ΕπιστημονικάEξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο

Eξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο

- Advertisement -

Ομάδα βρετανών ερευνητών, έχει αναπτύξει μια εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.

Ομάδα βρετανών ερευνητών, έχει αναπτύξει μια εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Προκλινική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Cancer Research» υποδηλώνει ότι αυτή η απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει αν μια πυελική μάζα είναι καλοήθης ή καρκινική με καλύτερο ποσοστό από τις υπάρχουσες εξετάσεις.

«Το τεστ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη θεραπεία, επειδή η χειρουργική προσέγγιση για την αφαίρεση μιας πυελικής μάζας διαφέρει ανάλογα με το αν είναι καλοήθης ή όχι», δήλωσε η Μποντούρ Σάλια, συν-επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος γονιδιωματικής και επιγονιδιωματικής ρύθμισης στο USC Norris Comprehensive Cancer Center και συγγραφέας της μελέτης.

Εκτός από το να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να επιλέξουν την καλύτερη θεραπευτική στρατηγική για ασθενείς με πυελική μάζα, οι ερευνητές θα διερευνήσουν επίσης κατά πόσον η νέα εξέταση, γνωστή ως OvaPrint, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο σε ασυμπτωματικές γυναίκες.

Όταν ο καρκίνος των ωοθηκών εντοπίζεται στα αρχικά του στάδια, οι ασθενείς έχουν περισσότερες από 90% πιθανότητες να ζήσουν για πέντε ή περισσότερα χρόνια. Οι πιθανότητές τους μειώνονται σε λιγότερο από 40% εάν ο καρκίνος εντοπιστεί σε προχωρημένο στάδιο.

Η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές

«Εάν μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια τον καρκίνο των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο, μπορούμε να αλλάξουμε την έκβαση της νόσου και να αυξήσουμε πραγματικά τα ποσοστά επιβίωσης», τόνισε η ερευνήτρια.

Εστιασμένη προσέγγιση

Το τεστ OvaPrint χρησιμοποιεί μια προσέγγιση γνωστή ως μεθυλίωση του DNA χωρίς κύτταρα, έναν πολλά υποσχόμενο νέο τρόπο ανίχνευσης διαφόρων τύπων καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Το τεστ αναζητά θραύσματα DNA που κυκλοφορούν στο αίμα και έχουν μεθυλιωθεί σε ορισμένα νουκλεϊκά οξέα. Η μεθυλίωση είναι μια πολύπλοκη τροποποίηση του DNA στα κύτταρα που μπορεί να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδια στο σώμα – και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικός δείκτης ασθένειας. Το OvaPrint σχεδιάστηκε για να αναγνωρίζει το υψηλού βαθμού ορώδες καρκίνωμα όταν ο καρκίνος είναι νέος και σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμος, σε αντίθεση με τις περισσότερες υπάρχουσες εξετάσεις για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Μοτίβα μεθυλίωσης του DNA

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον υποτύπο HGSOC του καρκίνου των ωοθηκών σε αυτή τη μελέτη, αντί να εξετάσουν όλους τους υποτύπους ταυτόχρονα. Συνέλεξαν περισσότερα από 370 δείγματα ιστών και αίματος, συγκρίνοντας δείγματα από ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών στα αρχικά του στάδια, με δείγματα που είχαν συλλεχθεί από ασθενείς με φυσιολογικές ωοθήκες ή καλοήθεις όγκους.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μεθόδους αλληλούχισης επόμενης γενιάς για να εντοπίσουν τις γονιδιωματικές περιοχές σε φυσιολογικό ιστό και ιστό HGSOC που είχαν διαφορετικά μοτίβα μεθυλίωσης του DNA. Κατάφεραν να εντοπίσουν μοτίβα μεθυλίωσης του DNA σε ορισμένα πυρηνικά οξέα που σχετίζονται με το HGSOC και ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει στο αίμα θραύσματα DNA τα οποία είχαν μεθυλιωθεί σε αυτά τα πυρηνικά οξέα.

Η ακρίβεια μιας εξέτασης προσδιορίζεται με τον υπολογισμό της ευαισθησίας του (χαμηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων) και της ειδικότητάς του (χαμηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων). Το ποσοστό ακρίβειας 91% του OvaPrint σημαίνει ότι έχει υψηλή ευαισθησία και υψηλή ειδικότητα, ενώ τα περισσότερα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν υψηλή ευαισθησία στο ένα και χαμηλή στο άλλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ