ΕπιστημονικάKatalin Kariko - Drew Weissman: Τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής

Katalin Kariko – Drew Weissman: Τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής

- Advertisement -

Η Katalin Kariko και Drew Weissman τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής 2023 για την έρευνά τους στα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19

Η Katalin Kariko και Drew Weissman τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής 2023 για την έρευνά τους στα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19
Katalin Kariko και Drew Weissman

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Katalin Kariko, βραβευμένη με το Νόμπελ Ιατρικής 2023, μαζί με τον Drew Weissman για την έρευνά του σχετικά με τα εμβόλια mRNA, δήλωσε σήμερα ότι η σκέψη της πήγε στην μητέρα της, που πάντα πίστευε σε αυτήν παρά τις απογοητεύσεις.

Οταν το σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ήρθε σε επαφή μαζί της, η Καταλίν Κάρικο αρχικά δεν πίστεψε την είδηση και απλώς γέλασε. Παρακολουθώντας σε απευθείας μετάδοση την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, τελικά, φώναξε συγκινημένη: «Το πιστεύω…Το πιστεύω…απίστευτο!».

Οι πρώτες της σκέψεις πήγαν στην μητέρα της. «Πριν από δέκα χρόνια, άκουγε τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Νόμπελ, τότε που δεν ήμουν ακόμη καθηγήτρια. Μου έλεγε “Ίσως θα πουν το όνομά σου, θα ακούω όταν θα κάνουν την ανακοίνωση».

«Κάθε χρόνο άκουγε. Πριν από πέντε χρόνια, δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ισως να το άκουσε από τον ουρανό».

Ο Ντρου Γουάισμαν από την πλευρά του το πήρε για φάρσα, όταν η «Κάτι» του ανακοίνωσε την είδηση.

«Ήμουν καθισμένος στο κρεβάτι μου και περίμενα. Αναρωτιόμασταν αν κάποιος μας έκανε φάρσα».

Όταν ερωτήθηκε πώς θα το γιορτάσει, ο Ντριου Γουάισμαν είπε ότι δεν είναι και «μεγάλος γλεντζές».

Αλλά είναι πιθανό ότι θα βγω με την οικογένειά μου, θα φάμε ένα καλό δείπνο και θα επιστρέψω στην δουλειά».

Η Καταλίν Κάρικο, 68 ετών, και ο Ντρου Γουάισμαν, 64 ετών, συνεργάτες από δεκαετίες στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έχουν ήδη πολλά βραβεία στο ενεργητικό τους για τις έρευνές του, ανάμεσά τους το Lasker Award το 2021, που θεωρείται πρόδρομος του Νόμπελ.

Οι αποφασιστικής σημασίας ανακαλύψεις τους χρονολογούνται από το 2005 και τα πρώτα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 παρασκευάσθηκαν στην συνέχεια από τα εργαστήρια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Η Katalin Kariko γεννήθηκε το 1955 στο Szolnok της Ουγγαρίας. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της το 1982 στο Πανεπιστήμιο του Szeged και το 1985 ολοκλήρωσε την μεταδιδακτορική της έρευνα στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών στο Szeged. Στη συνέχεια διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Bethesda. Το 1989 διορίστηκε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου παρέμεινε μέχρι το 2013. Στη συνέχεια, έγινε αντιπρόεδρος και αργότερα ανώτερη αντιπρόεδρος της BioNTech RNA Pharmaceuticals. Από το 2021, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Szeged και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ο Drew Weissman γεννήθηκε το 1959 στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Έλαβε τα πτυχία του MD και PhD από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1987. Έκανε την κλινική του εκπαίδευση στο Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και μεταδιδακτορική έρευνα στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το 1997, ο Weissman ίδρυσε την ερευνητική του ομάδα στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Είναι καθηγητής της οικογένειας Roberts στην έρευνα για τα εμβόλια και διευθυντής του Penn Institute for RNA Innovations.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ