ΦάκελοιΔιαβήτηςΔιαβήτης: «Ανησυχητική» αύξηση παγκοσμίως έως το 2050

Διαβήτης: «Ανησυχητική» αύξηση παγκοσμίως έως το 2050

- Advertisement -

«Έκρηξη» αναμένεται έως το 2050 στον αριθμό των ενηλίκων που θα ζουν με το διαβήτη λόγω της αύξησης του ποσοστού των παχύσαρκων και των υγειονομικών ανισοτήτων που υπάρχουν στον πλανήτη.

«Έκρηξη» αναμένεται έως το 2050 στον αριθμό των ενηλίκων που θα ζουν με το διαβήτη λόγω της αύξησης του ποσοστού των παχύσαρκων και των υγειονομικών ανισοτήτων που υπάρχουν στον πλανήτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στις επιθεωρήσεις The Lancet and The Lancet Diabetes & Endocrinology από 529 εκατομμύρια το 2021 οι πάσχοντες από διαβήτη θα ξεπεράσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια το 2050.

Σύμφωνα με τον The Guardian, οι συντάκτες της έρευνας κάνουν λόγο για ανησυχητικά ευρήματα λέγοντας ότι ο διαβήτης θα ξεπεράσει σε αριθμό πασχόντων πολλές τωρινές ασθένειες και θα αποτελεί σημαντική απειλή για τους ανθρώπους και τα συστήματα υγείας.

Έκρηξη τις επόμενες δεκαετίες

«Ο διαβήτης μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία σήμερα θα παρουσιάζει έκρηξη τις επόμενες τρεις δεκαετίες σε κάθε χώρα, ηλικία και φύλο», υπογραμμίζει ο δρα Σιβάνι Αγκαργουάλ του συστήματος Υγείας Montefiore και το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια το οποίο σημαίνει ότι ένας στους επτά ή ένας στους οκτώ θα ζει με το διαβήτη.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, σημειώνουν: «Ο διαβήτης τύπου 2 που αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά ή και να εξαληφθεί αν εντοπιστεί γρήγορα. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως λόγω της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παραγόντων».

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά
στον οργανισμό.

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, η οποία βοηθάει τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού έτσι ώστε να παραχθεί ενέργεια από αυτή.

Προσλαμβάνουμε γλυκόζη από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, που διασπώνται σε γλυκόζη στον οργανισμό μας η οποία στη συνέχεια εισέρχεται στο αίμα. Χωρίς την ινσουλίνη ή τη σωστή λειτουργία της ινσουλίνης, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως υπεργλυκαιμία. Εάν η γλυκόζη στο αίμα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε διάφορα όργανα και ιστούς και ανεπάρκεια στη λειτουργία τους.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαβήτη;
  • Ο διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους, ωστόσο θα μπορούσε να διαγνωστεί για πρώτη φορά και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η νόσος εμφανίζεται επειδή ο οργανισμός δεν παράγει ή παράγει πολύ μικρή ποσότητα ινσουλίνης και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με καθημερινή ένεση ινσουλίνης ή με αντλία ινσουλίνης. Η υποκατάσταση της ινσουλίνης είναι απαραίτητη έτσι ώστε να επιτρέψει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα, την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος υπό έλεγχο.
  • Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός στους ενήλικες και αποτελεί περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Η νόσος εμφανίζεται επειδή η ινσουλίνη που παράγεται από τον οργανισμό σας δεν λειτουργεί σωστά στα κύτταρα και η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτά. Καθώς ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία νόσος που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας θα αρχίσει επίσης να παράγει λιγότερη ινσουλίνη. Ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει αυξημένη σωματική δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή. Λόγω της εξελικτικής φύσης της νόσου με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 θα χρειαστεί να λάβουν φάρμακα από το στόμα, ενέσιμα φάρμακα εκτός ινσουλίνης και/ή ινσουλίνη προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης (ΣΔΚ) μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της κύησης και συσχετίζεται με επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Παρότι συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, τόσο οι γυναίκες που τον εμφάνισαν όσο και τα παιδιά τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μεταγενέστερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ