NewsΤα μυστικά του γιατρού γονιμότητας: Απέκτησε κρυφά πάνω από 50 παιδιά

Τα μυστικά του γιατρού γονιμότητας: Απέκτησε κρυφά πάνω από 50 παιδιά

- Advertisement -

Η ιστορία του επιφανούς γιατρού γονιμότητας Ντόναλντ Κλάιν έγινε γνωστή μετά τη συνταρακτική αποκάλυψη πως χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιεί ασθενής του. Και τώρα η ιστορία του γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Η ιστορία του επιφανούς γιατρού γονιμότητας Ντόναλντ Κλάιν έγινε γνωστή μετά τη συνταρακτική αποκάλυψη πως χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιεί ασθενής του. Και τώρα η ιστορία του γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με πρεμιέρα στις 11 Μαϊου, το «Our Father» (Ο πατέρας μας) εξιστορεί πώς το τεστ DNA μια γυναίκας οδήγησε στην ανακάλυψη ότι ο άλλοτε επιφανής Δρ. Ντόναλντ Κλάιν, γινόταν κρυφά πατέρας δεκάδων παιδιών ασθενών του στην κλινική του στην Ιντιανάπολη τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80.

Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε η Lucie Jourdan περιλαμβάνει την Τζακόμπα Μπάλαρντ – μία από τους πρώτους ανθρώπους που έμαθαν πως ο Κλάιν ήταν ο βιολογικός της πατέρας – αλλά και πολλά ακόμη από τα ετεροθαλή της αδέρφια. «Μεγαλώνοντας, ένιωθα διαφορετική» εξηγεί στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ.

Η Μπάλαρντ, η οποία ήταν μοναχοπαίδι, γνώριζε ότι είχε γεννηθεί μέσω δότη σπέρματος από τότε που ήταν 10 ετών. Το 2014, η τότε 33χρονη εγγράφηκε σε ένα διαδικτυακό φόρουμ για υιοθετημένους και παιδιά που συλλαμβάνονται από δωρητές σε μια προσπάθεια να βρει τα ετεροθαλή αδέρφια της.

Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι γύρω από τα κρυφά παιδιά του γιατρού γονιμότητας
Σε άρθρο της Σάρα Ζανγκ το 2019 για το «The Atlantic», με τίτλο «Το μυστικό του γιατρού γονιμότητας», εξήγησε πως συνδέθηκε γρήγορα με μια άλλη γυναίκα, της οποίας η μητέρα είχε επίσης λάβει θεραπεία από τον Κλάιν. Μόλις είδε τις φωτογραφίες της στο Facebook, κατάλαβε ότι έπρεπε να έχουν κάποια σχέση οι δυο τους.

Ο γιατρός Ντόναλντ Κλάιν

Αυτή η γυναίκα ήξερε μια άλλη γυναίκα της οποίας η μητέρα είχε επίσης πάει στον ίδιο γιατρό και είχε μια αδερφή. Οι τέσσερίς τους έκαναν ένα τεστ DNA προκειμένου να επιβεβαιώσουν πως ήταν ετεροθαλείς αδερφές, αλλά τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως είχαν και άλλα τέσσερα ετεροθαλή αδέρφια.

Συνέχισαν να αναζητούν τον βιολογικό τους πατέρα αντιστοιχίζοντας το DNA τους με τις δημόσιες βάσεις δεδομένων για να βρουν συγγενείς, και το όνομα στο οποίο έπεφταν διαρκώς ήταν το «Κλάιν». Τελικά, εντόπισαν μια μακρινή συγγενή που τους είχε πως είχε έναν ξάδερφο με το όνομα Ντόναλντ Κλάιν, ο οποίος ήταν ειδικός στη γονιμότητα στην Ιντιανάπολη.

Τι έλεγε στους ασθενείς του ο γιατρός

Ο Κλάιν είχε πει στους ασθενείς του ότι οι δότες σπέρματος ήταν ειδικευόμενοι γιατροί, ισχυριζόμενος μάλιστα, ότι χρησιμοποίησε το σπέρμα κάθε δότη μόνο για τρεις επιτυχημένες εγκυμοσύνες. Αλλά ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ετεροθαλών αδερφών τους έλεγε μια διαφορετική ιστορία.

Ψάχνοντας για απαντήσεις, τέσσερα από τα οκτώ αδέρφια κατέθεσαν καταγγελίες στον γενικό εισαγγελέα της Ιντιάνα και ζήτησαν να διερευνηθούν οι υποψίες τους πως ο Κλάιν είχε χρησιμοποιήσει το δικό του σπέρμα σε ασθενείς.

«Ένα ευυπόληπτο άτομο στην κοινωνία»

Το 2015, η Μπάλαρντ έστειλε ένα μήνυμα στο Facebook στην παρουσιάστρια των ειδήσεων του Fox59, Άντζελα Γκανότε, ζητώντας τη βοήθειά της. Ο τοπικός σταθμός μετέδωσε τότε την είδηση για έναν ύποπτα υψηλό αριθμό παιδιών από έναν δότη, αλλά χωρίς να κατονομάζει τον Κλάιν. «Είναι γνωστός στην κοινότητά μας ως φιλάνθρωπος. Είναι πρεσβύτερος της εκκλησίας» είπε η Γκανότ για τη φήμη του γιατρού στο ντοκιμαντέρ.

Ο γιος του Κλάιν ήταν αυτός που βοήθησε να οργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ του γιατρού και έξι από τα νεοανακαλυφθέντα ετεροθαλή αδέρφια του, συμπεριλαμβανομένης της Μπάλαρντ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κλάιν φέρεται να παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα, αλλά δήλωσε πως τα ιατρικά τους αρχεία είχαν καταστραφεί.

Πάνω από 50 τα κρυφά παιδιά του γιατρού

Την εποχή που δημοσιεύτηκε το άρθρο του The Atlantic, ο αριθμός των παιδιών που ο Κλάιν απέκτησε με τους ασθενείς του ήταν γνωστό ότι ξεπερνούσε τα 50. «Όταν άνοιξα το Ancestry (εταιρεία με δίκτυο γενεαλογίας), είχα πάνω από 3.000 χτυπήματα» θυμάται στο ντοκιμαντέρ ο Τζέισον Χάιατ ενώ κάποιος άλλος προσθέτει: «Φοβάμαι κάθε νέο ταίριασμα που έρχεται, αλλά δεν σταματούν να εμφανίζονται καινούρια».

Ένα άλλο άτομο εξήγησε ότι η πλειονότητα των κρυφών παιδιών του Κλάιν «ζουν σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο» που σημαίνει ότι δεν ξέρουν με ποια άλλα άτομα της περιοχής είναι συγγενείς. «Προσεύχεσαι. Παρακαλάς να μην είναι κάποιος που ξέρεις. Παρακαλάς να μην είναι κάποιος με τον οποίο έβγαινες» ανέφερε μια γυναίκα.

Για χρόνια, η Μπάλαρντ και τα ετεροθαλή αδέρφια της αναρωτιόντουσαν τι οδήγησε τον Κλάιν να πει ψέματα στους ασθενείς του και να χρησιμοποιήσει το δικό του σπέρμα. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια. Ήταν σχεδόν σαν αυτή να είναι η τέλεια άρια φυλή» λέει η Μπάλαρντ στο ντοκιμαντέρ του Netflix. «Είναι αηδιαστικό». «Νομίζω ότι ήταν κάποιο αρρωστημένο πείραμα γι’ αυτόν» ανέφερε κάποιος άλλος.

Όταν ανακαλύπτεις πως ο πατέρας σου είναι ο βιολογικός σου γονιός

Εν τω μεταξύ, ο Ματ Γουάιτ δεν μπορούσε παρά να αναρωτηθεί: «Πώς στο διάολο δεν το ήξερε κανείς επί δεκαετίες;». Η μητέρα του, Λις Γουάιτ, προσπαθούσε να συλλάβει με τον σύζυγό της για δυόμισι χρόνια, όταν ο γιατρός γονιμότητας τους παρέπεμψε στον Κλάιν, ο οποίος χρησιμοποίησε φρέσκο σπέρμα δότη αντί για κατεψυγμένο, το οποίο είχε υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας εκείνη την εποχή.

Ο Κλάιν φέρεται να τους είπε ότι θα έβρισκε έναν ειδικευόμενο γιατρό του οποίου η εμφάνιση και η ομάδα αίματος θα ταίριαζαν με του συζύγου της. Τους παρότρυνε επίσης να μην πουν σε κανέναν για το σπέρμα του δότη, συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού τους παιδιού.

Η μητέρα, η οποία γονιμοποιήθηκε από τον Κλάιν 15 φορές σε διάστημα πέντε μηνών, δεν ανακάλυψε ότι χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα μέχρι που βρέθηκε στις ειδήσεις. «Νιώθω σαν να με βίασαν 15 φορές» δήλωσε στο The Atlantic.

Η ιστορία του επιφανούς γιατρού γονιμότητας Ντόναλντ Κλάιν έγινε γνωστή μετά τη συνταρακτική αποκάλυψη πως χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιεί ασθενής του. Και τώρα η ιστορία του γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Η Τζούλι Χάρμον είδε επίσης την είδηση στην τηλεόραση για τον Κλάιν, χρόνια αφότου ανακάλυψε πως η ομάδα αίματός της έδειχνε ότι δεν είχε βιολογική συγγένεια με έναν από τους γονείς της. Στο ντοκιμαντέρ, η μητέρα της, Νταϊάνα Κίσλερ, θυμήθηκε πώς ο Κλάιν την έκανε να πιστέψει ότι την είχε γονιμοποιήσει με το σπέρμα του συζύγου της. «Έπρεπε να πω στον σύζυγός μου: ‘Μόλις τώρα ανακαλύψαμε πως η Τζούλι δεν είναι δικό σου παιδί’» είπε ενώ η κόρη της κλαίει δίπλα της.

Τιμωρήθηκε ο γιατρός;

Η Μπάλαρντ και τα ετεροθαλή αδέρφια της ήταν αποφασισμένοι να αναζητήσουν δικαιοσύνη, αλλά οι πράξεις του γιατρού δεν θεωρούνταν τεχνικά έγκλημα. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν νόμοι της Ιντιάνα που να απαγορεύουν τη μυστική χρήση του σπέρματος ενός γιατρού.

«Δεν αρνούμαι ότι για σεξουαλική παραβίαση. Αλλά νομικά, δεν υπάρχει κανένα έγκλημα που να αγγίζει τη συγκεκριμένη πράξη» εξηγεί στο ντοκιμαντέρ ο Τιμ ΝτεΛάνεϊ, ο εισαγγελέας της υπόθεσης.

Ο Κλάιν, ο οποίος ήταν συνταξιούχος και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, κατηγορήθηκε για δύο κατηγορίες κακουργηματικής παρεμπόδισης της δικαιοσύνης επειδή αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Έχασε την ιατρική του άδεια και του επιβλήθηκε πρόστιμο μόλις 500 δολαρίων.

Το 2019, ο κυβερνήτης της Ιντιάνα Έρικ Χόλκομπ υπέγραψε νέο νόμο που καθιστά παράνομη την απάτη και την εξαπάτηση γονιμότητας στην πολιτεία. Ωστόσο, η υπόθεση του Κλάιν δεν είχε τελειώσει για τα θύματά του. «Κρύβει κάτι πιο σκοτεινό», επέμεινε ένα άτομο στο τέλος του τρέιλερ.

Ακολουθήστε μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ