ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εμπαιγμός ΕΟΠΠΥ σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη 

Έρμαια του παραλογισμού που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται για πολλοστή φορά οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τονίζοντας πως ακόμη και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αν και αυτά έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ από την 1η Νοεμβρίου του 2018!

Έρμαια του παραλογισμού που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται για πολλοστή φορά οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: 

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν ΔΒ3Η 395/530/οικ. 14572 (ΦΕΚ 2439 Β’/7.6.2021) Απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, εντάχθηκαν νέα προϊόντα ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ προϊόντα και καθορίστηκε η τιμή αποζημίωσής τους.

Η απόφαση αυτή έμεινε μόνο στη νομοθεσία και δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

Είναι χαρακτηριστικό της αδράνειας και της αδιαφορίας των αρμοδίων του ΕΟΠΥΥ το γεγονός πως για ορισμένα από τα ανωτέρω προϊόντα που εντάχθηκαν στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ εκκρεμεί από τις 23 Απριλίου 2021 η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν τα προϊόντα αυτά ενώ δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία που απαιτείται και δεν έχουν περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να λαμβάνουν τιμή αποζημίωσης! Για ποιον λόγο δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται βάσει των κείμενων νομοθετικών διατάξεων; Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που η διαδικασία, η οποία ναι μεν έχει ξεκινήσει, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα, ο Οργανισμός να εκδίδει σε ΦΕΚ τις τιμές αποζημίωσης των ανωτέρω προϊόντων;

Από την 1η Νοεμβρίου 2018, βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), τα προϊόντα αυτά θα έπρεπε να περάσουν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ακόμη και σήμερα, τα προϊόντα αυτά όχι μόνο δεν πέρασαν από την Επιτροπή ώστε να λάβουν τιμή αποζημίωσης, αλλά μέρος αυτών κοστολογήθηκε εκτός Επιτροπής και δημοσιεύτηκε στο προαναφερόμενο ΦΕΚ.

Οι ανακόλουθες ενέργειες του Οργανισμού δημιουργούν σύγχυση και έντονους προβληματισμούς!

Πότε επιτέλους η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, της οποίας η σύσταση και ο τρόπος λειτουργίας καθορίστηκε από τον Νοέμβριο του 2020, θα εξετάσει και θα κοστολογήσει και τα υπόλοιπα προϊόντα του Σακχαρώδη Διαβήτη; Θα ακολουθηθεί άραγε η διαδικασία που ορίζεται βάσει των κείμενων νομοθετικών διατάξεων ή όχι;

Πότε πρόκειται να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλα τα νέα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ ακόμη δεν έχει εντάξει προϊόντα που αποζημιώνονται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης; Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αποζημιώνουν ήδη νέα ιατροτεχνολογικά συστήματα και για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2.

Θα έχουμε την τύχη στη χώρα μας να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο; Με τις δεδομένες συνθήκες του Οργανισμού μάλλον οι προσδοκίες μας μοιάζουν με ουτοπία!

Δυστυχώς, με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες από πλευράς ΕΟΠΥΥ και με τις μακροχρόνιες, παρά τον νόμο, καθυστερήσεις, η πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στα σύγχρονα τεχνολογικά προϊόντα είναι και θα παραμείνει, όπως δείχνουν τα γεγονότα, αδύνατη για αρκετά χρόνια.

Όλοι εμείς οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον παραλογισμό που λαμβάνει χώρα, εις βάρος μας, στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υποτιμά τη νοημοσύνη μας και μας εμπαίζει για μια ακόμα φορά!

Δεν επαιτούμε τα αυτονόητα!

Απαιτούμε ο Οργανισμός να προχωρήσει επιτέλους σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ούτως ώστε οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να έχουν πρόσβαση σε όλα τα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διαχείριση του Διαβήτη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα στη ζωή και την υγεία των πασχόντων, ενώ παράλληλα οδηγούν και σε μείωση του κόστους στο ίδιο το Σύστημα Υγείας!

Λίγα λόγια για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF). Εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και αριθμεί 26 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ