Δημόσια ΥγείαΣοκαριστικά τα νούμερα του ΟΗΕ για τις εκπομπές άνθρακα

Σοκαριστικά τα νούμερα του ΟΗΕ για τις εκπομπές άνθρακα

- Advertisement -

Τα σχέδια που έχουν υποβάλλει οι κυβερνήσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες είναι τραγικά ανεπαρκή για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για το κλίμα, προκύπτει από έκθεση που παρουσίασε ο ΟΗΕ.

Τα σχέδια που έχουν υποβάλλει οι κυβερνήσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες είναι τραγικά ανεπαρκή για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για το κλίμα, προκύπτει από έκθεση που παρουσίασε ο ΟΗΕ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο απογοητευτικός απολογισμός έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι με την ελπίδα εξεύρεσης συμφωνίας για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων πριν από το 2050.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν υποβάλει οι κυβερνήσεις, γνωστές ως Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDC), οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται να μειωθούν κατά μόλις 2% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Το 2023 προβλέπεται ότι θα είναι το θερμότερο έτος εδώ και τουλάχιστον 125.000 χρόνια.

Συγκριτικά, η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμά ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 43% έως το 2030 για να έχουμε ελπίδα να επιτευχθεί ο διεθνής στόχος, σύμφωνα με τον οποίο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη δεν πρέπει να ανέβει πάνω από 1,5 βαθμούς έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Η παγκόσμια φιλοδοξία έμεινε στάσιμη τον τελευταίο χρόνο και τα εθνικά κλιματικά σχέδια απέχουν δραματικά από όσα λέει η επιστήμη» προειδοποίησε σύμφωνα με το Reuters ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το χάσμα που χωρίζει τις ανάγκες από τις δράσεις είναι πιο απειλητικό από ποτέ» είπε.

Το 2023 προβλέπεται ότι θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος εδώ και τουλάχιστον 125.000 χρόνια και προηγούμενες μελέτες προειδοποιούν ότι ο στόχος των 1,5 βαθμών μπορεί να χαθεί εντός της δεκαετίας.

Η έκθεση του ΟΗΕ εξέτασε σχεδόν 200 NDC που είχαν υποβληθεί έως τον Σεπτέμβριο, από τις οποίες οι 20 ήταν νέες ή επικαιροποιημένες.

Διαπιστώθηκε οριακή βελτίωση σε σχέση με τα περυσινά σχέδια, τα οποία οδηγούσαν σε άνοδο των εκπομπών κατά 11% σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

Παρόλα αυτά, το χάσμα παραμένει. Πρόσφατη ανάλυση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα στο Ελσίνκι εκτιμούσε ότι οι εκπομπές άνθρακα της Κίνας ίσως αρχίσουν να μειώνονται το επόμενο έτος, εν μέρει λόγω των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Το τι θα συμβεί στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές, θα έχει κρίσιμη σημασία για την επίτευξη του στόχου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ