Τι απαντά η Γκάγκα στον ΙΣΑ για τις αποχωρήσεις των γιατρών

Απαντήσεις σχετικά με τις διαμαρτυρίες του ΙΣΑ για την αιφνιδιαστική αποχώρηση γιατρών από το ΕΣΥ δίνει με επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Απαντήσεις σχετικά με τις διαμαρτυρίες του ΙΣΑ για την αιφνιδιαστική αποχώρηση γιατρών από το ΕΣΥ δίνει με επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στις 4:08 μ.μ. ήρθε επιστολή του ΙΣΑ, μέσω e-mail, στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού που αφορούσε ερωτήσεις για τις διαπιστωτικές πράξεις προς υγειονομικούς που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος της ηλικίας και άρα βρίσκονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως παρατασιακοί συνταξιούχοι.

Με την επιστολή του, ο ΙΣΑ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την αιφνιδιαστική αποχώρηση ογδόντα έξι (86) συνολικά υγειονομικών.

Μίνα Γκάγκα: Δεν υπήρξε καμία αιφνιδιαστική αποχώρηση

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απάντησε σήμερα με δικιά της επιστολή στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας αναφορικά με τις διαπιστωτικές πράξεις προς γιατρούς που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος της ηλικίας και άρα βρίσκονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως παρατασιακοί συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ, η τελευταία παράταση είχε λήξει από 30.6.2022 και οι ενδιαφερόμενοι ήδη τελούσαν εις γνώση της εξελισσόμενης διαδικασίας και επομένως, κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις της 13ης Σεπτεμβρίου 2022

Υπογράμμισε ότι κανείς υγειονομικός που βρίσκεται σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας πέραν του ορίου συνταξιοδότησης, υπέγραψε συμβάσεις για παράταση. Συνεπώς δεν υπήρξε καμία αιφνιδιαστική λύση συμβάσεων.

Παράλληλα, έψεξε τον ΙΣΑ για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα επικοινωνιακά.

«Αν ο ΙΣΑ ήθελε πραγματικά απαντήσεις, δεδομένου ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός είναι μέλος του, θα μπορούσαν απλά να την έχουν πάρει τηλέφωνο, όπως γίνεται συχνά. Αλλά όπως φαίνεται και από την βιαστική δημοσιοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής, χωρίς να έχουν ληφθεί απαντήσεις, η μόνη επιθυμία είναι να υπάρχει δημοσιότητα.Από πλευράς Υπουργείου, δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα εδώ για απαντήσεις. Και πως, όταν υπάρχουν ερωτήσεις με σκοπό την ειλικρινή πληροφόρηση και όχι τη χρήση στα μίντια, το Υπουργείο φυσικά και απαντάει. Ο καλός όμως τόνος στην επικοινωνία είναι η βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο» αναφέρει η κ. Γκάγκα στην επιστολή της.

Η πλήρης επιστολή της Γκάγκα στον ΙΣΑ

Προς Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας

«Αξιότιμα μέλη Δ.Σ. του ΙΣΑ,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Χθες το απόγευμα στις 4:08 μ.μ. ήρθε επιστολή του ΙΣΑ, μέσω e-mail, στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού και αφορά ερωτήσεις για τις διαπιστωτικές πράξεις προς συναδέλφους που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος της ηλικίας και άρα βρίσκονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως παρατασιακοί συνταξιούχοι.

Στις 4:29 μ.μ. ήρθε επίσης στο προσωπικό e-mail της Αναπληρώτριας Υπουργού, η οποία είναι μέλος του ΙΣΑ, η ενημέρωση για την επιστολή, φυσικά, χωρίς να έχουν έρθει πρώτα οι απαντήσεις, δεδομένου ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός ήταν σε συναντήσεις και βεβαίως δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για απάντηση.

Για να απαντήσουμε:

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου ήταν να παραταθεί το όριο ηλικίας για τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας και της νεφρολογίας, όπου έχουν παρατηρηθεί πολλές ελλείψεις. Επειδή υπήρξαν πολλά αιτήματα, ιδίως από περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και ακριτικά νοσοκομεία, σχετικά με την ανάγκη παραμονής γιατρών και άλλων ειδικοτήτων, έγινε αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μπορούν, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, να παραμένουν συνάδελφοι που είναι απαραίτητοι σε αυτές τις περιοχές και δομές. Η απόφαση για το ποιοι παραμένουν ήταν συνάρτηση εισηγήσεων τριών Υπουργείων:

  • του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει νέες θέσεις, εφόσον κενωθούν οι πληρωθείσες
  • του Υπουργείου Οικονομικών, με γνώμονα τα δημοσιονομικά της χώρας και
  • του Υπουργείου Υγείας, με γνώμονα τον χάρτη υγείας πανελλαδικά.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε καμιά παράταση σε κανένα μέλος ΔΕΠ στα νοσοκομεία της χώρας, ούτε καν στις απαραίτητες ειδικότητες. Επιπλέον, όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ, η τελευταία παράταση είχε λήξει από 30.6.2022 και οι ενδιαφερόμενοι ήδη τελούσαν εις γνώση της εξελισσόμενης διαδικασίας και επομένως, κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις της 13ης Σεπτεμβρίου 2022.

Αν ο ΙΣΑ ήθελε πραγματικά απαντήσεις, δεδομένου ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός είναι μέλος του, θα μπορούσαν απλά να την έχουν πάρει τηλέφωνο, όπως γίνεται συχνά. Αλλά όπως φαίνεται και από την βιαστική δημοσιοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής, χωρίς να έχουν ληφθεί απαντήσεις, η μόνη επιθυμία είναι να υπάρχει δημοσιότητα.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ουδείς συνάδελφος που βρίσκεται σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας πέραν του ορίου συνταξιοδότησης, υπέγραψε συμβάσεις για παράταση και άρα καμία αιφνιδιαστική λύση συμβάσεων υπήρξε.

Από πλευράς Υπουργείου, δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα εδώ για απαντήσεις. Και πως, όταν υπάρχουν ερωτήσεις με σκοπό την ειλικρινή πληροφόρηση και όχι τη χρήση στα μίντια, το Υπουργείο φυσικά και απαντάει. Ο καλός όμως τόνος στην επικοινωνία είναι η βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Με εκτίμηση»

Μίνα Γκάγκα

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ