Ένταξη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στη «θετική» λίστα;

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία εξετάζονται για πρώτη φορά ως υποψήφια για ένταξη στον «κατάλογο βασικών φαρμάκων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο κατάλογος αποτελεί «κατευθυντήριο» για τις κυβερνητικές αποφάσεις χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως σημειώνουν στο Reuters στελέχη του ΟΗΕ.

Φάρμακα που καταπολεμούν την παχυσαρκία εξετάζονται για πρώτη φορά ως υποψήφια για ένταξη στον «κατάλογο βασικών φαρμάκων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ομάδα συμβούλων του ΠΟΥ θα εξετάσει τον επόμενο μήνα τα νέα αιτήματα για συμπερίληψη φαρμάκων, προκειμένου να περιληφθούν στον ενημερωμένο «κατάλογο βασικών φαρμάκων» που αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το αίτημα για εξέταση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας υποβλήθηκε από τρεις γιατρούς και έναν ερευνητή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλύπτει το δραστικό συστατικό λιραγλουτίδη στο φάρμακο παχυσαρκίας Saxenda, της Novo Nordisk, το οποίο χάνει προσεχώς το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επιτρέποντας έτσι την κυκλοφορία φθηνότερων γενόσημων εκδόσεων.

Η Επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει το αίτημα ή να περιμένει περισσότερα στοιχεία προς αξιολόγηση. Απόφαση του ΠΟΥ να συμπεριλάβει το Saxenda και τα ενδεχόμενα γενόσημα στον κατάλογο για ενήλικες θα σήμαινε την έναρξη μιας νέας προσέγγισης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως, από τον Οργανισμό Υγείας.

Θεραπευτική προσέγγιση κατά της παχυσαρκίας

Μια θετική απόφαση, θα μπορούσε να «ανοίξει το δρόμο» για μια νεότερη, πιο ισχυρή θεραπεία της Novo Nordisk που ονομάζεται Wegovy και η οποία θα συνιστάται στο μέλλον για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια υπόθεση που βρίσκεται υπό εξέλιξη», όπως δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του τομέα Διατροφής στον ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη χρήση φαρμάκων ως θεραπευτική προσέγγιση κατά της παχυσαρκίας.

Όπως τόνισε, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα σχετικά με το κόστος της λιραγλουτίδης καθώς και το ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί για αρκετό καιρό, γεγονός που μπορεί να καταστήσει απίθανη τη συμπερίληψη της στη λίστα. Ωστόσο, εναπόκειται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφασίσει.

«Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ εξετάζει τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση του βάρους… στο πλαίσιο μιας συστηματικής αναθεώρησης για κατευθυντήριες γραμμές για παιδιά και εφήβους», όπως τόνισε ο Francesco Branca.

Πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, ποσοστό υπερτριπλάσιο από το 1975, και περίπου άλλα 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η πλειονότητα των παχύσαρκων και υπέρβαρων -το 70%- ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στόχευση κατά της παχυσαρκίας

Η συμπερίληψη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στα «βασικά φάρμακα» του ΠΟΥ θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία για αυτόν τον πληθυσμό. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η προσθήκη φαρμάκων κατά του HIV στη λίστα το 2002 βοήθησε να γίνουν πολύ ευρύτερα διαθέσιμα σε ασθενείς με AIDS, στις φτωχότερες χώρες.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν φάρμακα που περιλαμβάνονται στη (λίστα) που να στοχεύουν ειδικά στην απώλεια βάρους στο πλαίσιο ελέγχου της παχυσαρκίας», όπως σημειώνουν η Αμερικανίδα ερευνήτρια Δρ Sanjana Garimella από το Yale New Haven Health και Δρ Sandeep Kishore από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Francisco.

Όπως υποστηρίζουν, ενώ η λίστα περιλαμβάνει συμπληρώματα για τις διατροφικές ελλείψεις, η απουσία θεραπειών για την απώλειας βάρους αντιπροσωπεύει μια «ασυμφωνία» στην παγκόσμια ισότητα υγείας, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού θανάτων σε φτωχότερες χώρες από ασθένειες που σχετίζονται με αυξημένο βάρος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του Διαβήτη.

Το Saxenda, η ενέσιμη θεραπεία που χορηγείται μία φορά ημερησίως, έχει αποδείξει ότι βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν κατά 5%-10% το σωματικό τους βάρος, με κόστος 450 δολ. το μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και 150 δολ. το μήνα στην Ευρώπη.

Απώλεια βάρους

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν Wegovy, μια εβδομαδιαία ένεση που κοστίζει περισσότερα από 1.300 δολάρια το μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν χάσει έως και 15% του βάρους τους. Αυτή τη στιγμή, το Wegovy είναι σε έλλειψη και η Novo Nordisk δίνει προτεραιότητα στην κυκλοφορία και τη διανομή του στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές.

Η Novo Nordisk σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι δεν συμμετείχε στην αίτηση για συμπερίληψη της λιραγλουτίδης στον κατάλογο του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «χαιρετίζουμε την αναθεώρηση του ΠΟΥ και αναμένουμε την ανάγνωση και την απόφαση».

Και τα δύο φάρμακα ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία του διαβήτη.

Τόσο για το Saxenda όσο και για το Wegovy, υπάρχει έλλειψη μακροπρόθεσμων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας κατά της παχυσαρκίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους προκειμένου να διατηρήσουν τα κιλά τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ