Κορωνοϊός: Καταρρέει το πείραμα της Σουηδίας – 4.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη Σουηδία έφθασε τις 4.000, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, αποδεικνύοντας την κατάρρευση του πειράματος που ακολούθησε η χώρα.

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη Σουηδία έφθασε τις 4.000, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, αποδεικνύοντας την κατάρρευση του πειράματος που ακολούθησε η χώρα. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας δείχνουν ότι οι θάνατοι από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκαν μέσα σε μια ημέρα, από 3.998 σε 4.029, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επίσης αυξήθηκε, από 33.459 σε 33.843.

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει πολύ ήπια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ιού, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια ανοιχτά και επιτρέποντας την εθελοντική λήψη μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τον πληθυσμό της. Όπως και σε σύγκριση με τους άλλους Σκανδιναβούς γείτονές της. Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με κάποιες χώρες. Όπως δηλαδή η Ισπανία και η Βρετανία, οι οποίες έχουν πληγεί σφοδρά από την επιδημία και εφάρμοσαν αυστηρή καραντίνα.

Η πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος ομολογεί ότι έκαναν λάθος που δεν πήραν σκληρά μέτρα

Ταυτόχρονα, η προκάτοχος του κρατικού επιδημιολόγου της Σουηδίας σπάει την σιωπή της σχετικά με την αμφιλεγόμενη στρατηγική της χώρας της απέναντι στον κορωνοϊό, λέγοντας πως πιστεύει πλέον ότι οι αρχές θα έπρεπε να έχουν θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στα πρώτα στάδια της πανδημίας, για τον έλεγχο του ιού.

Η Ανίκα Λίντε, η οποία ήταν επικεφαλής της ανταπόκρισης της Σουηδίας στην γρίπη των χοίρων και του Sars ως κρατικός επιδημιολόγος από το 2005 έως το 2013, είχε μέχρι τώρα εκφράσει την υποστήριξή της στην προσέγγιση της χώρας της υπό τον διάδοχό της, κ. Άντερς Τέγκνελ. Αλλά τώρα, γίνεται το πρώτο μέλος του ιδρύματος δημόσιας υγείας της Σουηδίας που σπάει τους κανόνες. Όπως λέει, άλλαξε γνώμη λόγω του σχετικά υψηλού αριθμού θανάτων στη Σουηδία. Σε σύγκριση δηλαδή με εκείνο των γειτόνων της, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

«Νομίζω πως χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν είχαμε θέσει αυστηρούς περιορισμούς πολύ νωρίς… Θα μπορούσαμε κατά την διάρκεια αυτής της περίοδο να βεβαιωθούμε ότι είχαμε ό,τι ήταν απαραίτητο για την προστασία των ευάλωτων ατόμων» δήλωσε η κ. Λίντε στον Observer.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ