ΠαθήσειςΑ-θαλασσαιμία: Πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες παγκοσμίως

Α-θαλασσαιμία: Πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες παγκοσμίως

- Advertisement -

Τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές σε διεθνές επίπεδο για τη διαχείριση της α-θαλασσαιμίας παρουσιάζει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), που αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και απαραίτητο βοήθημα για τους επαγγελματίες υγείας, τους ερευνητές και όλους όσοι εμπλέκονται στη φροντίδα των ασθενών.

Τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές σε διεθνές επίπεδο για τη διαχείριση της α-θαλασσαιμίας παρουσιάζει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι κατευθυντήριες γραμμές έρχονται σε μια αποφασιστική καμπή στην ιστορία της θαλασσαιμίας, όπου υπάρχει καλύτερη κατανόηση και περισσότερα συσσωρευμένα επιστημονικά δεδομένα για αυτή την αιμοσφαιρινοπάθεια, εξασφαλίζοντας καλύτερη φροντίδα για τα άτομα με α-θαλασσαιμία των οποίων η διάγνωση, παρακολούθηση και διαχείριση ήταν εδώ και χρόνια υποβαθμισμένες. Αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτιωμένη διαχείριση της διαταραχής και την εστίαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν από μικρό έως πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία, την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ένταξη των επηρεαζόμενων ατόμων. «Προσφέροντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της α-θαλασσαιμίας, η έκδοση αυτή αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας να ενθαρρύνει την παροχή ποιοτικότερης και εξειδικευμένης παρακολούθησης και φροντίδας υγείας στους πάσχοντες απανταχού. Εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλους τους επιστήμονες και συγγραφείς που συνέβαλαν στην ανάπτυξη αυτών των κατευθυντήριων οδηγιών», σημειώνει η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ, Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου.

Ελαττωματικό γονίδιο 

Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορέας ενός ελαττωματικού γονιδίου α-θαλασσαιμίας. Περίπου 1 εκατομμύριο ασθενείς πάσχουν από διάφορα σύνδρομα α-θαλασσαιμίας παγκοσμίως, ενώ η πάθηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τις μεσογειακές χώρες. Στην Κύπρο περίπου 20% του πληθυσμού είναι φορείς της α-θαλασσαιμίας.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΔΟΘ έχουν εκπονηθεί από μια πολυεπιστημονική ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους στον τομέα αυτό. Η δημοσίευση καλύπτει τη γενετική βάση, την επιδημιολογία, τις κλινικές εκδηλώσεις, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη συνεχή φροντίδα, καθώς και τις αναδυόμενες θεραπείες για την α-θαλασσαιμία.

Η ΔΟΘ ελπίζει ότι οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές θα αποτελέσουν έναν επιπρόσθετο πολύτιμο σύμμαχο των επαγγελματιών υγείας, των ερευνητών και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής παγκοσμίως στον τομέα των αιμοσφαιρινοπαθειών και θα ενθαρρύνουν τη βελτίωση της καθημερινής κλινικής πρακτικής, λαμβάνοντας υπόψιν τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ