ΠΑΓΝΗ: Δύο νοσηλευτές ανά βάρδια για 30 ασθενείς -Σοβαρές ελλείψεις

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ προκαλεί η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου), σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ προκαλεί η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου), σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

“Σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) οργανισμό του νοσοκομείου, περίπου 350 είναι οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ασθενείς.

Υπάρχουν τμήματα όπου γίνονται περικοπές στις ημέρες ανάπαυσης γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Νοσηλευτές και μεταφορείς δουλεύουν σερί 16 ώρες Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας. Αντίστοιχα, τις νύχτες μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει και τα τρία κτίρια, ενώ οι βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική. Εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης οφείλονται χιλιάδες μέρες σε ρεπό και άδειες. Μόνο για το πρώτο 6μηνο του 2019 οι προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού ήταν 2 ενώ οι αποχωρήσεις 6 (συνταξιοδοτήσεις – μετατάξεις)”.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμα ότι:

“Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις παραμένουν στα χαρτιά, ακόμα όμως κι αυτές να γίνουν δεν θα καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, με στόχο την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία”.

Όπως τονίζει το Σωματείο του ΠΑΓΝΗ:

“ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

► Να ενισχυθεί το ΠΑΓΝΗ με μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ξεκινώντας με την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

► Να σταματήσουν οι μετακινήσεις νοσηλευτών – βοηθών θαλάμου από κλινική σε κλινική. Να καλύπτονται οι κλινικές και τα εργαστήρια με επαρκή αριθμό τραυματιοφορέων σε όλες τις βάρδιες.

Συνεχίζουμε με πολύμορφες, επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με άλλα σωματεία έξω και μέσα στο νοσοκομείο. Με στόχο την κάλυψη των αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και την εξασφάλιση μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους υγειονομικούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ