Αξίζει να δειςΣε 61 σκευάσματα στην Ελλάδα η καρκινογόνος ουσία μέσω 7 εταιρειών

Σε 61 σκευάσματα στην Ελλάδα η καρκινογόνος ουσία μέσω 7 εταιρειών

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Ανάκληση σε 61 συνολικά σκευασμάτων από 7 φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δείχνουν τα αποτελέσματα ελέγχου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στη χώρα μας, μετά το «συναγερμό» για επικίνδυνη δραστική που εμπεριέχεται σε γενόσημα της Ευρώπης.
Για λόγους… τιμής, η made in China απειλή της δραστικής ουσίας βαλσαρτάνη (valsartan) που ενοχοποιείται για καρκινογένεση μετά την πρόσμιξη με N-Nitrosodimethylamine (NDMA), «ταξιδεύει» από την κινέζικη κατασκευάστρια εταιρεία Zhejiang Huahai στη χώρα μας, βρίσκοντας «στέγη» σε 7 φαρμακευτικές επιχειρήσεις και 61 συνολικά σκευάσματα:

1. Iasis Pharma – 6 σκευάσματα

2. Medochemie Hellas
– 3 σκευάσματα

3. Lyofin LTD Greece – 2 σκευάσματα

4. Φαρμαζάκ – 12 σκευάσματα

5. Bennett Φαρμακευτική – 16 σκευάσματα

6. Gap A.E. – 14 σκευάσματα

7. Novartis/Sandoz. – 8 σκευάσματα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ 61 ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

Το NDMA ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει των αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων. Η παρουσία του NDMA ήταν απροσδόκητη και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της δραστικής ουσίας, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ.
Τα φάρμακα της βαλσαρτάνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή. Η ανασκόπηση του EMA θα διερευνήσει τα επίπεδα NDMA σε αυτά τα φάρμακα με βαλσαρτάνη, τον πιθανό αντίκτυπό τους σε ασθενείς που τα παίρνουν και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση ή την εξάλειψη της πρόσμιξης από τις μελλοντικές παρτίδες που παράγει η εταιρεία. Ως προφύλαξη, η ανασκόπηση θα εξετάσει επίσης κατά πόσον ενδέχεται να επηρεαστούν άλλα φάρμακα με βαλσαρτάνη. Η ανασκόπηση θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ