Σχεδόν 1 εκατ. περιστατικά με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα

Ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζουν τα κρούσματα Διαβήτη στη χώρα μας, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων που θα στοχεύουν στην πρόληψη.

Ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζουν τα κρούσματα Διαβήτη στη χώρα μας, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας πάσχουν 973.806 άτομα, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ για το έτος 2019, αποτελώντας το 9% του πληθυσμού της χώρας.

Τα νεότερα αυτά στοιχεία έρχονται στο φως μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 973.806.

Ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 (Ινσουλινοεξαρτώμενος): 47.315
2. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: 938.098
3. Άλλοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη: 15.652
4. Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: 9.049
5. Νεογνικός Σακχαρώδης Διαβήτης: 33
6. Ινσουλινοπενία μετά από Ιατρικές Πράξεις: 319

Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της:

«Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14 Μαΐου 2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν το 9% του πληθυσμού της χώρας. Βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011. Ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, δηλαδή στο 9%, κινείται και ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη. Γεγονός που αποτυπώνει τη ραγδαία εξάπλωση του και στη χώρα μας και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, σε συνεργασία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που θα στοχεύουν στην πρόληψη. Αλλά και στην ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του ΣΔ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ