Ακριβή η υγεία για 7 στους 10 Έλληνες – Στα 1.678 ευρώ η κατά κεφαλήν δαπάνη

Δυσβάσταχτη θεωρούν τις δαπάνες υγείας οι Έλληνες οι οποίοι σε ποσοστό 52% δηλώνουν ότι τους προκαλούν «μερική επιβάρυνση» στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ το 15,6% αντιμετωπίζει «δυσκολίες» στο να πληρώσει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αθροιστικά, το 67,6% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καλύψουν οικονομικά τις ανάγκες τους, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat), σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται τα νοικοκυριά στις ιατρικές, οδοντιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις 10 χειρότερες θέσεις της έρευνας, καθώς μόλις 3 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι μπορούν με άνεση να πληρώσουν για τις ιατρικές τους ανάγκες. Στον μέσο όρο της Ευρώπης των 28, πάνω από τους μισούς κατοίκους δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία δυσκολία στο να καλύψουν τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.

Αρνητική πρωτιά και η Κύπρος

Αρνητική πρωτιά έχει η Κύπρος, με σχεδόν 40% του πληθυσμού να αναφέρει ότι οι ιατρικές ανάγκες αποτελούν σημαντικό οικονομικό βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις οδοντιατρικές δαπάνες, όπου 46,5% των κυπριακών νοικοκυριών δηλώνουν σοβαρή δυσκολία ανταπόκρισης σε αυτές τις ανάγκες.

Αναφορικά με τις οδοντιατρικές δαπάνες, 17,7% των Ελλήνων δηλώνουν ότι «πιέζονται» υπερβολικά για να τις καλύψουν, ενώ μόνο 31,8% αναφέρουν ότι δεν δυσκολεύονται με τα έξοδα αυτά.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στα φάρμακα, όπου το ποσοστό οικονομικής δυσκολίας πέφτει στο 13,8%. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους τρεις πολίτες αναφέρει μέτρια δυσκολία στην κάλυψη ιατρικών δαπανών και ένας στους 10 αναφέρει σημαντική δυσκολία.

Στις καλύτερες θέσεις, αναφορικά με την ανταπόκριση και στις τρεις κατηγορίες ιατρικών εξόδων, βρίσκονται χώρες όπως η Νορβηγία, η Γαλλία, η Ολλανδία όπου τα ποσοστά μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης είναι μονοψήφια.

Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ένα τρίτο των δαπανών Υγείας βγαίνει απευθείας από την τσέπη μας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του πληθυσμού έχει υποχρεωτική ασφάλιση.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 5 ευρωπαϊκές χώρες όπου τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες αντιστοιχούν σε τόσο μεγάλο ποσοστό των συνολικών δαπανών. Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 28, οι πληρωμές υγείας που προέρχονται απευθείας από την τσέπη των πολιτών, είναι 18,2%.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως στην Ελλάδα η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας είναι 1.678 ευρώ.

Τι δείχνει έκθεση του ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή, νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει πως οι απευθείας πληρωμές για ιατρικές υπηρεσίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η έκθεση διαπιστώνει πως οι δαπάνες Υγείας παγκοσμίως αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας και ήδη φτάνουν στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μάλιστα, η αύξηση είναι πιο εμφανής στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με ρυθμό που φτάνει ετησίως το 6% κατά μέσο όρο, ενώ η τάση είναι πιο συγκρατημένη στις πλουσιότερες χώρες (4% μέση ετήσια αύξηση).

Οι δαπάνες Υγείας περιλαμβάνουν την κρατική χρηματοδότηση, την υποχρεωτική και προαιρετική ασφάλιση, την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και τις ιδιωτικές πληρωμές, τα χρήματα δηλαδή που βγαίνουν απ’ ευθείας από την τσέπη των πολιτών.

Στις εισοδηματικά μεσαίες χώρες, η κρατική δαπάνη Υγείας διπλασιάστηκε από το 2000 μέχρι σήμερα. Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι αυτές οι χώρες ξοδεύουν από 60 έως 270 δολάρια για την υγεία καθενός από τους πολίτες τους. Στις πλούσιες χώρες, η κατά κεφαλή δαπάνη ξεπερνά τα 2.200 δολάρια.

Οι κυβερνήσεις καλύπτουν κατά μέσο όρο το 51% των δαπανών, αν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το ποσοστό πέφτει κάτω από το 40%.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ