Κορωνοϊός: Αίτημα της Pfizer στον ΕΜΑ για αδειοδότηση του Paxlovid

Αίτηση για άδεια κυκλοφορίας -υπό όρους- του φαρμάκου Paxlovid της Pfizer για τη θεραπεία του κορωνοϊού έλαβε ο EMA.

Αίτηση για άδεια κυκλοφορίας -υπό όρους- του φαρμάκου Paxlovid της Pfizer για τη θεραπεία του κορωνοϊού έλαβε ο EMA.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για το φάρμακο (PF-07321332 και ριτοναβίρη), το οποίο χορηγείται από το στόμα και προορίζεται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσησης από Covid-19 για ενηλίκους και εφήβους (ηλικίας 12 ετών και άνω με βάρος τουλάχιστον 40 κιλά), που νοσούν και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Ο EMA θα αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους του Paxlovid σε περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και θα μπορούσε να εκδώσει την απόφαση του σε μερικές εβδομάδες, ανάλογα με την ποιότητα των δεδομένων που έχουν κατατεθεί ή την ανάγκη κατάθεσης επιπρόσθετων πληροφοριών.

EMA: Αξιολογεί το νέο χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

H Pfizer είχε υποβάλει αίτημα κατεπείγουσας αδειοδότησης του αντιιικού φαρμάκου Paxlovid στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις 16 Νοεμβρίου.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με συντομευμένο χρονοδιάγραμμα, λόγω του ότι επιτροπή του ΕΜΑ για τα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) έχει ήδη αξιολογήσει σημαντικό μέρος των δεδομένων για το φάρμακο στο πλαίσιο κυλιόμενης αξιολόγησης, κατά την οποία εξέτασε δεδομένα από εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα, όπως επίσης δεδομένα για την ποιότητα του παρασκευάσματος.

Η εν λόγω επιτροπή αξιολόγησε δεδομένα από μελέτη για τη δράση του Paxlovid σε μη νοσηλευόμενους, ανεμβολίαστους ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι είχαν συμπτώματα και τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά.

Παράλληλα, η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) ξεκίνησε την αξιολόγηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνου (RMP) της εταιρείας το οποίο περιγράφει μέτρα για τον εντοπισμό, τον χαρακτηρισμό και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων του φαρμάκου.

Η επιτροπή του EMA για τα φάρμακα για παιδιά (PDCO) εξέδωσε τη σύσταση της για το σχέδιο παιδιατρικής έρευνας της εταιρείας (PIP), το οποίο περιγράφει τον τρόπο ανάπτυξης και μελέτης του φαρμάκου για χρήση σε παιδιά, σύμφωνα με τα επιταχυνόμενα χρονοδιαγράμματα για τα φάρμακα έναντι της Covid-19.

Εφόσον τα πρόσθετα στοιχεία που κατατέθηκαν με την αίτηση κριθούν επαρκή ώστε η CHMP να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Paxlovid υπερτερούν των κινδύνων, ο ΕΜΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισπεύσουν την διαδικασία έγκρισης της άδειας κυκλοφορίας η οποία θα ισχύει σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Μάλιστα, η Γερμανία παρήγγειλε ήδη ένα εκατομμύριο δόσεις φαρμάκου της Pfizer. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται πριν από το τέλος Ιανουαρίου, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Το Paxlovid είναι αντιικό χάπι που μειώνει την ικανότητα του ιού SARS CoV 2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η δραστική ουσία PF-07321332 εμποδίζει τη δραστικότητα ενός ενζύμου που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.

Επίσης, το Paxlovid περιέχει μικρή δόση ριτοναβίρης, η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση της PF-07321332, επιτρέποντάς της να παραμείνει περισσότερο στον οργανισμό σε επίπεδα που επηρεάζουν τον ιό. Το φάρμακο αναμένεται να μειώσει την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με Covid-19.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ