Πολλαπλή Σκλήρυνση: Δίχως εξέλιξη αναπηρίας στο 75% των ασθενών με Mavenclad

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Καμία εξέλιξη της αναπηρίας στο 75% ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση -πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία με Mavenclad (δισκία κλαδριβίνης)- δείχνουν τα αποτελέσματα δύο νέων post-hoc αναλύσεων (CLARITY και CLARITY Extension) για την υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου. Τα νεότερα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο φετινό 35ο Ετήσιο Συνέδριο ECTRIMS 2019, καταδεικνύουν ότι υπάρχουν θεραπείες, που είναι θέση να καθυστερήσουν την εμφάνιση αναπηρίας στους ασθενείς.

Καμία εξέλιξη της αναπηρίας στο 75% ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση -πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία με Mavenclad (δισκία κλαδριβίνης)- δείχνουν τα αποτελέσματα δύο νέων post-hoc αναλύσεων (CLARITY και CLARITY Extension) για την υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Mavenclad (δισκία κλαδριβίνης), που έχει αναπτυχθεί από την φαρμακευτική επιχείρηση Merck, έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017. Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί σε 69 χώρες, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Είναι το πρώτο χάπι για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, που λαμβάνεται 2 φορές το χρόνο και η αποτελεσματικότητα του διαρκεί 4 ολόκληρα χρόνια.

Μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα

«Δέσμευση μας είναι να κατανοήσουμε περαιτέρω την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του Mavenclad. Η μελέτη ξεπερνά το προφίλ ασφαλείας που απαιτείται στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του. Η έρευνα περιλαμβάνει έως και 10 χρόνια ανάλυσης σε ορισμένους ασθενείς», όπως επεσήμανε ο Luciano Rossetti, Head of Global R&D της φαρμακευτικής επιχείρησης Merck.

«Τα δεδομένα που παρουσιάζουμε στο ECTRIMS 2019 επικυρώνουν τη δέσμευση μας. Περιλαμβάνουν ουσιαστικές πτυχές της real-world μετά-ανάλυσης. Σημαντικά ευρήματα, συγκριτικά με τις κλινικές δοκιμές και την έρευνα για την έγκριση του Mavenclad. Τα στοιχεία πιστοποιούν περαιτέρω πως το Mavenclad (κλαδριβίνη) αποτελεί σημαντική θεραπευτική επιλογή για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Σήμερα είναι διαθέσιμη σε 69 χώρες παγκοσμίως».

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων (ΕΡ1573), που αξιολογούν την πενταετή σταθερότητα της νόσου, έδειξαν σταθερή αποτελεσματικότητα των δισκίων κλαδριβίνης στην εξέλιξη της αναπηρίας, σύμφωνα με την κλίμακα Expanded Disability Status Scale (EDSS).

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, το 75% των ασθενών παρουσίασε σταθερό ή βελτιωμένο EDSS στα πέντε έτη, μετά τη θεραπεία.

Ιταλικό Μητρώο ασθενών

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν, αφορούσαν αναδρομική μετά-ανάλυση (P617) δεδομένων από πραγματικό κόσμο (real-world data) σε Ιταλικό Μητρώο ασθενών με Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MS).

Στα πέντε χρόνια, μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης Mavenclad, τα δύο τρίτα των ασθενών (64%) δεν εμφάνισαν εξέλιξη αναπηρίας. Ενώ, οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (57%) δεν εμφάνισαν υποτροπές.

«Τα νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι το Mavenclad συνεχίζει να εμφανίζει σταθερή αποτελεσματικότητα στην πλειονότητα των ασθενών. Ακόμη και πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία», όπως δήλωσε ο καθηγητής Gavin Giovannoni. Ο Gavin Giovannoni είναι ο επικεφαλής έρευνας στις μελέτες CLARITY και πρόεδρος Νευρολογίας στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή Barts and The London.

«Ως νευρολόγος, αυτό που είναι σημαντικό, είναι η ταύτιση των ευρημάτων του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης του Mavenclad στην κλινική πράξη».

Επιπλέον, τα τελικά αποτελέσματα (P1390) από το μητρώο ασφαλείας PREMIERE επιβεβαίωσαν τα χαρακτηριστικά του μακροπρόθεσμου προφίλ ασφάλειας στο Mavenclad.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ