Κορωνοϊός: Τελικά μπορεί να μεταδοθεί και σε συνθήκες ζέστης – υγρασίας

Ο νέος φονικός κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ακόμη και στις συνθήκες ζέστης και υγρασίας που επικρατούν σε σάουνες και θερμαινόμενες πισίνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην Κίνα.

Ο νέος φονικός κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ακόμη και στις συνθήκες ζέστης και υγρασίας που επικρατούν σε σάουνες και θερμαινόμενες πισίνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην Κίνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Προηγούμενες έρευνες έλεγαν ότι ο κορωνοϊός αυτός δεν αντέχει και τόσο τη ζέστη και την υγρασία. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ναντζίνγκ υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανότατα δεν ισχύει. Εντοπίστηκε φορέας που μόλυνε οκτώ άτομα που χρησιμοποίησαν μια πισίνα, ή εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της. Τα άτομα εμφάνισαν μέσα σε λίγες ημέρες συμπτώματα της Covid-19.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι μάλλον απίθανο να επιβραδυνθεί η διασπορά του κορωνοϊού από την άνοδο της θερμοκρασίας. Όπως και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες στην πισίνα, τα λουτρά και τη σάουνα, που χρησιμοποίησε ο φορέας της συγκεκριμένης κινεζικής μελέτης κυμαίνονταν από 25 έως 41,1 βαθμούς Κελσίου.

Μια προηγούμενη μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Beihang και Tsinghua στην Κίνα υποστήριζε ότι ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19, που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός με τα χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, θα επιβραδυνθεί πιθανότατα με τη ζέστη και την υγρασία.

Στην έρευνά τους αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 100 πόλεις της Κίνας. Στις περιοχές 40 ή περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στο διάστημα μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου. Ειδικοί ανά την υφήλιο λένε ότι κάθε φορέας μεταδίδει τον κορωνοϊό κατά μέσο όρο σε δύο με δυόμισι άτομα. Όμως οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Beihang και Tsinghua υποστήριζαν ότι το ποσοστό αυτό πέφτει με την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Κορωνοϊός: Τι λέει η νέα έρευνα

Η νέα μελέτη στους ασθενείς της Covid-19 που μολύνθηκαν στην πισίνα, εξέτασαν κατά πόσον οι συνθήκες υγρασίας σε ποσοστό 60% και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την διάδοση του κορωνοϊού. Ο φορέας επισκέφθηκε τις εν λόγω εγκαταστάσεις στις 18 Ιανουαρίου μετά από ένα ταξίδι στην Ουχάν. Είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίσει πυρετό την επομένη. Διαγνώστηκε με Covid-19 στις 18 Ιανουαρίου, αφού προηγουμένως είχε μολύνει άλλα επτά άτομα, που κολύμβησαν στην ίδια πισίνα, την ίδια μέρα με εκείνον και εμφάνισαν πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και πόνους στο στήθος έξι έως εννέα μέρες αργότερα. Ένας ακόμη ασθενής, που εργαζόταν εκεί, εμφάνισε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου. Σε όλες τις περιπτώσεις διαγνώστηκε η ασθένεια.

Κορωνοϊός: Απίθανη η επιβράδυνση με την άνοδο της θερμοκρασίας

Οι ερευνητές δημοσίευσαν την μελέτη τους στην επιθεώρηση JAMA Network Open. Εξήγησαν τα ευρήματά τους και προειδοποίησαν ότι σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, η Covid-19 είναι απίθανο να επιβραδυνθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι ασθενείς – όλοι τους άρρενες – στη νέα μελέτη είχαν ηλικία μεταξύ 24 και 50 ετών. Και το 89% εξ’ αυτών ανέφεραν πυρετό και το 78% έντονο βήχα.

«Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο ρυθμός διασποράς του κορωνοϊού αποδυναμώθηκε σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Ωστόσο, κρίνοντας από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης η μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 δεν έδειξε δείγματα επιβράδυνσης σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Οι τρόποι μετάδοσης μπορεί να είναι σταγονίδια ή επαφή με τον φορέα. Όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί να γίνει και σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν πιθανές επιδημιολογικές ενδείξεις για αυτόν το νέο κορωνοϊο», γράφουν.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η έρευνά τους είναι περιορισμένη ελλείψει λεπτομερειών για τους τρόπους μετάδοσης της Covid-19 σε όλους της ασθενείς στις εγκαταστάσεις της πισίνας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ