Αξίζει να δειςLagevrio: Φάρμακο κατά της Covid οδηγεί σε μεταλλάξεις του ιού;

Lagevrio: Φάρμακο κατά της Covid οδηγεί σε μεταλλάξεις του ιού;

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Το αντιικό φάρμακο Molnupiravir (εμπορική ονομασία Lagevrio) της MSD, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 μπορεί να προκαλεί μεταλλάξεις στον ιό και να τροφοδοτεί την εξέλιξη νέων παραλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Το αντιικό φάρμακο Molnupiravir (εμπορική ονομασία Lagevrio) της MSD, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 μπορεί να προκαλεί μεταλλάξεις στον ιό και να τροφοδοτεί την εξέλιξη νέων παραλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το φάρμακαο Molnupiravir (μολνουπιραβίρη), έχει σχεδιαστεί προκειμένου να οδηγεί τον κορωνοϊό σε αυτοκαταστροφή. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν σε στοιχεία ανάλυσης ότι ο ιός μπορεί μερικές φορές να επιβιώσει από τη θεραπεία, προκαλώντας μεταλλαγμένες εκδοχές του, που περιστασιακά μεταδίδονται σε άλλους ανθρώπους.

Μολονότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Lagevrio (Molnupiravir) έχει δημιουργήσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές του Covid, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις αύξησαν τη γενετική ποικιλότητα του ιού και παρέχοντας του περισσότερες επιλογές για μελλοντική εξέλιξη.

Μεταλλάξεις και μετάδοση

«Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για το molnupiravir και κατά κάποιο τρόπο η μελέτη τις κάνει πιο συγκεκριμένες», όπως σημειώνει ο Dr Theo Sanderson, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο. «Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ιοί μπορεί να παραμένουν ζωντανοί μετά από έναν σημαντικό αριθμό μεταλλάξεων και μπορούν ακόμα να μεταδοθούν σε ορισμένες περιπτώσεις».

Τα ευρήματα είναι σημαντικά για τις συνεχείς αξιολογήσεις των κινδύνων και των οφελών του molnupiravir (Lagevrio) και άλλων φαρμάκων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες αναλύουν στο περιοδικό Nature τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μολνουπιραβίρη μπορεί περιστασιακά να παράγει εξαιρετικά μεταλλαγμένες αλλά βιώσιμες μορφές του ιού SARS-CoV-2. Το πρώτο στοιχείο εμφανίστηκε όταν οι ερευνητές μελέτησαν παγκόσμιες βάσεις δεδομένων που περιείχαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια γονιδιώματα του κορονοϊού. Οι επιστήμονες βρήκαν χαρακτηριστικές μεταλλάξεις σε ιούς από το 2022, μετά την εισαγωγή της μολνουπιραβίρης. Καθώς το φάρμακο μεταλλάσσει το RNA του ιού, αυξάνει το ποσοστό συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε ορισμένες περιοχές του γενετικού κώδικα.

Εκτός από τον εντοπισμό μεταλλάξεων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ήταν πιο συχνές σε χώρες που χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερη ποσότητα του Lagevrio (μολνουπιραβίρης), όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Περιπτώσεις…

Περαιτέρω αναλύσεις διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις ήταν πιο συχνές σε ιούς που ελήφθησαν από ηλικιωμένους ασθενείς, που είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε θεραπεία με το φάρμακο.

Ως τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο, οι επιστήμονες επέλεξαν έναν αριθμό δειγμάτων ιού στην Αγγλία που έφεραν τις χαρακτηριστικές μεταλλάξεις και ρώτησαν την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ποιοι ασθενείς είχαν λάβει θεραπεία με το φάρμακο. Αυτός ο αριθμός ήταν πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο, κάτι που υποδηλώνει και πάλι ότι οφείλεται στη μολνουπιραβίρη.

Αλλά οι συνέπειες των μεταλλάξεων δεν είναι ακόμα σαφείς. Οι περισσότερες μεταλλάξεις του ιού αναμένεται να τον αποδυναμώσουν παρά να τον κάνουν πιο επικίνδυνο.

Πιθανόν τα ευρήματα να εξηγούν γιατί ενώ η μολνουπιραβίρη μειώνει τα επίπεδα του ιού την πρώτη εβδομάδα, τα επίπεδα φαίνεται να αυξάνονται ξανά στις δύο εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν το φάρμακο εξουδετερώσει τον ιό, αλλά δημιουργήσει μεταλλαγμένες εκδόσεις που είναι καλύτερες στην αποφυγή της ανοσοποιητικής άμυνας των ασθενών.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το molnupiravir; Ο Stephen Griffin, καθηγητής ιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Leeds, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: «Λαμβάνοντας αυτά τα νέα στοιχεία υπάρχει η πρόταση ότι πρέπει να σκεφτούμε εάν η μολνουπιραβίρη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνη της– αλλά δεν θα πρέπει να απορριφθεί και θα μπορούσε να είναι πολύτιμη εάν τη χρησιμοποιούσαμε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα».

Τι απαντά η MSD

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η MSD, κατασκευάστρια εταιρεία του molnupiravir, επεσήμανε ότι το φάρμακο μειώνει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μειώνει την αποβολή του, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει και τον κίνδυνο μετάδοσης.

Όπως προσθέτει η φαρμακευτική: «Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι αυτές οι μεταλλάξεις σχετίζονταν με την εξάπλωση του ιού από ασθενείς που έλαβαν μολνουπιραβίρη δίχως τεκμηριωμένα στοιχεία για την μετάδοση του ιού. Αντίθετα, οι συγγραφείς βασίζονται σε περιστασιακές συσχετίσεις μεταξύ των περιοχών από χώρες όπου το molnupiravir είναι διαθέσιμο προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ