ΠαθήσειςΠώς ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων επηρεάζει την καρδιά

Πώς ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων επηρεάζει την καρδιά

- Advertisement -

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που ενέχει αυτή η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη υπερβαίνουν την πιθανότητα προσβολής από αυτόν τον όγκο.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Νέα κορεατική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal ασχολήθηκε με τη σχέση μεταξύ του HPV και της καρδιαγγειακής υγείας. Η επιστήμη είχε ήδη δείξει ότι ο ιός αυτός συμβάλλει στη συσσώρευση επικίνδυνης πλάκας στις αρτηρίες, αλλά αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε στον HPV υψηλού κινδύνου ως πιθανό ένοχο για το θάνατο από καρδιακές παθήσεις.

«Παρά τις σημαντικές προόδους στον έλεγχο των γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και ο διαβήτης), αυτά παραμένουν ο μεγαλύτερος δολοφόνος. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν ευθύνονται για όλους τους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά. Στην πραγματικότητα, περίπου το 20% από αυτούς δεν ευθύνονται», εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Seungho Ryu, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να διερευνηθούν άλλοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην εξέταση της επίδρασης του HPV, ιδίως σε σχέση με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα». Για να το πετύχουν αυτό, οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερες από 160.000 γυναίκες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο για οκτώμισι χρόνια. Κάθε ένα με δύο χρόνια, οι συμμετέχουσες παρακολουθούνταν για οκτώμισι χρόνια.

Μετά την περίοδο αυτή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μόλυνση με διαφορετικά στελέχη του HPV τετραπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Οι γυναίκες με HPV είχαν επίσης σχεδόν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν υψηλότερος στις συμμετέχουσες με HPV που ήταν παχύσαρκες.

«Είναι από καιρό γνωστό ότι η φλεγμονή στο σώμα σας είναι πολύ επιζήμια για την υγεία των αρτηριών σας. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι τα μολυσματικά προβλήματα στο στόμα, όπως η περιοδοντίτιδα, σχετίζονται με περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα (στηθάγχη, καρδιακή προσβολή ή ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο). Είναι επίσης καλά μελετημένο σε σχέση με ιούς όπως η γρίπη και ο κολοβακτηρίδιος, οι οποίοι αυξάνουν τον αριθμό των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων μέσω διαφορετικών μηχανισμών», δήλωσε ο Julián Pérez-Villascastín, επικεφαλής του Καρδιολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Clínico San Carlos της Μαδρίτης και πρόεδρος της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (SEC), στο Science Media Centre (SMC).

Η σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

Ο Pérez-Villascastín προσθέτει ότι δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί ακριβώς αυτοί οι ιοί προκαλούν βλάβες στις αρτηρίες, αν και υπάρχουν διάφορες υποθέσεις: «Θα μπορούσε να είναι ότι ο ιός προκαλεί μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής και αυτό ευνοεί παράγοντες στο αίμα που βλάπτουν τις αρτηρίες, ή ακόμη ότι ο ίδιος ο ιός μπορεί να εισβάλει σε ορισμένες αρτηριακές περιοχές».

Οι συγγραφείς της κορεατικής μελέτης επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο HPV υψηλού κινδύνου έχει παρόμοια αποτελέσματα στους άνδρες και αν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει αυτούς τους καρδιαγγειακούς θανάτους. «Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στις στρατηγικές δημόσιας υγείας. Η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού κατά του HPV μπορεί να είναι μια σημαντική στρατηγική για τη μείωση των μακροπρόθεσμων καρδιαγγειακών κινδύνων», λέει ο Ryu.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά αυτό πρέπει να υπενθυμίζεται συχνά γιατί οι άνθρωποι το ξεχνούν», λέει ο Pérez-Villascastín.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ