ΠολιτικήΧρυσοχοΐδης: Έως το τέλος του 2023 η αναγέννηση του ΕΣΥ

Χρυσοχοΐδης: Έως το τέλος του 2023 η αναγέννηση του ΕΣΥ

- Advertisement -

Κεντρικός άξονας μέχρι το τέλος του έτους είναι η αναγέννηση του ΕΣΥ με νόμο που θα έρθει στη Βουλή, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που θα γίνουν, στις προσλήψεις, αλλά και στο θέμα των χειρουργείων.

Κεντρικός άξονας μέχρι το τέλος του έτους είναι η αναγέννηση του ΕΣΥ με νόμο που θα έρθει στη Βουλή, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που θα γίνουν, στις προσλήψεις, αλλά και στο θέμα των χειρουργείων.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι οι νέες διοικήσεις θα επιλέγονται με κριτήρια ικανότητας και αντικειμενικά κριτήρια, ενώ θα υπάρχει αξιολόγηση.

Ανέφερε πως θα προηγηθεί πρωτοβουλία για να μπει τάξη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις εφημερίες, ενώ οι επόμενες κινήσεις αφορούν την συνολική ανασύνταξη του ΕΚΑΒ και την ίδρυση ενός δικτύου 17 μονάδων για εγκεφαλικά επεισόδια που αποτελούν μάστιγα για την χωρά. Μάλιστα, σε περίπου 12 μήνες θα λειτουργούν, θα είναι στελεχωμένες όλες οι μονάδες, ενώ οι πρώτες 5 μονάδες θα λειτουργούν πλήρως σε τρεις μήνες.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2023 δρομολογείται νομοσχέδιο για να υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες για το τραύμα, ενώ αυτές τις ημέρες προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές, σε ένα μηνά θα προσληφθούν ακόμη 2.000 για να καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία και προβλέπονται άλλες 6.000 -6.500 προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές το επόμενο έτος.

Περαιτέρω, ο υπουργός ανέφερε για τους χρόνιους πάσχοντες ότι σήμερα ψηφίζεται διάταξη με την οποία τα φάρμακα θα πηγαίνουν με δαπάνες του Δημοσίου, στα σπίτια η στα νοσοκομεία που γίνεται η θεραπεία τους, κάτι που θα εφαρμοστεί από 1/1/2024.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ένα πρότυπο κέντρο για χημειοθεραπείες γυναικών με καρκίνο του μαστού στο Έλενα Βενιζέλου, με την συμβολή μεγάλων χορηγιών, αλλά και πως πρέπει να γίνει παρέμβαση και για την νέα πανδημία που είναι η άνοια.

Για τις λίστες χειρουργείων

Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητείται ότι στη Βουλή νομοσχέδιο που έχει μια διάταξη που αφορά τις λίστες των νοσοκομείων και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για να υπάρχει μια κοινή λίστα για τα χειρουργεία και με ποιον τρόπο θα διανέμονται στα νοσοκομεία οι άνθρωποι που περιμένουν πολύ καιρό.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως σύντομα θα υπάρχουν λύσεις για τις λίστες χειρουργείων.

Για φάρμακα

Τέλος, ο υπουργός εξήγησε ότι το πρόβλημα με τα φάρμακα είναι παγκόσμιο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, δημιουργείται μηχανισμός που όλοι οι παράγοντες θα είναι on line, θα υπάρχει διαφάνεια και θα γνωρίζουν όλοι ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά και ποια είναι σε περίσσευμα, ενώ στη συνέχεια θα φτάνει στο κινητό του καταναλωτή που θα του λέει ποιο φάρμακο υπάρχει η όχι.

Επιπλέον, στόχος είναι η διασύνδεση των νοσοκομείων, το ένα να συμπληρώνει το άλλο και όχι η συγχώνευση.

Ο κοιμισμένος γίγαντας…

Θέλουμε να ξυπνήσουμε τον κοιμισμένο γίγαντα του ΕΣΥ γι’ αυτό και με τις 6.500 νέες προσλήψεις που θα γίνουν του χρόνου με γιατρούς και νοσηλευτές, θα προσλάβουμε και 250 επικουρικούς καθηγητές για να κάνουμε το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους πολίτες», τόνιζε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα στο 22nd Healthworld Conference με τίτλο «Making healthcare reform a political and investment priority»(κάνοντας την μεταρρύθμιση στην υγεία πολιτική και επενδυτική προτεραιότητα) το οποίο διοργανώνει το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο το διήμερο 2 και 3 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως σχεδιάζεται αλλαγή στον τρόπο των εφημεριών και δημιουργία κέντρων αναφοράς για το τραύμα, τις μεταμοσχεύσεις και την καρδιολογία. «Αυτή τη φορά στην υγεία τα πράγματα θα διορθωθούν από την αρχή και δεν θα γίνουν μπαλώματα» τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι παρότι οι συνθήκες αλλάζουν, καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και οι χρόνιες νόσοι, τα προβλήματα που συζητούν οι άνθρωποι στον χώρο της Υγείας παραμένουν τα ίδια και δυσεπίλυτα εδώ και 30 χρόνια.

Διαχείριση πόρων

Οπως είπε, «στόχος είναι να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε υγεία για όλους τους πολίτες», αλλά παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση των πόρων. «Η πρόσβαση όλων των πολιτών στα καινοτόμα φάρμακα είναι δεδομένη αλλά από την άλλη θέλουμε τα φάρμακα αυτά να αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητά τους και να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής του, έκανε λόγο για «ακινησία του ΕΣΥ που έχει οδηγήσει σε ένα μη αποτελεσματικό σύστημα ή τουλάχιστον ένα σύστημα όχι τόσο αποτελεσματικό όσο θα θέλαμε».

Ο ίδιος έκανε λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να είναι υπουργός ο διοικητής του ΕΣΥ». Μάλιστα προανήγγειλε νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία, με κριτήρια ικανότητας και αξιολόγηση προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην αξιολογείται κάνεις».

Μιλώντας για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, είπε ότι κάθε χρόνο «θα συντάσσεται προϋπολογισμός που πέρα από τα στοιχεία της νομιμότητας, οφείλει να καλύπτει και τις πραγματικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου. Θα τελειώσει η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων» τόνισε, κάνοντας λόγο για μία νέα πλατφόρμα όπου θα αναρτώνται όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα και θα φαίνονται σε πραγματικό χρόνο όλες οι παραγγελίες φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ψηφιακός φάκελος ασθενούς

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, στον υγειονομικό χάρτη, στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΠΥ, στην ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, στην ανασύσταση του ΕΟΦ, στην ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για το φάρμακο και στην αναμόρφωση του ΕΚΑΒ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο φάρμακο, μιλώντας για νέα εθνική πολιτική, σταθερούς κανόνες και πρόσβαση του ασθενούς σε αυτό με διαφάνεια. Οπως είπε: «20 καινοτόμα προϊόντα αποτελούν το 20% της φαρμακευτικής δαπάνης». Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας είπε ότι το κράτος θα στηρίξει τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Τέλος, πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να δημιουργήσει κάποιες ομάδες εργασίας, ώστε αφού αξιολογηθούν τα καινοτόμα φάρμακα «να υπάρχει ένα αρχικό ταμείο για να γνωρίζουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα –με καθαρούς κανόνες– τι θα γίνεται με τα φάρμακά τους, ώστε να μπορούν να προβλέψουν τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα στην Ελλάδα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ