Διεθνές πείραμα δημιουργεί επικίνδυνη υβριδική έκδοση του κορωνοϊού

Διεθνές πείραμα που συνδυάζει έναν ιό των νυχτερίδων (κορωνοϊό) με τον φονικό ιό του SARS, δημιουργεί έναν υβριδικό ιό που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες. Οι ερευνητές -σύμφωνα με δημοσίευση στο Nature Medicine το 2015- υποστηρίζουν ότι η μελέτη βοήθησε στο να αναγνωριστεί ένας δυνητικός κίνδυνος, άλλοι όμως πιστεύουν ότι τα πειράματα αυτού του είδους είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνα.

Διεθνές πείραμα που συνδυάζει έναν ιό των νυχτερίδων (κορωνοϊό) με τον φονικό ιό του SARS, δημιουργεί το 2015 έναν υβριδικό ιό που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ερευνητές στις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Κίνα αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Medicine ότι δημιούργησαν τον νέο ιό (κορωνοϊό) συνδυάζοντας τμήματα του ιού του SARS και ενός συγγενικού κοροναϊού των νυχτερίδων με την ονομασία SHC014.

Ο υβριδικός ιός που προέκυψε ήταν ικανός να μολύνει ποντίκια και καλλιεργημένα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το πείραμα αποδεικνύει ότι ο ιός SCH014 μπορεί δυνητικά να προσβάλλει ανθρώπους, κάτι για το οποίο οι επιδημιολόγοι θα πρέπει να επαγρυπνούν.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι τα ευρήματα δικαιολογούν το ρίσκο. Έπειτα από το θόρυβο που είχαν προκαλέσει πειράματα με επικίνδυνους ιούς γρίπης, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε μορατόριουμ στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ανάλογων ερευνών που αφορούν το τη γρίπη, το SARS και τον συγγενικό ιό του MERS.

Η μελέτη για τον υβριδικό κορωνοϊό είχε ήδη ξεκινήσει πριν επιβληθεί το μορατόριουμ τον Οκτώβριο του 2014. Η αμερικανική κυβέρνηση έκρινε αργότερα ότι δεν υπήρχε λόγος διακοπής της.

Πιο ανήσυχος δήλωνε ωστόσο ο κ. Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον, ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.

«Αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις» προειδοποιεί στο δικτυακό τόπο του Nature.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κ. Ρίτσαρντ Έμπραϊτ, ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του κ. Νιου Τζέρσι. «Το μόνο που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι η δημιουργία ενός νέου, μη φυσικού ρίσκου» εκτιμά.

Ανθρώπινες επιδημίες

Η ερευνητική ομάδα επιμένει ωστόσο ότι τα οφέλη από το πείραμα αντισταθμίζουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τον κ. Ραλφ Μπάριτς του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, μέλος της συντακτικής ομάδας, χωρίς τη μελέτη κανείς δεν θα είχε συνειδητοποιήσει ότι ένας ιός των νυχτερίδων μπορεί να είναι έτοιμος να προκαλέσει ανθρώπινες επιδημίες.

Ο παγκόσμιος κίνδυνος που προκαλεί σήμερα ο νέος ιός (κορωνοϊός) επαναφέρει στο προσκήνιο το δημοσίευμα της επιθεώρησης Nature Medicine. Οι συντάκτες της μελέτης με νέα ανάρτηση τους -τον Μάρτιο του 2020- σημειώνουν σήμερα πως:

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η ιστορία χρησιμοποιείται ως βάση για μη επαληθευμένες θεωρίες. Οι θεωρίες θέλουν ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τον COVID-19 να έχει κατασκευαστεί εργαστηριακά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως αυτό είναι αλήθεια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πλέον πιθανή πηγή του κορωνοϊού είναι τα ζώα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ