μεταρρυθμίσεις” και το 1/3 των Ελλήνων θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται.
 • 1 στους 3 Έλληνες δεν θα ήθελε για γείτονες ομοφυλόφιλους, ενώ
  1 στους 4 δεν θα ήθελε για γείτονες μετανάστες και 1 στους 5 άτομα διαφορετικής θρησκείας.
Άκρως δύσπιστοι, ανασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι όχι μόνο σε θεσμούς αλλά και απέναντι στους συνανθρώπους μας φαίνεται πως είμαστε οι Έλληνες, όπως καταδεικνύει η τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις.
Τα θέματα ασφάλειας

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα σε σχέση με τους φόβους και την ασφάλεια όπου διαπιστώνεται ότι 1 στους 5 Έλληνες ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου, 2 στους 5 ανησυχούν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και 1 στους 3 ανησυχεί για το ενδεχόμενο “πολέμου που να αφορά τη χώρα του”;

Επίσης, 1 στους 10 Έλληνες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα ενός εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως στη γειτονιά στους συμβαίνουν “συχνά” ή “πολύ συχνά” ληστείες.

Τι φοβόμαστε περισσότερο;
 • 29% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που ανησυχούν μήπως δεν είναι “σε θέση να παρέχουν στα παιδιά τους καλή εκπαίδευση και
 • 6 στους 10 Έλληνες ηλικίας 30-49 ανησυχούν “μήπως χάσουν τη δουλειά τους” ή “μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά”
 • Περίπου 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πολύ ή αρκετά ευτυχισμένοι (83% είναι το ποσοστό στους νέους) και
 • 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως έχουν “καλή” ή “πολύ καλή” υγεία (94% είναι το ποσοστό στους νέους)
 • Η στάση απέναντι στη θρησκεία & την πίστη, την εργασία και την μετανάστευση;
 • Το 81,4% των Ελλήνων δηλώνουν θρησκευόμενοι, ενώ 21% των Ελλήνων υποστηρίζουν πως όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, δίκιο έχει πάντα η θρησκεία.
Κίνδυνος τρομοκρατίας

Οι μισοί Έλληνες εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας. Ενώ το 64% των Ελλήνων θεωρεί πως η μετανάστευση “αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας”.

Επίσης, το 63,5% θεωρεί πως η μετανάστευση “αυξάνει την ανεργία”

55% είναι ο ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνούν με την άποψη ότι “η εργασία αποτελεί καθήκον απέναντι στην κοινωνία”. Ενώ, 2 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με την άποψη πως “όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν”.

Η WVS στην Ελλάδα διεξήχθη σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις από τη Metron Analysis. Tον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου και τη μεθοδολογική επιμέλεια είχε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας. Από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωκράτης Κονιόρδος. Σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ Νίκο Δεμερτζή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Κι όμως 1 στους 3 Έλληνες πιστεύουν ακόμα ότι μας ψεκάζουν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ