Καθημερινή συνήθεια ο καφές για πάνω από 8 στους 10 Έλληνες

Πάνω από́ 8 στους 10 Έλληνες πίνουν καφέ́ καθημερινά (84%), ενώ́ το 66% από εκείνους που δεν πίνουν, φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ́ το νοικοκυριό́ τους.

Πάνω από́ 8 στους 10 Έλληνες πίνουν καφέ́ καθημερινά (84%), ενώ́ το 66% από εκείνους που δεν πίνουν, φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ́ το νοικοκυριό́ τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Α’ Ενότητα της έρευνα που ανέθεσε η Ελληνική Ένωση Καφέ στην εταιρεία ερευνών Kάπα Research με τίτλο «Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή καφέ».

Συνολικά με βάση την έρευνα το 95% των Ελλήνων αγοράζει καφέ.

Το 50% των ερωτηθέντων καταναλώνει πάνω από́ έναν καφέ́ την ημερά και συνηθώς 2 ή 3. Για το 73% όσων πίνουν καφέ, η συνήθεια του καφέ́ είναι σταθερή και δεν υποκαθίσταται με την κατανάλωση άλλου ροφήματος όπως το τσάι ή το χαμομήλι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνήθεια αυτή́, ειδικά́ εκτός σπιτιού́, δεν επηρεάστηκε ούτε από́ τις αλλαγές και τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία.

Το 56% συνηθίζει να πίνει περισσότερο καφέ στο σπίτι, το 25% στην εργασία και το 18% εκτός σπιτιού και εργασίας, δηλαδή σε κάποιο μαγαζί ή στο χέρι. Εκτός σπιτιού, το 66% επιλέγει να καθίσει σε κάποιο μαγαζί ενώ το το 33% προτιμά το takeaway.

Το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει σκεφτεί́ ποτέ́ να κόψει τον καφέ, ωστόσο, ένα ποσοστό 17% θα το έκανε για λόγους υγείας, το 14% για οικονομικούς λόγους και το 13% επειδή ο καφές του προκαλεί αϋπνία.

Παράλληλα για το 38% εκείνων που πίνουν καφέ, ο περιορισμός της κατανάλωσής του στο σπίτι, στη δουλειά ή και εκτός σπιτιού, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για άλλα αίτια, θα σήμαινε αυτομάτως και τον περιορισμό των κοινωνικών τους συναναστροφών.

Ποια ποσότητα καφέ προσφέρει οφέλη

Η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί μια καλή συνήθεια αφού προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και τον οργανισμό. Ακολουθούμε όμως την σωστή ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης ή μήπως υπερβαίνουμε το όριο με αποτέλεσμα να ερχόμαστε μερικές φορές αντιμέτωποι με ενοχλητικές επιδράσεις;

Ζούμε σε μια χώρα στην οποία ο καφές κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές και στις ζωές των Ελλήνων. Ο καφές αποτελεί το απόλυτο εθνικό τονωτικό μας ρόφημα αφού σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα, οι 9 στους 10 ενήλικοι Έλληνες πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, η Αττική πίνει περισσότερο (91%) από ότι η υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η ηλικιακή ομάδα 16-24 είναι αυτή με την χαμηλότερη κατανάλωση (70%).

Είτε πρόκειται για τον καφέ και το τσάι είτε για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, οι απόψεις διίστανται. Πολλοί δεν μπορούν να φανταστούν μια μέρα χωρίς το αγαπημένο τους αναζωογονητικό ρόφημα, σε άλλους πάλι δεν αρέσει η γεύση και οι επιδράσεις τους. Παρόλο που ακούμε συχνά για την αρνητική επίπτωση της καφεΐνης, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα αν καταναλώνεις την κατάλληλη ποσότητα θα παρατηρήσεις θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό!

Κατανάλωση με μέτρο

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, μπορούμε να καταναλώνουμε μέχρι 4 καφέδες ή ενεργειακά ποτά την ημέρα χωρίς να έχουμε βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 400 mg είναι μια ασφαλής ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για έναν υγιή ενήλικα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που διεξήγαγε την έρευνα, αυτό το επίπεδο κατανάλωσης καφεΐνης δεν ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό, εφόσον και οι υπόλοιπες καθημερινές συνήθειες του ατόμου στοχεύουν σε έναν υγιή τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, άσκηση).

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν καταναλώσετε και μερικούς καφέδες παραπάνω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καφεΐνη έχει κάποιες σημαντικές θετικές επιδράσεις, δίνοντας σας αρκετούς λόγους για να την εντάξετε στη διατροφή σας!

Η δράση της ενάντια σε κάποια νοσήματα

Οι ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 όλο και αυξάνονται. Τα δεδομένα είναι εξίσου ενθαρρυντικά όσον αφορά την πρόληψη της άνοιας στην τρίτη ηλικία, καθώς η καφεΐνη μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών σε όλη τη διάρκεια της προχωρημένης ηλικίας ενός ατόμου, καθυστερώντας έτσι ή ακόμη και προλαμβάνοντας την ανάπτυξη ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά καφέ έχουν 80% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ. Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, της κίρρωσης του ήπατος και της πέτρας στη χολή.

Η ενίσχυση που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες μελετούν τα συν και τα πλην της καφεΐνης και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει αποδεικνύουν με μεγάλη βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Έχει αποδειχτεί ότι όσοι καταναλώνουν καφεΐνη μια ώρα πριν από την προπόνηση τους θα μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους. Αυτή η ιδιότητα είναι χρήσιμη για πολλά αθλήματα, ειδικά για δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη αντοχή, όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο ή το ποδόσφαιρο.

Υπάρχουν μάλιστα στην αγορά και οι ready-to-drink καφέδες, οι οποίοι είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση για τους αθλητές. Μπορούν να τους προμηθευτούν από το περίπτερο ή το mini market της γειτονιάς τους και να τους έχουν μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Ένας παγωμένος καφές σε κουτάκι είναι η καλύτερη επιλογή για πριν ή και μετά την προπόνηση, αφού μπορούν να τον έχουν στην τσάντα τους και να τον καταναλώσουν όποτε εκείνοι θέλουν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ