Ηπαρίνες: Γιατί υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων από την Ελληνική αγορά

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται από την αγορά η “άρνηση” στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα φάρμακα, καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία η αναμενόμενη εξαίρεση των ηπαρινών από την καταβολή clawback για το 2022.

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται από την αγορά η "άρνηση" στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα φάρμακα, καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία η αναμενόμενη εξαίρεση των ηπαρινών από την καταβολή clawback για το 2022.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ηπαρίνες είναι φάρμακα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία και τη λειτουργία του ΕΣΥ, έχοντας μάλιστα κεντρικό ρόλο στην διαχείριση των θρομβώσεων που προέκυψαν από την πανδημία COVID-19.

Θυμίζουμε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποδεκάτισε τους χοίρειους πληθυσμούς στην Κίνα, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής των ηπαρινών παγκοσμίως αλλά και να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή.

Στην Ελλάδα όμως και επιπλέον, οι υπερβολικές επιστροφές (clawback-rebate) έκαναν τα προϊόντα μη κερδοφόρα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μείνει η Ελληνική αγορά χωρίς ηπαρίνες.

Κίνδυνος για ελλείψεις

Οι ηπαρίνες είναι αναντικατάστατες σε πάρα πολλές θεραπευτικές ενδείξεις οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με από του στόματος ή άλλα ενέσιμα αντιπηκτικά (λ.χ. εγκυμονούσες – καρκινοπαθείς – αιμοκαθαιρόμενοι , ασθενείς Covid, επεμβάσεις καρδιάς), συνεπώς η έλλειψή τους θα δημιουργούσε άμεσα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Πρακτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς ηπαρίνες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΠΟΥ τις έχει κατατάξει στον κατάλογο φαρμάκων που είναι απολύτως απαραίτητα για τα συστήματα υγείας.

Η τελευταία εξέλιξη αναζωπυρώνει τους φόβους για άμεσες ελλείψεις στην Ελληνική αγορά στα κρίσιμα αυτά προϊόντα, με κίνδυνο για τους Έλληνες ασθενείς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ