Παρασκευής: Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με βράσιμο νερού

Στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα μολυσμένα νερά εστίασε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στην ΕΡΤ, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τα μέχρι τώρα περιστατικά μολύνσεων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα μολυσμένα νερά εστίασε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στην ΕΡΤ, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τα μέχρι τώρα περιστατικά μολύνσεων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε το νερό του δικτύου αν δεν γνωρίζουμε από επίσημο φορέα ότι είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σώματός μας και για το μαγείρεμα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, καθ. Επιδημιολογίας & προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Σημαντικές οι ανακοινώσεις για την ποιότητα του νερού

Ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι από την Τετάρτη (13/9) ανακοινώνεται επισήμως ανά κοινότητα ή ανά δήμο η ποιότητα του νερού.

«Αυτό βοηθάει πάρα πολύ την κοινότητα έτσι ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Επειδή οι συνθήκες είναι ακόμα δύσκολες για την υγιεινή, αν το νερό δεν είναι κατάλληλο, μια εναλλακτική είναι να βράσουμε το νερό προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε ρυπογόνους παράγοντες» συμβούλευσε ο κ. Παρασκευής.

Σημείωσε ότι οι πλημμυροπαθείς που διαβιούν σε περιοχές όπου τα νερά από την κακοκαιρία Daniel λιμνάζουν μπορεί να κινδυνεύουν από δερματικές παθήσεις και δερματικά νοσήματα λόγω της έκθεσης σε δυνητικά μολυσμένα ύδατα ή άλλα πιθανά λοιμώδη νοσήματα.

Οι κίνδυνοι από τα μολυσμένα νερά για την υγεία

«Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αλλά αν τυχόν εμφανίσει οποιαδήποτε συμπτώματα να απευθυνθεί στους επαγγελματίες υγείας, να αναζητήσει ιατρική συμβουλή» ανέφερε επίσης ο κ. Παρασκευής.

Υπογράμμισε ότι λόγω των επιβαρυμένων για τη δημόσια υγεία συνθηκών από τα λασπόνερα και τα κουφάρια ζώων που κείτονται ακόμη σε αυτά, ο κίνδυνος μεγαλώνει ειδικά για τις γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικά νοσήματα.

«Στο συντονιστικό κέντρο στη Θεσσαλία επιτηρούνται πολύ στενά σε καθημερινή βάση τα νοσήματα αυτά. Υπάρχουν συστάσεις για τον πληθυσμό καθώς και οι υπόλοιπες ενέργειες για να μειωθεί ο κίνδυνος για την κοινότητα» δήλωσε.

Αναφερόμενος στο αν το βράσιμο του νερού διασφαλίζει την εξάλειψη των βακτηρίων ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι αν και «δυστυχώς δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν είναι οικογένεια, αν κάποιος συνάνθρωπός μας δεν έχει δυνατότητα να καταναλώσει εμφιαλωμένο νερό για να μαγειρέψει, είναι μια εναλλακτική λύση η οποία δεν είναι ιδανική». Δεν παρέλειψε να πει ότι το βρασμένο νερό σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.

Υπαρκτός ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση από τα ζώα στη διατροφική αλυσίδα

«Η σύσταση είναι για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και για το μαγείρεμα, αλλά αν τυχόν αυτό δεν είναι εφικτό, το βράσιμο του νερού είναι μία λύση» είπε επισημαίνοντας ότι η καταλληλότητα του νερού πιστοποιείται από επίσημο φορέα.

Για τον κίνδυνο που υπάρχει να περάσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες στη διατροφική αλυσίδα παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά καθησύχασε τον κόσμο ότι γίνονται έλεγχοι στην περιοχή.

«Οι έλεγχοι θα ενταθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φτάσει μολυσμένο κρέας στο πιάτο μας» τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ