Δάγκειος Πυρετός: Αποτελεσματικότητα 80% σε εμβόλιο της Takeda

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αποτελεσματικότητα πάνω από 80% αποδεικνύουν τα δεδομένα Φάσης 3 που διεξήγαγε η φαρμακευτική επιχείρηση Takeda στο υπό ανάπτυξη εμβόλιο TAK-003 για τον δάγκειο πυρετό.

Αποτελεσματικότητα πάνω από 80% αποδεικνύουν τα δεδομένα Φάσης 3 που διεξήγαγε η φαρμακευτική επιχείρηση Takeda στο υπό ανάπτυξη εμβόλιο TAK-003 για τον δάγκειο πυρετό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης Tides που παρουσίασε η Takeda, υπήρξε συνολική προστασία στο 80,2% του δείγματος, σε διάστημα παρακολούθησης 12 μηνών και μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού. Τα δεδομένα αφορούν 20.000 και πλέον συμμετέχοντες -ηλικίας 4 έως 16 ετών- από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 61 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ομάδα που έλαβε προστασία με εμβολιασμό, έναντι 149 κρουσμάτων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine ο εμβολιασμός ήταν καλά ανεκτός, δίχως να έχουν παρατηρηθεί σημαντικοί κίνδυνοι ασφαλείας.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας αποτελεί το γεγονός αποτελεσματικότητας μεταξύ των διαφορετικών οροτύπων του δάγκειου πυρετού. Το εμβόλιο ήταν 73,7% αποτελεσματικό έναντι του ορότυπου 1 του δάγκειου πυρετού. Αποτελεσματικό κατά 97,7% στον ορότυπο 2 και 62,6% στον ορότυπο 3. Οι ερευνητές δεν κατέγραψαν επαρκή δεδομένα για τον ορότυπο 4, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσδιορισμός αποτελεσματικότητας.

Η έγχυση ήταν κατά 95,4% αποτελεσματική ως προς την πρόληψη του δάγκειου πυρετού, και περιπτώσεις νοσηλείας. Συνολικά, καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις νοσηλείας στην ομάδα που έλαβε προφυλακτικό εμβολιασμό, έναντι 53 περιπτώσεως στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3, τα οποία και θα αποτελέσουν τη βάση για τις κανονιστικές υποβολές.

Όπως τονίζει ο κ. Derek Wallace, επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού που αναπτύσσει η Takeda για τον δάγκειο πυρετό «η εταιρεία ενθαρρύνεται από τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο έχει δυνατότητες να αποκτήσει πολύ μεγάλο αντίκτυπο» στη μάχη κατά του δάγκειου πυρετού.

Σχέδια για εργοστάσιο

Η Takeda δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτηση για την έγκριση του υποψήφιου εμβολίου για τη θεραπεία του δάγκειου πυρετού. Ωστόσο, δηλώνει διατεθειμένη να επενδύσει περί τα 130 εκατ. δολ. για νέα γραμμή παραγωγής. Στόχος είναι το εργοστάσιο να προσθέσει 200 θέσεις εργασίας γι’ αυτό το σκοπό.

Η ιαπωνική εταιρεία Takeda δήλωσε ότι το εργοστάσιο της Γερμανίας, θα χειρίζεται τη σύνθεση, γέμιση, φινίρισμα και τη δευτερογενή συσκευασία του υποψήφιου εμβολίου για τον δάγκειο πυρετό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ