Επαφές: Οι τρεις λόγοι που κάνουμε όλο και λιγότερο περιστασιακό σεξ

Μπορεί οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι το να μετανιώνουν για μια τους πράξη είναι καλό, καθώς τους βοηθά να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος, στην περίπτωση του περιστασιακού σεξ, όμως, αυτό το μοτίβο διαφοροποιείται.

Μπορεί οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι το να μετανιώνουν για μια τους πράξη είναι καλό, καθώς τους βοηθά να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος, στην περίπτωση του περιστασιακού σεξ, όμως, αυτό το μοτίβο διαφοροποιείται.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μελέτη που σκοπό είχε να διερευνήσει το κατά πόσο η «σεξουαλική μεταμέλεια» είναι λειτουργική και αν συνεισφέρει σε οποιαδήποτε αλλαγή της συμπεριφοράς, διεξήγαγε ο καθηγητής Leif Edward Ottesen Kennair από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

«Στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι συνεχίζουν την ίδια σεξουαλική συμπεριφορά και το ίδιο επίπεδο μεταμέλειας για αυτήν. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, αυτό που θεωρούσαμε λάθος και μετανιώνουμε εξίσου για αυτό την επόμενη φορά που θα το κάνουμε», αναφέρει ο καθηγητής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας κατά την οποία οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο δύο φορές σε διάστημα 4,5 μηνών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Evolutionary Psychology.

Διαφορετικοί οι λόγοι μεταμέλειας για άνδρες και γυναίκες

Άνδρες και γυναίκες μπορεί να μετανιώνουν εξίσου για την συμπεριφορά τους την τελευταία φορά που βρήκαν ευκαιρία για περιστασιακό σεξ, ωστόσο οι επιλογές τους είναι συχνά τελείως διαφορετικές.

Οι γυναίκες τείνουν να μετανιώνουν για το περιστασιακό σεξ με περισσότερους από έναν συντρόφους, ενώ οι άνδρες μετανιώνουν επειδή δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για περιστασιακό σεξ πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τα συναισθήματα έχουν κάποια λειτουργία

Πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι η μεταμέλεια και άλλα συναισθήματα έχουν κάποια λειτουργία – ότι δηλαδή θα επηρεάσουν την συμπεριφορά μας έτσι ώστε να την τροποποιήσουμε. Για παράδειγμα, μετά από την εμπειρία αρνητικών συναισθημάτων, θα αλλάξουμε την συμπεριφορά μας προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε αυτά τα συναισθήματα.

«Οι έρευνες έχουν βρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτή την θεωρία όσον αφορά στη μεταμέλεια. Υποθέτουν ότι η μεταμέλεια είναι στην πραγματικότητα ένα βοηθητικό αρνητικό συναίσθημα που τους καθοδηγεί ώστε να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη», εξηγούν οι επιστήμονες.

Αν, όμως, η μεταμέλεια λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, δε θα έπρεπε οι άνδρες να ενδώσουν περισσότερο. στο περιστασιακό σεξ την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί μια ευκαιρία; Και αντίστοιχα, η. μεταμέλεια από την πλευρά των γυναικών δεν θα έπρεπε να οδηγεί σε καλύτερη επιλογή. συντρόφων, λιγότερο συχνό περιστασιακό σεξ ή περισσότερη προσπάθεια για σταθερές σχέσεις;

Στην πραγματικότητα, τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι δεν μαθαίνουμε από αυτά που θεωρούμε λάθη μας.

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα για τους επιστήμονες

Γιατί, λοιπόν, συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας; Πιθανότατα επειδή η συμπεριφορά μας εξαρτάται από την προσωπικότητά μας. Δηλαδή κάτι τελείως διαφορετικό και πιο πολύπλοκο από ένα σύντομο ή παρατεταμένο αίσθημα μεταμέλειας.

Είμαστε αυτοί που είμαστε και όταν η ευκαιρία εμφανιστεί μπροστά μας, πιθανότατα θα αντιδράσουμε ακριβώς όπως και την προηγούμενη φορά.

«Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς. Η μεταμέλεια είναι ευέλικτη, όχι σταθερή. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ψυχολόγοι, η μεταμέλεια είναι προσαρμοστική και αλλάζει σύμφωνα με τις συνθήκες», καταλήγει ο Δρ. Kennair.

Τρεις λόγοι που κάνουμε όλο και λιγότερο περιστασιακό σεξ

Οι νέοι και νέες δεν ενδιαφέρονται για περιστασιακό σεξ, καταλήγει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick, σύμφωνα με την οποία η μείωση στη δίχως δεσμεύσεις σεξουαλική δραστηριότητα στις ηλικίες 18 έως 23 μειώθηκε σημαντικά σε βάθος δεκαετίας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Socius έδειξε ότι το 2017, σε σύγκριση με το 2007 , υπήρξε μείωση του ευκαιριακού σεξ τον τελευταίο μήνα της τάξης του 14% για τα αγόρια (από το 38% στο 24%) και 9% για τα κορίτσια (από το 31% στο 22%). Επιπλέον, τα ευρήματα ανέδειξαν τρεις βασικές αιτίες πίσω από το φαινόμενο: τη μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ, την ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα video-games και τη συγκατοίκηση με γονείς -παράγοντας που επηρεάζει ωστόσο, μόνο τα αγόρια.

«Οι νέες ομάδες νέων ενηλίκων μπαίνουν στους ρόλους των ενηλίκων αργότερα στη ζωή τους και εξαρτώνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους γονείς τους. Η μείωση του περιστασιακού σεξ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορούσε να αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της καθυστερημένης μετάβασης στην ενήλικη ζωή», ανέφερε σχετικά η Δρ Lei Lei, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick.

• Λιγότερο αλκοόλ: Η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ αναδείχθηκε κύριος παράγοντας λιγότερου περιστασιακού σεξ για τα αγόρια, υπεύθυνος για πάνω από 33% μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, μειώνοντας τις πιθανότητες ερωτικής συνεύρεσης έως και 5,5 φορές σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Για τα κορίτσια, το ποσοστό επιρροής από το λιγότερο. αλκοόλ ανήλθε σε 25%, μοναδικός παράγοντας που σχετίστηκε με σημαντική μείωση του ευκαιριακού σεξ.

• Video-games και διαδίκτυο: Περισσότερη ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια συνεπάγεται έως και 25% λιγότερο σεξ για τα αγόρια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Μάλιστα, οι πιθανότητες περιστασιακού ήταν οι μισές σε σύγκριση με όσους δεν ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια. Εν αντιθέσει, μολονότι τα video-games περιλαμβάνονται εξίσου στις. δραστηριότητες των κοριτσιών, η μελέτη έδειξε πως δεν επηρεάζουν και τόσο τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

• Συγκατοίκηση με γονείς: Ο συγκεκριμένος παράγοντας σχετίστηκε μόνο με τη σεξουαλική. συμπεριφορά των αγοριών, μειώνοντας το περιστασιακό σεξ κατά 10%. Το ποσοστό ευκαιριακού σεξ. εν προκειμένω έδειξε να ανέρχεται στο 63% μόλις της σεξουαλικής δραστηριότητας νέων που ζούσαν εκτός οικογενειακής εστίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ