ΚαινοτομιαΤεχνητή νοημοσύνη: Ψηφιακοί κλώνοι για θεραπεία ασθενειών

Τεχνητή νοημοσύνη: Ψηφιακοί κλώνοι για θεραπεία ασθενειών

- Advertisement -

Επανάσταση και στον κόσμο της ιατρικής με τους ψηφιακούς κλώνους φέρνει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλάζοντας τα δεδομένα που ξέραμε έως σήμερα.

Επανάσταση και στον κόσμο της ιατρικής με τους ψηφιακούς κλώνους φέρνει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλάζοντας τα δεδομένα που ξέραμε έως σήμερα. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο μέλλον, θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ψηφιακά δίδυμα που θα προσομοιώνουν διάφορες διαδικασίες στο σώμα μας. Αυτές οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του εαυτού μας θα είναι σε θέση να μας βοηθήσουν στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών.

Ψηφιακοί δίδυμοι και τεχνητή νοημοσύνη

Θα μας γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε τους εαυτούς μας. Οι ψηφιακοί μας δίδυμοι θα συλλέγουν σχεδόν ζωντανά δεδομένα για το σώμα μας, ενώ εμείς κάνουμε την καθημερινή μας ζωή – δουλεύουμε, γυμναζόμαστε, βγαίνουμε για ποτό ή επισκεπτόμαστε τον γιατρό. «Οι ψηφιακοί δίδυμοι θα είναι οι συνεργάτες μας. Θα είναι δίπλα μας και θα μας συμβουλεύουν», λέει η γιατρός Claudia Witt, καθηγήτρια και συνδιευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Ψηφιακή Κοινωνία (DSI) στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (UZH).

Η καθηγήτρια έχει συμμετάσχει σε ένα στρατηγικό έργο στο Digital Society Initiative (DSI) που επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική. Στόχος του έργου ήταν να αναπτύξει μελλοντικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα αυτό. Μία από τις εφαρμογές της ΤΝ αφορά τη χρήση ψηφιακών αναπαραστάσεων προσώπων – των ψηφιακών διδύμων τους. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί παράδειγμα βασικών ζητημάτων της μελλοντικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, σύμφωνα με τους ερευνητές του DSI.

Ίνες και φυσική κατάσταση

Τα ψηφιακά δίδυμα συνδυάζουν δύο από τα οφέλη της ψηφιοποίησης στην ιατρική: την εξατομικευμένη συλλογή δεδομένων και την ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Και τα δύο χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων. Ένας ψηφιακός δίδυμος είναι ένα εικονικό μοντέλο που συνδυάζει τα ατομικά δεδομένα ενός ατόμου, για παράδειγμα πληροφορίες σχετικά με την αρτηριακή πίεση ή τον καρδιακό ρυθμό του, με μοντέλα της αντίστοιχης λειτουργίας του σώματος.

Τα μοντέλα, τα οποία βασίζονται στα συλλογικά δεδομένα ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, περιγράφουν βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως το αναπνευστικό ή το καρδιαγγειακό μας σύστημα, την πέψη ή τον μεταβολισμό μας. Σκοπός αυτών των μοντέλων είναι να προσομοιώνουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διατροφή μας, η σωματική άσκηση ή η φαρμακευτική αγωγή.

«Όσο πιο ολοκληρωμένα είναι τα δεδομένα, τόσο καλύτερα το μοντέλο θα μπορεί να μιμηθεί το ανθρώπινο σώμα», λέει η Witt. Αυτό ισχύει για τις λειτουργίες του σώματος γενικά, αλλά και σε ατομικό επίπεδο, εφόσον έχει δημιουργηθεί ένας ψηφιακός δίδυμος για εμάς.

Τεχνητή νοημοσύνη: Ψηφιακοί σωσίες

Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, οι ψηφιακοί μας σωσίες μπορούν να προβλέψουν την αντίδραση του σώματός μας και να κάνουν συστάσεις. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να τραβήξουμε μια φωτογραφία ενός γεύματος και ο δίδυμός μας θα μας πει πόσες θερμίδες περιέχει και αν έχει αρκετές φυτικές ίνες».

Ή ξέρει πότε καθόμαστε όλη μέρα στο γραφείο μας και μπορεί τότε να μας συστήσει να γυμναστούμε. Το έξυπνο είναι ότι οι ψηφιακοί μας δίδυμοι γνωρίζουν τι είδους άσκηση μας αρέσει και είναι πιο ωφέλιμη για εμάς.

«Αυτό είναι το πλεονέκτημα που έχουν τα ψηφιακά δίδυμα έναντι των γενικότερων συστάσεων για την υγεία σχετικά με την άσκηση ή τη διατροφή», λέει η Witt. «Ένας ψηφιακός δίδυμος μπορεί να εντοπίσει την ατομική μας αντίδραση σε διάφορα είδη συμπεριφοράς και να μας δώσει συστάσεις με βάση αυτές τις πληροφορίες».

Με άλλα λόγια, ο δίδυμός μας μπορεί να μας βοηθήσει να ζούμε πιο υγιεινά και πιο γυμνασμένα. Και μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε ασθένειες, καθώς ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει το αν και πώς αναπτύσσονται ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης.

Ο φίλος μου, ο σωματοφύλακάς μου

Οι ψηφιακοί δίδυμοι θα μπορούσαν έτσι να γίνουν τα φιλαράκια μας στην πρόληψη των ασθενειών. Αλλά θα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν όταν πρόκειται για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Χάρη στα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για το σώμα μας, ο ψηφιακός μας δίδυμος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των καταστάσεων υγείας σε πρώιμο στάδιο. Και μπορεί να βελτιώσει τις προβλέψεις σχετικά με το πώς αυτές μπορεί να εξελιχθούν. Τέλος, η τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων βοηθά επίσης τους γιατρούς στη θεραπεία ασθενειών, καθώς τους επιτρέπει να προσομοιώνουν αν μια θεραπεία θα λειτουργήσει και πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι.

Κατά κάποιον τρόπο, οι δίδυμοί μας θα είναι οι σωματοφύλακές μας, οι οποίοι θα δοκιμάζουν μια θεραπεία για εμάς για να δουν αν λειτουργεί, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στην πραγματική θεραπεία. Εάν δεν λειτουργήσει για τον δίδυμό μας, μπορούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές.

Έτσι, το μέλλον, όπως περιγράφεται στο έγγραφο των ερευνητών του DSI, ακούγεται λαμπρό. Εξάλλου, ποιος δεν θα ήθελε να είναι πιο υγιής και να παραμένει σε καλή φόρμα; Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά όταν εμφανίζονται νέες τεχνολογίες, η χρήση των ψηφιακών διδύμων εγείρει μια σειρά από ακανθώδη ερωτήματα. Σχετικά με την προστασία των δεδομένων και τη χρήση των δεδομένων, για παράδειγμα. Ή για το αν οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να έχουν έναν ψηφιακό δίδυμο αν θέλουν να μπορούν να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, το μήνυμα της Witt είναι σαφές:

«Οι αποφάσεις θα αφεθούν στους ανθρώπους. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι πώς θα σχεδιαστούν οι προσωπικοί μας δίδυμοι και για ποιους σκοπούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα μας». Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση, εισάγοντας και εφαρμόζοντας νέα νομοθεσία. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει θεμελιώδες μέρος της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης σε ψηφιακές υπηρεσίες όπως τα δίδυμα, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν από παρόχους του ιδιωτικού τομέα.

Για να είναι σε θέση να αναπτύξουν αξιοπρεπή μοντέλα, οι εν λόγω πάροχοι θα χρειαστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση σε (ανώνυμα) δεδομένα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πάροχος θα πρέπει να μοιράζεται τα δεδομένα του. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς τα διάφορα λόμπι θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις συζητήσεις υπέρ τους όταν πρόκειται να κατοχυρωθούν οι αρχές των ανοικτών δεδομένων στην ελβετική νομοθεσία.

Ανταγωνισμός και εμπιστοσύνη

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να έχουν τουλάχιστον ένα ψηφιακό δίδυμο αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες ή να συνάψουν ασφάλεια υγείας, για παράδειγμα. Σύμφωνα με το έγγραφο θέσεων της DSI, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στα άτομα, ακόμη και αν απορρίπτουν την τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων. Το πόσο καλές θα είναι ή μπορούν να είναι αυτές οι υπηρεσίες μένει να φανεί.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικές όσο για τα άτομα με ψηφιακούς σωσίες στο πλευρό τους για τον απλούστατο λόγο ότι θα είναι διαθέσιμες λιγότερο ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες. Θα είναι επίσης πολύ πιο περίπλοκη η προμήθεια αυτών των πληροφοριών, για παράδειγμα στη θεραπεία του καρκίνου. Τα πρώτα ευρήματα αντιπροσωπευτικής έρευνας που διεξήγαγε το DSI δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Ελβετών θα ήταν ευπρόσδεκτοι να έχουν έναν προσωπικό ψηφιακό δίδυμο που θα τους βοηθούσε να ζουν πιο υγιεινά.

Η επιτυχία των ψηφιακών διδύμων θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των υποκείμενων προγραμμάτων τους, αλλά και από το κατά πόσο οι χρήστες θα εμπιστεύονται τη νέα τεχνολογία. Το πρώτο θα απαιτήσει καλούς, αξιόπιστους παρόχους και όσο το δυνατόν περισσότερα υψηλής ποιότητας, δημόσια διαθέσιμα και ανώνυμα δεδομένα υγείας, λέει η Witt.

Όταν πρόκειται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, θα πρέπει να υπάρχουν αποτελεσματικοί νόμοι και διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων, προσθέτει. «Και πρέπει να αυξήσουμε και να διαδώσουμε τις γνώσεις μας για τα ψηφιακά δίδυμα, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι συμβαίνει με τα προσωπικά μας δεδομένα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

τεχνητή νοημοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ