Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από online «μαϊμού» φάρμακα

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνει η πώληση πλαστών φαρμάκων μέσω διαδικτύου καθώς πέραν της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, ευθύνονται για το θάνατο περισσοτέρων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων κάθε χρόνο.
Στις έως σήμερα σοβαρές προσπάθειες καταστολής του φαινομένου, οι επιτήδειοι καταφέρουν και «ξεγλιστρούν», αξιοποιώντας τις δαιδαλώδεις διασυνδέσεις που παρέχει η χρήση του διαδικτύου, δρώντας σχεδόν… ανενόχλητοι.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες εντός του 2019, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού και συνεπώς, η κατάληξη τους στα χέρια των ασθενών.
Το καίριο θέμα που αφορά την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών έφερε πρόσφατα στο προσκήνιο, με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Πολωνός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Adam Szejnfeld, υπογραμμίζοντας πως «Το διαδίκτυο είναι το ιδανικό μέρος για την πώληση πλαστών φαρμάκων. Οι χαμηλές τιμές, η ευκολία και η διακριτική φύση των ηλεκτρονικών αγορών καθιστούν το διαδίκτυο όλο και πιο δημοφιλές για τους καταναλωτές να αγοράζουν φάρμακα και να γίνονται τα εύκολα θύματα των παράνομων δικτυακών τόπων πωλήσεων φαρμάκων στο διαδίκτυο.
Θεωρείται ότι τα μισά απ’ όλα τα φάρμακα που πωλούνται στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να είναι ψεύτικα. Αυτό προκαλεί σημαντικές απώλειες στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τα παραποιημένα φάρμακα είναι επικίνδυνα – όχι μόνο δεν θεραπεύουν την ασθένεια για την οποία προφανώς προορίζονται, αλλά οι ουσίες σε αυτά μπορεί να βλάψουν τον ασθενή».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αμφιβολίες για τα μέτρα…
Παρόλα αυτά, ο Πολωνός ευρωβουλευτής εκφράζει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα προστατεύσουν τους ασθενείς-καταναλωτές οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από το 2019, για την καταπολέμηση της πώλησης παραποιημένων και ακατάλληλων φαρμάκων στο διαδίκτυο!
Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν έναν μοναδικό γραμμωτό κώδικα και συσκευασία που προστατεύεται από παραβίαση, η οποία μπορεί να ελεγχθεί στο σημείο πώλησης.
Αυτοί οι κανόνες αναμφίβολα θα αυξήσουν την ασφάλεια των προϊόντων στα παραδοσιακά κανάλια προμήθειας φαρμάκων, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα των πλαστών σκευασμάτων που πωλούνται ηλεκτρονικά.

Επιχείρηση σκούπα για τα «μαϊμού» σκευάσματα
Πιθανώς επικίνδυνα φάρμακα, αξίας άνω των 51 εκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκαν από την Interpol, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και στην Ελλάδα, σε μία επιχείρηση κατά της παράνομης πώλησης φαρμάκων μέσω internet.
Η επιχείρηση» Pangea X της Interpol «απέφερε» πέρα από την κατάσχεση των φαρμάκων και πάνω από 400 συλλήψεις παγκοσμίως.
Η Ευρωπόλ υποστήριξε την επιχείρηση Pangea της Interpol με δύο αναλυτές που πραγματοποιούν ελέγχους σε εμπορικές οντότητες σε σύγκριση με τις βάσεις δεδομένων της Ευρωπόλ. Επιπλέον, έναν εμπειρογνώμονα και έναν αναλυτή με κινητό γραφείο και μια συσκευή για ιατροδικαστική υποστήριξη έστειλε η Europol στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων.
Συνολικά, με τη συμμετοχή 197 αστυνομικών, τελωνειακών και υγειονομικών αρχών από 123 χώρες, η επιχείρηση Pangea X οδήγησε σε έναν αριθμό ρεκόρ 25 εκατομμυρίων παράνομων και παραποιημένων φαρμάκων που κατασχέθηκαν παγκοσμίως. Η δράση είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη 1.058 ερευνών, να «κατέβουν» 3584 σάιτ και την αναστολή περισσότερων από 3.000 ηλεκτρονικών διαφημίσεων για παράνομες φαρμακευτικές ουσίες.
Μεταξύ των πλαστών και των παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς εβδομάδας δράσης (12-19 Σεπτεμβρίου) ήταν συμπληρώματα διατροφής, χάπια αναλγητικά, φάρμακα επιληψίας, χάπια στυτικής δυσλειτουργίας, αντιψυχωτικά φάρμακα και προϊόντα διατροφής.

Ζήτηση για παράνομα
Εκτός από τα φάρμακα, η επιχείρηση Pangea X επικεντρώθηκε επίσης στην πώληση παράνομων ιατρικών συσκευών, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, προφυλακτικά, σύριγγες, ιατρικές ταινίες δοκιμών και χειρουργικό εξοπλισμό. Κατασχέθηκαν παράνομες συσκευές αξίας 500.000 δολαρίων ΗΠΑ.
Ξεκινώντας από μόλις οκτώ χώρες το 2008, η επιχείρηση Pangea αυξήθηκε εκθετικά τα τελευταία 10 χρόνια, με αστυνομικούς, τελωνειακούς και υγειονομικές αρχές από 123 χώρες να συμμετέχουν πλέον το 2017.
Η κύρια τάση που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των επιχειρήσεων Pangea είναι η συνεχής ανάπτυξη μη εγκεκριμένων και μη ρυθμιζόμενων διαδικτυακών φαρμακείων, τα οποία αξιοποιούν την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση παγκοσμίως για τη διαφήμιση και την πώληση παράνομων ή παραποιημένων φαρμάκων.
Όπως επεσήμαναν οι φαρμακοποιοί, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες προνομιούχες χώρες, η οποία δεν έχει ευτυχώς μέχρι σήμερα, κανένα κρούσμα δηλητηρίασης από πλαστό φάρμακο μέσω internet, καθώς η διάθεση φαρμάκων μέσω internet απαγορεύεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ