ΦάκελοιΙώσεις & ΒακτήριαΤα συμπτώματα στην τροφική δηλητηρίαση ανάλογα με την αιτία της

Τα συμπτώματα στην τροφική δηλητηρίαση ανάλογα με την αιτία της

- Advertisement -

Τα κυριότερα συμπτώματα στην τροφική δηλητηρίαση είναι οι κράμπες στην κοιλιά, η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια, το πότε θα εκδηλωθούν όμως εξαρτάται από τον συγκεκριμένο παθογόνο οργανισμό που την προκάλεσε.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης είναι η σαλμονέλα, το βακτήριο εσερίχια κόλι και το παράσιτο γιάρδια.

1. Σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο, εσερίχια κόλι

Τα βακτήρια αυτά προκαλούν τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφικών δηλητηριάσεων. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς περιλαμβάνουν τις στομαχικές κράμπες, τη διάρροια (με ή χωρίς αίμα) και τον εμετό και εμφανίζονται μία ημέρα έως μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση του «ένοχου» γεύματος. Η λοίμωξη από σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και εσερίχια κόλι είναι πιο πιθανή λόγω της κατανάλωσης ανεπαρκώς μαγειρεμένου κρέατος (ιδίως πουλερικών) αλλά και μη παστεριωμένου γάλακτος και αυγών. Η τροφική δηλητηρίαση σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με την επαρκή ενυδάτωσης και την ξεκούραση.

2. Γιάρδια

Η γιαρδίαση (ή λαμβλίαση) προκαλείται όταν το έδαφος, οι τροφές ή το νερό μολύνονται με περιττώματα ζώων ή και ανθρώπων στα οποία υπάρχει το παράσιτο γιάρδια. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης, όπως η διάρροια, τα αέρια, τα λιπαρά κόπρανα, ο στομαχόπονος και η αφυδάτωση, εμφανίζονται κατά μέσο όρο επτά ημέρες μετά την έκθεση στο παράσιτο. Ωστόσο, η περίοδος επώασης (η περίοδος από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εκδήλωση των πρώτων ενδείξεων και συμπτωμάτων) κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες. Η γιαρδίαση αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενα φάρμακα (μετρονιδαζόλη, τινιδαζόλη, νιταζοξανίδη).

3. Δονάκιο

Το δονάκιο είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στα ωμά ή ελλιπώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως τα στρείδια) και προκαλεί τη δονακίωση (ή δονακίαση). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως εντός 24 ωρών μετά την κατανάλωση του μολυσμένου γεύματος και σπανιότερα σε διάστημα έως και μίας εβδομάδας. Το δονάκιο προκαλεί διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, πυρετό και ρίγη.

4. Νοροϊός

Προκαλεί διάρροια, ναυτία και στομαχόπονο, με τα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους 12 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον ιό. Ο νοροϊός βρίσκεται σε ωμά θαλασσινά ή και σε ωμά φρούτα και λαχανικά.

5. Χρυσίζων σταφυλόκοκκος

Το βακτήριο συνδέεται κυρίως με δερματικές λοιμώξεις. Προκαλεί όμως και τροφικές δηλητηριάσεις, συνήθως από την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών σε μορφή κρέμας (π.χ. σάλτσες για σαλάτα). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται πολύ άμεσα. Σε διάστημα 30 λεπτών έως 6 ωρών μετά την έκθεση. Περιλαμβάνουν τον εμετό, τη ναυτία, τις στομαχικές κράμπες και τη διάρροια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ