Κορωνοϊός: Κοκτέιλ δύο αντισωμάτων μειώνει το ιικό φορτίο σε ασθενείς

Ο συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, των bamlanivimab και etesevimab, μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια Covid-19, δείχνει μια κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ.

Ο συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, των bamlanivimab και etesevimab, μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια Covid-19, δείχνει μια κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν την ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) και τυχαιοποιημένη δοκιμή σε 577 μη νοσηλευόμενους ασθενείς με μέση ηλικία 45 ετών και στη συνέχεια έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Journal of American Medical Association” (JAMA), ανακοίνωσαν ότι 11 μέρες μετά την ενέσιμη χορήγηση των αντισωμάτων, οι ασθενείς με κορωνοϊό εμφάνισαν μείωση κατά 20% του ιικού φορτίου τους. Δεν είναι ακόμη σαφές πάντως κατά πόσο η θεραπεία μειώνει και τα συμπτώματα των ασθενών, ούτε αν μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις σοβαρής Covid-19.

Τα δύο αντισώματα προέρχονται από δύο αναρρώσαντες ασθενείς με Covid-19, έναν στις ΗΠΑ και έναν στην Κίνα. H εταιρεία Lilly που παράγει το bamlanivimab, είχε διακόψει πρόωρα τον Οκτώβριο μια κλινική δοκιμή του εν λόγω αντισώματος σε νοσηλευόμενους ασθενείς λόγω της μη εμφάνισης κάποιου οφέλους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη νέα μελέτη.

Όμως, όπως έδειξε η νέα κλινική δοκιμή BLAZE-1 φάσης 2/3, ο συνδυασμός με το άλλο αντίσωμα etesevimab λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να βοηθά, ώστε να μην επιδεινωθεί η πορεία της νόσου Covid-19. Περίπου το 2% των συμμετεχόντων στη θεραπεία χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο, έναντι ποσοστού 6% όσων είχαν πάρει πλασίμπο.

Bamlanivimab: Το αντίσωμα της Lilly 

Οι 965 συμμετέχοντες που εξέτασαν αρνητικά τον ιό SARS-CoV-2 κατά την έναρξη συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. πρωτογενών και βασικών δευτερευόντων τελικών σημείων αξιολόγησης της πρόληψης. Οι 132 συμμετέχοντες (41 κάτοικοι και 91 άτομα) που εξετάστηκαν θετικά για τον ιό συμπεριλήφθηκαν. σε διερευνητικές αναλύσεις για την αξιολόγηση της θεραπείας, προσθέτοντας στον αυξανόμενο αριθμό στοιχείων για θεραπεία με bamlanivimab. Όλοι οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε 4.200 mg bamlanivimab ή εικονικό φάρμακο.

Όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν τις 8 εβδομάδες παρακολούθησης, υπήρξε σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα συμπτωματικού. COVID-19 (το κύριο τελικό σημείο) στο σκέλος θεραπείας με bamlanivimab έναντι του εικονικού. φαρμάκου (αναλογία πιθανότητας 0,43, p = 0,00021).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ