Ποιοι θα κάνουν την 3η δόση εμβολίου – Κατηγορίες και υποχρεωτικότητα

Τις κατηγορίες ανθρώπων που θα προηγηθούν στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού παρουσίασαν στη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Της κατηγορίες των ανθρώπων που θα προηγηθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού παρουσίασαν στη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, θα κάνουν οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι υγειονομικοί.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Τρίτη δόση: Οι κατηγορίες

Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα. Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι η δεύτερη κατηγορία, όπως και οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους. Η τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτιθενται περισσότερο στον ιό.

Η Εθνική Επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα. Η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης. Σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης

Τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, δείχνουν ότι η τρίτη δόση μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από το 1.378.000 πολιτών που έλαβαν την τρίτη δόση, αυτή υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σύγκριση με τον τίτλο αντισωμάτων που δημιουργείται από τη δεύτερη δόση.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, από το CDC αναμένεται σύντομα να δοθούν δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση στις ΗΠΑ.

«Θα έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωση πολλών δεδομένων που ίσως και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την ελπίδα μας ότι αυτή η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελική δόση ενός εμβολιαστικού σχήματος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τους άνω των 60 ετών

Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα αυτά αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία και με ανοσολογικές μελέτες συνέχισε η καθηγήτρια.

«Ενδεικτικά να πω ότι η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 ως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 58,02% ενώ οι θανάτοι σε αυτή την ομάδα το 48%» από το καλοκαίρι.

Ως προς τις μελέτες έχουμε αξιόλογες μελέτες στη χώρα από το ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Λάρισας και το ΕΚΠΑ, όπου φαίνεται πως η χημική ανοσία κι η κυτταρική εκπίπτει με την πάροδο του χρόνου και η έκτπωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, συνέχισε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Γιατί είναι σημαντική η χορήγηση τρίτης δόσης στους υγειονομικούς

Τρίτος παράγων που μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι η αυξημένη έκθεση.

«Εδώ το κύριο παρών το δίνουν οι υγειονομικοί» συνέχισε η καθηγήτρια.

«Με βάση τα δεδομένα, έχουν αυξημένο κίνδυνο και μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική σύμπτωση γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση στο περιβάλλον εργασίας» συνέχισε. Η τρίτη δόση θα γίνει έπειτα από 6 έως 8 μήνες στους υγειονομικούς.

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως ο FDA χορήγησε πριν 3 μέρες έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer, για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης. Επί του παρόντος δεν έχει εγκρίνει τη χορήγηση των εμβολίων στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα ως προς το θέμα της ασφάλειας, πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ