Οι εκτιμήσεις ειδικών για την πανδημία – Πότε τελειώνουμε με τον κορωνοϊό

Αισιόδοξα είναι μετά από πολύ καιρό τα μηνύματα που στέλνουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι η αποκλιμάκωση και στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας θα έρθει σύντομα.

Αισιόδοξα είναι μετά από πολύ καιρό τα μηνύματα που στέλνουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι η αποκλιμάκωση και στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας θα έρθει σύντομα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Θωμαΐδης: Αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών

Λόγο για σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έκανε στην εκπομπή «Με νέα ματιά», ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ενώ φάνηκε αισιόδοξος ότι από αυτή την εβδομάδα, θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη των απωλειών.

«Σταθεροποίηση των κρουσμάτων δείχνουν οι αναλύσεις που κάνουμε στα λύματα της Αττικής», δήλωσε ο κ. Νίκος Θωμαίδης.

«Έχουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Και οι εισαγωγές μειώνονται, αλλά κυρίως οι διασωληνωμένοι και φαίνεται ότι από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε και μία αποκλιμάκωση στον δείκτη των απωλειών», αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας, καθώς όπως είπε, «βρισκόμαστε σε μία φάση που είναι πιθανή μία νέα έξαρση της πανδημίας με ένα νέο κύκλο μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες, διότι παραδοσιακά αυτό το δίμηνο δίνει αύξηση ιώσεων».

Από την πλευρά του, για επιπέδωση των σκληρών δεικτών επιβεβαιώνει και ο κ. Ιωάννης Κιούμης καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, εκτιμώντας πως μια πιθανή έξαρση της πανδημίας δεν θα είναι μεγάλη ούτε σε ένταση ούτε σε διάρκεια.

Γαλιατσάτος: Η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου

Στο μεταξύ, ο καθηγητής του Johns Hopkins κ. Παναγής Γαλιατσάτος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και εκτίμησε πότε αναμένεται να τελειώσει η πανδημία, υπογραμμίζοντας πως η πανδημία έχει διαρκέσει μέχρι στιγμής δύο χρόνια και μετά από αρκετές μεταλλάξεις, φτάσαμε στη φονική Δέλτα και την Όμικρον που μπορεί και μεταδίδεται πιο εύκολα.

Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα του για τη συνέχεια και θα τελειώσουμε μία και καλή την πανδημία. «Η Όμικρον μας τάραξε. Στα νοσοκομεία ήταν χάλια. Χάσαμε ασθενείς, άλλους τους σώσαμε και τους στείλαμε σπίτι, αλλά ακόμα παλεύουμε. Περισσότερος κόσμος πήγαινε στα νοσοκομεία με την Όμικρον. Τον περασμένο μήνα φτιάξαμε περισσότερα κρεβάτια για να βοηθήσουμε τους ασθενείς, αλλά τώρα βλέπουμε πως τα νούμερα πέφτουν», τόνισε.

«Με τα εργαλεία που έχουμε, η πανδημία μπορεί να μας φύγει σε 6 ή 8 μήνες. Πιστεύω πως η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Αυτό θα γίνει εάν όλοι εμβολιαστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον κόσμο, και να φοράμε μάσκες και να κάνουμε τεστ», κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος.

Υπό ποιες συνθήκες μπορεί το παράδειγμα της Δανίας να εφαρμοστεί στην Ελλάδα

Εντωμεταξύ, στο παράδειγμα της Δανίας που είπαν «αντίο» σε μέτρα και μάσκες και το πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού.

Θα μπορέσει να εφαρμοστεί «αν μπορέσουμε να μειώσουμε τη δεξαμενή των ανεμβολίαστων», δήλωσε ο κ. Μπουλμπασάκος, εξηγώντας πως στην Ελλάδα οι δύο μεγάλες «δεξαμενές» ανεμβολίαστων είναι οι 300.000 που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση και οι υπόλοιποι, κοντά στο 50%, με την τρίτη δόση.

«Η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Δανία είναι πως η Δανία βρέθηκε με ένα υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμού άνω των 60 στις αρχές του φθινοπώρου. Εμείς τότε, στις συγκεκριμένες ηλικίες, είχαμε ένα πολύ μικρό ποσοστό και τότε μας ήρθε ένα κύμα Δέλτα που μας ακολουθεί ακόμα και τώρα. Εμείς θα μπούμε στον δρόμο της Δανίας όταν οι 300.000 άνω των 60 που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, εμβολιαστούν. Και παρακαλούμε να το κάνουν!», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Βασιλακόπουλος: Πολύ υψηλό τείχος ανοσίας σε έναν μήνα, Πάσχα στο χωριό

Επίσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής θεραπείας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε, μιλώντας στο Mega, πως «έχουμε περίπου 30.000 Έλληνες κάθε μέρα που ενισχύουν το σύστημα ανοσίας τους. Έχουμε περίπου 20.000 κρούσματα, και περίπου 10.000 εμβολιασμούς πρώτης δόσης καθημερινά.

Σε έναν μήνα, θα έχουμε άλλο ένα εκατ. ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί ή ανοσοποιηθεί λόγω της λοίμωξης. Έχουμε 5 εκατ. ανθρώπους που έχουν κάνει 3 δόσεις και 7 εκατ. που έχουν κάνει δύο δόσεις. Με όλα αυτά μαζί, θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό τείχος ανοσίας».

Και συμπλήρωσε πως Πάσχα «θα κάνουμε κανονικά στο χωριό, αλλά το να έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό αποκλείεται. Μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Με βάση και τις μολύνσεις, θα φτάσουμε λογικά σε ένα. επίπεδο ανόσιας μέσα στο 2022 που θα πάψει ο κορωνοϊός να αποτελεί μια νόσο που δεν μπορείς καθόλου να αντιμετωπίσεις.

Υπάρχουν και βοηθητικά εργαλεία. Το φάρμακο είναι χρήσιμο για να μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, δεν είναι μαγικό χάπι που το παίρνω ανεμβολίαστος και γίνονται καλά, άρα δε χρειάζεται να εμβολιαστώ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ