Healthspy: Ο ΕΟΔΥ, οι νέοι «αγώνες» τα «πυρά» και τα ανθυγιεινά

  • HealthSpy by MisterSpy

 

Διεύρυνση data, μετρήσεων και αναλύσεων

Επιπλέον 15 νοσοκομεία αναμένεται να ενταχθούν στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής (GRIPP/SNF), το οποίο υλοποιείται ήδη εδώ και καιρό σε 10 επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον ΟΔΙΠΥ.

Επιπλέον 15 νοσοκομεία αναμένεται να ενταχθούν στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής (GRIPP/SNF), το οποίο υλοποιείται ήδη εδώ και καιρό σε 10 επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον ΟΔΙΠΥ.
Healthspy

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως μαθαίνουμε, οι «διεργασίες» για την επέκταση του προγράμματος (σε 25 συνολικά) προχωρούν κανονικά και οι ανακοινώσεις αναμένονται στο εγγύς μέλλον, όσον αφορά το Πανελλήνιο Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων GRIPP που εφαρμόζεται ήδη σε δημόσια νοσοκομεία, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το σύστημα επιτήρησης θα επεκταθεί και σε δημόσια νοσοκομεία αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας παράλληλα και άλλους δείκτες μικροβιακής αντοχής και κατανάλωσης αντιβιοτικών. Επιπλέον, «τρέχει» η βάση ώστε να ενταχθούν σε ένα σύστημα επιτήρησης και σε άλλους χώρους, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Αποκατάστασης.

Στην όψιμη φάση, στόχος του προγράμματος ήταν η λειτουργία ενός ενιαίου εθνικού συστήματος καταγραφής για την επιτήρηση της νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής «έτσι ώστε να μιλάνε όλοι την ίδια γλώσσα», προκειμένου να υπάρξει εφαρμογή των στρατηγικών ελέγχου τους.

Νέοι «ορίζοντες», νέοι «αγώνες»

Στη «σέντρα» βγαίνει ξανά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Menarini Hellas, Γιώργος Συκιανάκης, διατηρώντας επί σειρά ετών χαμηλούς τόνους και παραμένοντας προσηλωμένος στο επιχειρείν και ανάπτυξη της φαρμακευτικής.

Σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις μετά από μια περίοδο «ήσυχων αλλαγών», σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τον τομέα του φαρμάκου.

Μεταξύ άλλων, ακούσαμε ότι η εταιρεία αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, διευρύνει τις δράσεις της σε «νέους» προορισμούς, εξακολουθεί να αναζητά λύσεις από την πολιτεία σε καίρια θέματα που πλήττουν την αγορά, ενώ πρωτοπορεί στον τομέα την ενεργειακής και περιβαλλοντικής κρίσης, υιοθετώντας σειρά μέτρων, όπως η εξοικονόμηση και η μετατροπή του στόχου σε υβριδικά/ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κι όλα αυτά υπό νέα διεύθυνση! Περισσότερες λεπτομέρειες και αλλαγές… λίαν συντόμως!

«Πυρά»… ελλείψεων

Με άμεσα αντανακλαστικά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το διοικητικό συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece -που εκπροσωπεί την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία- αντιτάχθηκε στα «πυρά» που εξαπέλυσαν οι φαρμακαποθηκάριοι για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

«Απαντώντας» στις επικρίσεις που δέχονται για τα «εξαφανισμένα» φάρμακα στην αγορά επιχειρούν να αποκαταστήσουν την αλήθεια, καταθέτοντας μια σειρά δεδομένα που αγνοεί (όπως επισημαίνουν) ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.

Όπως μαθαίνουμε, η αντίδραση των φορέων δεν προέκυψε κατόπιν αιτήματος των 9 εμπλεκόμενων στην επιστολές εκπροσώπων, αλλά των δύο συλλογικών οργάνων που χαρακτηρίζουν «ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες» τις κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων των φαρμακευτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να «κατονομάζονται δίχως αποδείξεις»

Την αντίδραση των φορέων προκάλεσαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι δηλώσεις της προέδρου του ΠΣΦ, Ειρήνης Μαρκάκης, καταδεικνύοντας ως «ενόχους» τους άλλους δύο κρίκους της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης φαρμάκων, που είναι οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και τα ίδια τα φαρμακεία.

Ανθυγιεινό επίδομα

Προεκλογική περίοδος και στο προσκήνιο επανέρχεται πάλι το πάγιο αίτημα των επαγγελματιών Υγείας για επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Healthspy

Κύκλοι της Αριστοτέλους μεταφέρουν ότι εξετάζεται παρέμβαση στο σκέλος που έχει να κάνει με το ανθυγιεινό επίδομα, και σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αναμένεται να εκδοθεί και η αντίστοιχη ΚΥΑ.

Την ίδια στιγμή, «πέφτουν» οι τόνοι για τις ελλείψεις φαρμάκων καθώς κατά κοινή πλέον παραδοχή οφείλονταν στην παγκόσμια έλλειψη παραγωγής και στην πολύ αυξημένη ζήτηση. Φαινομενικά, αυτή τη στιγμή η κατάσταση ομαλοποιείται, με τα προβλήματα να παραμένουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διατρέχουμε κίνδυνο να μην βρίσκονται φάρμακα στην ελληνική αγορά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ