Ορφανός: Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΔΥ – Οι αρμοδιότητες

Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Ορφανός, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Ορφανός, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στον Εθνικός Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΔΥ – ΝΠΙΔ διέπεται από καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η θητεία του συναρτάται της ολοκλήρωσης της διαδικασίας προεπιλογής Διευθύνοντος Συμβούλου στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 4735/2020 (Α’ 197).

Ο κ. Στέλιος Ορφανός είναι Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Α΄Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική».

Έχει μεγάλη εμπειρία από αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Ενδεικτικά, αναφέρονται το «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, το νοσοκομείο «Αττικόν». Παράλληλα, έχει εμπειρία συμβούλου σε μονάδες Υγείας των ΗΠΑ και του Καναδά. Ο κ. Ορφανός είναι μέλος ελληνικών επιστημονικών εταιρειών και διαθέτει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο.

Αλλαγές στον ΕΟΔΥ

Σημειώνεται πως οι αλλαγές, που έγιναν πρόσφατα (με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας, στις 27/7/2023), περιλαμβάνουν την κατάργηση των θέσεων των ενεργών αντιπροέδρων ΔΣ, οι οποίες δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 2019. Επιπλέον καταργείται η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής & Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης του ΕΟΔΥ, με βασικό άξονα τον διαχωρισμό ανάμεσα στο διοικητικό και στο επιστημονικό του έργο.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 3 της τροπολογίας, τα όργανα διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος θα είναι μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η επιλογή του διευθύνοντος σύμβουλου θα γίνεται απευθείας από τον Υπουργό Υγείας, με αποκλειστικό κριτήριο τα τυπικά του προσόντα, σύμφωνα με το νέο νόμο:

Θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών υγείας, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με τους σκοπούς του άρθρου 2, ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου και τίτλου, αντίστοιχα, από ακαδημαϊκό ίδρυμα της αλλοδαπής αναγνωρισμένο κατά την κείμενη νομοθεσία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης αναβαθμίζονται ο Εθνικός Μηχανισμός Επιδημιολογικής Επιτήρησης, το σύστημα ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας, καθώς και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΟΔΥ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ