ΠΙΣ: Καταθέτει πρόταση για ΠΦΥ με αυξήσεις έως 40% σε αμοιβές γιατρών

 • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αυξήσεις έως και 40% στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού και δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ιατρού εκτός ζώνης κατοικίας για τους ασθενείς προβλέπει η πρόταση για την ΠΦΥ που πρόκειται να καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Ομάδα Εργασίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Αυξήσεις έως και 40% στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού προβλέπει η πρόταση για την ΠΦΥ που πρόκειται να καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Ομάδα Εργασίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη χθεσινή συνάντηση των 7 «εξειδικευμένων» μελών της Ομάδας Εργασίας (υπό την προεδρεία του κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου) του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προτεραιότητα έχει ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων και παθολόγων θέτουν επί τάπητος μια σειρά από σοβαρά προβλήματα ταλανίζουν την Δημόσια Υγεία.

Γιατροί ΠΕΔΥ – Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και συμβεβλημένοι ΕΟΠΥΥ, εμπεριέχονται στην πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στο γραφείο του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια. Η πρόταση εμπεριέχει ελκυστικότερα κίνητρα για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές της ΠΦΥ. Για τις αυξήσεις στις αμοιβές των γιατρών που αναμένεται να είναι αυξημένες έως και 40%, αξιοποιούνται μια σειρά από χρηματοοικονομικά μοντέλα που αποτελούν «οδηγία» σε διεθνές επίπεδο.

Συνταγογράφηση…

Πέρα από τις αυξήσεις στην μισθοδοσία των γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται επίσης και ελευθερία επιλογής των πολιτών στις δομές Υγείας. Πρακτικά, θα δίδονται «εξαιρέσεις» στο πεδίο συνταγογράφησης και παρεμπεμπτικογραφίας, που έθετε σοβαρούς περιορισμούς έως σήμερα. Ταυτόχρονα, υψίστης σημασίας έχει η προώθηση του μοντέλου για τον οικογενειακό γιατρό, με μεγαλύτερο έμψυχο δυναμικό, μετά την ανεπαρκή ανταπόκριση που σημειώθηκε από τον επιστημονικό κόσμο.

Ήδη, στις προθέσεις του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας των Κέντρων Υγείας με την εισαγωγή ενός ενιαίου μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας (integrated health care). Στόχος του υπουργείου Υγείας και προσωπικά του κ. Βασίλη Κικίλια είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τα προβλήματα που μαστίζουν τους συμβεβλημένους ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στην Ελλάδα καταγράφεται η τρίτη χειρότερη δαπάνη ΠΦΥ στην Ευρώπη (22%), έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε., όπως επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κ. Άννα Μαστοράκου, στην πρόσφατη Γ.Σ., παρουσιάζοντας διεξοδικά όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

"<yoastmark

Η Ελλάδα αντιθέτως είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ενδονοσοκομειακή δαπάνη (41%) επί του συνόλου των δαπανών υγείας, έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ είναι αποκαλυπτικά. Οι πόροι που προϋπολογίζονται υπέρ της δημόσιας ΠΦΥ που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα (ιατρικές επισκέψεις, πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις), αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Εκτός αυτού ο Οργανισμός εγγράφει στα έσοδά του συνολικά 208 εκατ από επιστροφές rebate clawback, που κουρεύει στις αποδοχές των ιατρών του διαγνωστικού τομέα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής αποζημίωσης του ιατρικού έργου της ΠΦΥ. Το ζήτημα έχει επανειλημμένα κατατεθεί και εγγράφως στο γραφείο του κ. Κικίλια, αναζητώντας ουσιαστικές λύσεις.

Τελικά ο Οργανισμός αμείβει το ιατρικό έργο που παρέχεται σε 11 εκατ ασφαλισμένους από ένα μεγάλο Πανελλήνιο δίκτυο περίπου 8.000 συμβεβλημένων ιατρών σε ισάριθμα σημεία ΠΦΥ σε ποσοστό λιγότερο από 3% του προϋπολογισμού του !!!!

Rebate – Clawback

Σύμφωνα με την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, μέσω των ληστρικών κουρεμάτων rebate clawback υφαρπάζεται σημαντικό έσοδο από το εισόδημα των ιατρών υπέρ του Οργανισμού. Δημιουργούνται έτσι συνθήκες χρεοκοπίας στο επιστημονικό δυναμικό που επέλεξε να παραμείνει και να στηρίξει τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης.

Όσον αφορά το θεσμό του οικογενειακού ιατρού η μέση αναλογία ιατρού ανά πληθυσμό ευθύνης στην Ευρώπη είναι 1/1.500 για τους ενήλικες (1/2.250 στη χώρα μας). Ενώ η αναλογία για τα παιδιά είναι 1/700 (1/1.500 στη χώρα μας). Στη χώρα μας οι ιατροί υποχρεώνονται να παρέχουν το μεγαλύτερο κατά αναλογία, έργο οικογενειακής ιατρικής στην Ευρώπη με τη χειρότερη αμοιβή.

Οικογενειακός γιατρός

Ο Θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε στη συνείδηση των ιατρών και των πολιτών. Επέλεξαν κατά πλειοψηφία να απέχουν από τις εγγραφές, διαγιγνώσκοντας αμφότεροι, πολλές παθογένειες κατά την εφαρμογή του. Οι τοπικές μονάδες (ΤΟΜΥ) υπολειτουργούν με πολλά οργανωτικά και δομικά προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η ΠΦΥ της χώρας βρίσκεται ιστορικά στο ναδίρ των δυνατοτήτων της. Κυρίως λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και της ακραίας υποχρηματοδότησης της.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεχίζει το δικαστικό αγώνα στο ΣτΕ υπέρ των 2.000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων. Διεκδικεί την ακύρωση της καταγγελίας των συμβάσεών τους.

Όπως τονίζει:
 • Απαιτούμε να επανέλθει η μορφή της σύμβασης των οικογενειακών ιατρών σε κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή. Να πληρωθούν οι θέσεις της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ για 2.829 οικογενειακούς ιατρούς (2.152 παθολόγους ή γενικούς ιατρούς και 677 παιδιάτρους).
  Το δικαίωμα παραπομπής είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ιατρών. Η παραπομπή από την ΠΦΥ προς τα Νοσοκομεία οφείλει να είναι ελεγχόμενη.
 • Διεκδικούμε συλλογική σύμβαση για όλους. Οικογενειακούς ιατρούς, λοιπούς ειδικούς ιατρούς, εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς. Με ισότιμους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και αξιοπρεπείς αμοιβές. Ισάξιες του μέσου όρου της Ευρώπης.
 • Καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους οικογενειακούς ιατρούς.
 • Να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη για την πρόσληψη των 800 νέων γιατρών ειδικοτήτων πλην οικογενειακού. Με προτεραιότητα στους ιατρούς που ξεκίνησαν μετά το 2012.
 • Απαιτούμε την πλήρη κατάργηση του clawback, με αύξηση της προϋπολογισμένης δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Για υπηρεσίες ΠΦΥ σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Υιοθετούμε τις προτάσεις του συντονιστικού οργάνου του διαγνωστικού τομέα. Επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης αποτελούν επιτακτική ανάγκη του πληθυσμού. Ευθύνη της πολιτείας και δεν υπόκειται σε κούρεμα. Ζητούμε να θεσμοθετηθεί ανώτατο όριο δαπάνης ανά πάθηση και ανώτατο όριο δαπάνης ανά διαγνωστικό εργαστήριο. Βάσει του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Με εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου στο κρατικό σύστημα σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου.
 • Απαιτούμε άμεσα την έκδοση εφαρμοστικής διάταξης σχετικά με την επιβολή ποινών για την παράνομη παροχή φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης. Λόγω της ελεύθερης πρόσβασης στα φάρμακα, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων από τους πολίτες προκαλεί τεράστιο θέμα δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
 • Απαιτούμε την άμεση απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιατρούς.
 • Τονίζουμε εμφατικά ότι δεν θα βρεθούν υπεραξίες σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας όταν βασίζεται στην απαξίωση των λειτουργών του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ