Παράνομες πρακτικές με κρυφές χρεώσεις από τα φαρμακεία καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι ασθενών με διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ, με σχετική επιστολή που απέστειλαν στη διοίκηση, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο.

Παράνομες πρακτικές με κρυφές χρεώσεις από τα φαρμακεία καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι ασθενών με διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ, με σχετική επιστολή που απέστειλαν στη διοίκηση, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει η επιστολή προς τον κ. Πλαγιανάκο: «Παράνομη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλειστική διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού από τα φαρμακεία, σύμφωνα με το ΦΕΚ 32 Β’/2004» αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη η διαπίστωση ότι από την Πέμπτη 23 Μαΐου στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις όλων των προϊόντων που εντάσσονται στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό αναγράφεται στα σχόλια ότι: «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία»

«Είναι άγνωστη και αδιανόητη, για εμάς, η διαδικασία με την οποία εγκρίνατε και επιβάλατε αυτόν τον περιορισμό. Γνωρίζουμε πως ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριος Μπερσίμης, είχε υπογράψει, ως τότε Πρόεδρος του Οργανισμού, συμβάσεις με παρόχους – εταιρείες. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004. Οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες» τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Ξεπερνά ακόμα και τα 50 ευρώ

Και προσθέτει: «Η επιλογή αυτή, η προμήθεια δηλαδή των αναλώσιμων υλικών από τις εταιρείες, ήταν μια λύση για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά φαρμακεία στην Ελλάδα, κατά παράβαση του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ζητούν από τους ασφαλισμένους συμμετοχή στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η οποία ποικίλλει ανά φαρμακοποιό και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή ξεπερνά τα 50 ευρώ ανά συνταγή.

Σημειώνεται ότι με βάση το άρθρο 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019), όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συγκαταλέγονται στο Διαβητολογικό Υλικό. Παρά ταύτα, όμως, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν το ποσό που ζητείται από τους φαρμακοποιούς. Προκειμένου να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή τους. Είτε περιφέρονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο. Μέχρι να βρουν το φαρμακείο εκείνο που δεν θα απαιτήσει τη συμμετοχή και την οικονομική τους επιβάρυνση.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κατήγγειλε άμεσα την επικρατούσα κατάσταση και την κατάφορη παράβαση, από πλευράς των φαρμακοποιών, του ΕΚΠΥ στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ.
Επίσης, για τα προβλήματα αυτά που επιβαρύνουν και ταλαιπωρούν άδικα τους πάσχοντες με διαβήτη, ενημέρωσε και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ προφορικά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα