Ισχυρό πλήγμα για την Bayer από το Roundup – Ιστορικό χαμηλό… αξίας

Σε χαμηλό σχεδόν 7 ετών υποχώρησαν χθες οι μετοχές της Bayer μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο πάνω από 80 εκατ. δολ. σε έναν 70χρονο που κατήγγειλε ότι η χρήση του εμπορικά επιτυχημένου Roundup ήταν η αιτία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει.

Bayer

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο γερμανικός κολοσσός χημικών προϊόντων Bayer, που απέκτησε πέρυσι την εταιρεία παραγωγής του Roundup, τη Monsanto -έναντι 63 δισ. δολαρίων- ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Τα «προβλήματα» από τις δικαστικές διαμάχες αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις καθώς χθες στις 12:20 περίπου ώρα Ελλάδας, η μετοχή της Bayer κατέγραψε πτώση 1,3% στα 55,59 ευρώ, με την αξία του ομίλου να αποτιμάται γύρω στα 52 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από την τιμή απόκτησης της Monsanto.

Ποινή 80 εκατ. για καρκινοπαθή

Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος έχασε ακόμη μια δίκη για το ζιζανιοκτόνο Roundup της θυγατρικής Monsanto. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι το συστατικό γλυφοσάτη ευθύνεται για την εκδήλωση καρκίνου στο Έντβιν Χάρντεμαν.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν ότι η πολυετής χρήση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Roundup της Monsanto (θυγατρικής της Bayer) είναι η αιτία για την εμφάνιση καρκίνου στον αμερικανό Έντβιν Χάρντεμαν. Το σώμα των ενόρκων αποφάνθηκε ότι η Bayer οφείλει να καταβάλει 80 εκ. δολάρια στον 70χρονο Χάρντεμαν. Το Roundup διακινείται και στην Ελλάδα.

Ελπίδα τα ανώτερα δικαστήρια

Οπωσδήποτε η απόφαση του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο συνιστά βαρύ πλήγμα για την Bayer και επειδή είναι η δεύτερη κατά σειρά δική πού ολοκληρώνεται με καταδίκη του γερμανικού ομίλου. Η πρώτη δικαστική ετυμηγορία τον περασμένο Αύγουστο, επίσης στο Σαν Φρανσίσκο, πρόβλεπε αποζημίωση ύψους 289 εκ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ ένα άλλο δικαστήριο τη μείωσε στα 78 εκατ. δολάρια. Ελπίδα της Bayer είναι ότι το εφετείο στο οποίο προσέφυγε θα ακυρώσει αυτό το ποσό.

Ο γερμανικός όμιλος τρέφει επίσης την ελπίδα ότι και η δεύτερη περίπτωση θα πάρει μια ανάλογη πορεία. Πάντως, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για καταβολή προστίμου η Bayer ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, η εταιρεία υπολογίζει ότι στα ανώτερα δικαστήρια θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκότερα. Ποντάρει στο ότι η σύνθεση τους θα αποτελείται αποκλειστικά από επαγγελματίες δικαστές και δεν θα συμμετέχουν πλέον ένορκοι όπως στα πρωτοβάθμια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ