Δημόσια ΥγείαΘριάσιο: Κάλυψη των κενών θέσεων ζητούν οι εργαζόμενοι

Θριάσιο: Κάλυψη των κενών θέσεων ζητούν οι εργαζόμενοι

- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο απέστειλαν επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και ζητάνε να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο απέστειλαν επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και ζητάνε να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα η επιστολή των εργαζομένων στο Θριάσιο ζητά:

«Να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2022 (Οκτώβριος 2022) για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και να διορισθούν άμεσα οι επιτυχόντες,

Να προκηρυχθούν οι 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020

Να προχωρήσουν άμεσα οι προκηρύξεις για πρόσληψη μόνιμου παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού

με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Σοβαρότατα προβλήματα στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, δεδομένου ότι
  • σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 30.000 ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
  • ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς, από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.788 τον Ιούνιο 2023.

Eνδεικτικό είναι το παράδειγμα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείου και τα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων. Συγκεκριμένα, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείου παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού, 48 θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου), 12 θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, 6 τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, 18 θέσεις προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία και 6 θέσεις διοικητικού προσωπικού

Αυτά είναι τα αποτέλεσματα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια, από τις περικοπές της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, για επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας να εξασφαλίζει νέα «πελατεία» και κέρδη στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιδείνωσης των ήδη μεγάλων ελλείψεων είναι ότι το 2022 και το 1ο εξάμηνο του 2023 αποχώρησαν 7.000 εργαζόμενοι που δεν αντικαταστάθηκαν, δεδομένου ότι:
  • δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2022 (η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2022) για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού
  • δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020
  • δεν έχει ξεκινήσουν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη παραιατρικού, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις με τις προκηρύξεις 2Κ/2019 και 7Κ/2022 απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι κανενός είδους «ειδική» ή «ενισχυμένη» μοριοδότηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, που δικαιούνται οι χιλιάδες συμβασιούχοι που καλύπτουν τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Πρόκειται για εργαζόμενους, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έχουν εργασθεί, για χρόνια, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μειωμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και αντιμετώπιζαν την «κοροϊδία» εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων, που δήθεν «αναγνωρίζουν την προσφορά των συμβασιούχων» αλλά απορρίπτουν το δίκαιο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων τους σε μόνιμη σχέση εργασίας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας».

Σε άλλη επιστολή με αποδέκτες τον Υπουργό και Αν. Υπουργό Υγείας και με αιτήματα «Προσλήψεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων. Αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου λόγω της μεγάλης έλλειψης τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου Οργανισμό του νοσοκομείου, κενές παραμένουν το 50% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές 48 οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη προκήρυξη (7Κ/2022) δεν περιλαμβανόταν ούτε μία θέση τραυματιοφορέα/βοηθού θαλάμου, ενώ δεν έχει εγκριθεί ούτε το αίτημα για πρόσληψη επικουρικών τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανά όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πρόσθετα προβλήματα στη μετακίνηση των ασθενών για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν οι ελλείψεις και η κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του αναγκαίου εξοπλισμού (φορεία, καροτσάκια, κρεβάτια).

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεδομένου ότι υπάρχουν 83 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών. Αποτέλεσμα είναι στα νοσηλευτικά τμήματα, δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς, με δυσμενέστατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στη Μαιευτική κλινική, στην Αιμοδοσία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στο Τμήμα Επειγόντων Προσωπικού, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στις ΜΕΘ του νοσοκομείου».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ