Σουρβίνος για μετάλλαξη Δέλτα: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα κρούσματα

Στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα αλλά και τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού ως μοναδική ασπίδα έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος.

Στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα αλλά και τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού ως μοναδική ασπίδα έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σουρβίνος, στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν σήμερα 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

“Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα”, τόνισε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

“Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία”, τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Όπως εξήγησε, η μετάλλαξη “Δέλτα” έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης “Δέλτα” παρέπεμψε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που “δείχνουν” προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ