Το mega-deal της βιοτεχνολογίας – Η Amgen εξαγοράζει τη Horizon

Στην εξαγορά της Horizon Therapeutics Plc έναντι τιμήματος 26,4 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι προχωρά η Amgen Inc. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της Amgen, η οποία ενισχύει και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Στην εξαγορά της Horizon Therapeutics Plc έναντι τιμήματος 26,4 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι προχωρά η Amgen Inc.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο αμερικανικός κολοσσός της βιοτεχνολογίας θα καταβάλει 116,5 δολάρια για κάθε μετοχή της Horizon Therapeutics, τιμή περίπου 20% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Horizon την Παρασκευή, στα 97,29 δολάρια.

Με βάση την τιμή αυτή, η Horizon αποτιμάται στα 28,3 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της.

Η συμφωνία θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της Amgen με πολλά εγκεκριμένα φάρμακα, όπως το Krystexxa που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ουρικής αρθρίτιδας που δεν αντιμετωπίζεται από άλλα φάρμακα. Θα βοηθήσει επίσης την Amgen να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για το κορυφαίο σε πωλήσεις φάρμακό της για την αρθρίτιδα, Enbrel, από νεότερες επώνυμες θεραπείες και την επικείμενη λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του εν λόγω φαρμάκου.

Χαρτοφυλάκιο

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq, Horizon λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ των ετήσιων πωλήσεών της ύψους 3,6 δισ. δολαρίων από το Tepezza, μια θεραπεία για την αυτοάνοση θυρεοειδική οφθαλμική νόσο. Άλλα κορυφαία φάρμακα της είναι το Krystexxa για τη χρόνια ουρική αρθρίτιδα και το Ravicti, μια θεραπεία για τις εγγενείς διαταραχές της ουρίας.

Η μετοχή της Horizon έχει σημειώσει άλμα 24% από τις 29 Νοεμβρίου, όταν η εταιρεία αποκάλυψε ότι η Amgen, η Sanofi SA και μια μονάδα της Johnson & Johnson βρίσκονταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες για πιθανή εξαγορά της. Η άνοδος ώθησε τη χρηματιστηριακή αξία της Horizon στα 22 δισ. δολάρια, κάτι που οδηγήσε τη Sanofi να υποχωρήσει από τη διεκδίκησή της την Κυριακή, όπως έκανε και η Johnson & Johnson νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η κεφαλαιοποίηση της Amgen διαμορφώνεται περίπου στα 149 δισ. δολάρια μετά την άνοδο κατά 24% που έχει σημειώσει η μετοχή της φέτος.

Η Sanofi δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε προσφορά για την απόκτηση της Horizon διότι “οι προσδοκίες για την τιμή της συναλλαγής δεν πληρούν τα κριτήριά μας για τη δημιουργία αξίας”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ