Πλεύρης: 6.000 υγειονομικοί παραμένουν εκτός ΕΣΥ -Οι 2.500 νοσηλευτές

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Περίπου 6.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι παραμένουν εκτός των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αναστολή εργασίας, καθώς δεν έχει εμβολιαστεί όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με 2.500 περίπου άτομα από τον κλάδο των νοσηλευτών και 500 από τον κλάδο των ιατρών.

Περίπου 6.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι παραμένουν εκτός των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αναστολή εργασίας, καθώς δεν έχει εμβολιαστεί όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με 2.500 περίπου άτομα από τον κλάδο των νοσηλευτών και 500 από τον κλάδο των ιατρών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τόνισε για ακόμα μια φορά ο κ. Πλεύρης το υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες, με σημαντικά οικονομικά κίνητρα.

«Στο κομμάτι των γιατρών το πρόβλημα υπήρχε σε συγκεκριμένη ειδικότητα, αυτή των αναισθησιολόγων που δεν υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα στον ιδιωτικό τομέα. Δόθηκαν κίνητρα και μπήκαν ιδιώτες για να γίνουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία. Όσες θέσεις επικουρικών μας ζητούν τα νοσοκομεία γίνονται δεκτές» όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Δυόμιση μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας εργαζομένων οι οποίοι δεν εμβολιάζονται. Οι περίπου 2.500 είναι νοσηλευτές, 500 γιατροί και οι λοιπό προσωπικό των δομών υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης.

Ο Υπουργός Υγείας, τόνισε ότι το πρόβλημα καλύπτεται με νέες προσλήψεις ή με εθελοντική συνεργασία ιδιωτών γιατρών ή με επίταξη των ιατρικών τους υπηρεσιών.

Η παράταση της αναστολής των καθηκόντων εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους χωρίς τη θωράκιση τους μέσω του εμβολίου.

Ποσοστά εμβολιασμών σε εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας και κληρικούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πλεύρης περίπου 2 στους 10 φαίνεται ότι δεν έχουν εμβολιαστεί σε διάφορες ομάδες εργασίας. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, σε ποσοστό 82% εμβολιάστηκαν οι εκπαιδευτικοί (ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί), σε ποσοστό 76% οι εργαζόμενοι στα. Σώματα Ασφαλείας και σε ποσοστό 67 % με 70% οι Κληρικοί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 805.506 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, ενώ μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 48.867 εμβολιασμοί.

Περίπου 80 επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών

Να σημειωθεί, ότι από τις 8 το πρωί σήμερα στέλνονται ειδοποιήσεις σε ιδιώτες γιατρούς για την επιστράτευσή τους, προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Δεδομένο ότι υπήρξε εθελοντική προσφορά από αρκετούς ιδιωτες γιατρούς, προς το παρόν. έχει χρειαστεί η επίταξη των υπηρεσιών περίπου 80 ιδιωτών γιατρών, εκτίμησε ο Υπουργός Υγείας.

Οι γιατροί που προσφέρθηκαν εθελοντικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αξιοποιούνται στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης δεν απέκλεισε να επεκταθεί η επίταξη ιατρικών υπηρεσιών. «Και προφανέστατα οποτεδήποτε. χρειαστεί θα επεκταθεί αυτό το μέτρο εάν κριθεί απαραίτητο» είπε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ